Qatar Gate: Από το 2018 οι υπόγειες διαδρομές – Πώς στήθηκε το δίκτυο δωροδοκίας

Με τα μάτια στραμμένα στις 22 Ιανουαρίου, όταν και θα επανεξεταστεί το αν θα παραμείνει προφυλακισμένη ή όχι, η Εύα Καϊλή και η δικηγορική της ομάδα συνεχίζουν να εργάζονται, την ώρα που ο ιταλικός και ο βελγικός Τύπος αποκαλύπτουν -σχεδόν καθημερινά- νέα στοιχεία για το Qatar Gate. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ότι το δίκτυο δωροδοκίας ανάμεσα στο Κατάρ και την ομάδα του Αντόνιο Παντσέρι στήθηκε και λειτουργούσε ήδη από το 2018.

Του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΡΕΤΑΙΟΥ – Πηγή: Realnews

Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, επανέλαβε σε δηλώσεις του ότι η πελάτης του είναι αθώα και ότι στο διπλανό κελί είναι κρατούμενη μια μητέρα που έχει καταδικαστεί, καθώς άφησε να καούν τα τρία παιδιά της. «Αντιλαμβάνεστε πώς αισθάνεται», είπε ο Μ. Δημητρακόπουλος.

Ο δικηγόρος της αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στο «φαιδρό επιχείρημα», όπως είπε, του Βέλγου ανακριτή ότι υπάρχει κίνδυνος απαγωγής της ευρωβουλευτού από ανθρώπους του Κατάρ, τονίζοντας ότι δεν της πρότεινε να συνεργαστεί με τις βελγικές Αρχές. «Όταν μου δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι αθώα, τότε θα ήμουν άθλιος αν της πρότεινα να δηλώσει ένοχη για να βγει γρήγορα από τη φυλακή».

Ο ευρωπαϊκός Τύπος αντιμετωπίζει τις δηλώσεις αυτές με σκεπτικισμό. Με τον τίτλο «Περί απληστίας και προδομένης αγάπης» και τον υπότιτλο «Η Εύα Καϊλή στον ρόλο της αθώας διωκόμενης: Πώς το Qatargate βλάπτει τις Βρυξέλλες», η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες εκτενές άρθρο για την υπόθεση. «Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή χρησιμοποιούν τις σκάλες του δικαστικού μεγάρου ως σκηνικό για να δώσουν μια νέα τροπή στην υπόθεση διαφθοράς: μια νέα γυναίκα και μητέρα σαν κατατρεγμένη αθώα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», έγραψε η γερμανική εφημερίδα.

Και συνέχισε: «Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, οι δικαστές στήριξαν την απόφασή τους στο γεγονός ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ θα μπορούσαν να απαγάγουν την Εύα Καϊλή. Στην πραγματικότητα, όμως, η βελγική δικαιοσύνη βλέπει τον κίνδυνο συσκότισης. Η κατάσταση σε αυτό το σκάνδαλο, που προκαλεί σοβαρή ζημιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι πολύ συγκεχυμένη». Να σημειωθεί πως η ιταλική «La Repubblica» έγραψε πριν από λίγες ημέρες ότι η Ευ. Καϊλή προσπάθησε να εξαφανίσει στοιχεία μετά τη σύλληψη του Φραντσέσκο Τζόρτζι.

«Αφού συνελήφθη ο σύντροφός μου, μπήκα στο γραφείο του. Εψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί συνελήφθη», είπε. Η Καϊλή βρήκε τη βαλίτσα, καθώς και έναν υπολογιστή και ένα τηλέφωνο. «Ετσι, τηλεφώνησα στον πατέρα μου, που ήταν με το μωρό. Του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα … Ηταν μια βαλίτσα για τον Παντσέρι, που κρατούσε ο άνδρας μου στο σπίτι… Ηξερα ότι ο πατέρας μου θα πήγαινε στην κόρη μου, γιατί είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα που είχε πάρει», αναφέρει η «La Repubblica».

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, «στην πρώτη αναφορά που δόθηκε στους ανακριτές, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κατέληξε στη φυλακή με κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος στην έρευνα του Qatargate, έπρεπε να εξηγήσει πολλά πράγματα στους δύο δικαστικούς των Βρυξελλών που την ανέκριναν: Ποιανού ήταν τα χρήματα, γιατί βρέθηκαν στο σπίτι της, γιατί ζήτησε από τον πατέρα της να τα κρύψει όταν έμαθε τη σύλληψη του Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Χριστούγεννα στη φυλακή

Η Εύα Καϊλή πέρασε μόνη της στο κελί της τα Χριστούγεννα, στην υπερσύγχρονη φυλακή Χάρεν, που βρίσκεται σε προάστιο των Βρυξελλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εύα Καϊλή είναι σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Από τις 9 Δεκεμβρίου, άλλωστε, όταν και προφυλακίστηκε, δεν έχει δει το 22 μηνών παιδί της. Τουλάχιστον για ακόμη 20 ημέρες δεν αναμένεται να το δει από κοντά και να το πάρει στην αγκαλιά της.

Οι δικηγόροι της ευρωβουλευτού, Μ. Δημητρακόπουλος και Αντρέ Ριζόπουλος, έχουν υποβάλει τα απαραίτητα αιτήματα και έχουν διεκπεραιώσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να της επιτραπεί να δει το παιδί της από κοντά, ωστόσο οι ανακριτικές Αρχές εξακολουθούν να μην το επιτρέπουν. Στις φυλακές του Χάρεν, πάντως, οι μητέρες μπορούν να βλέπουν τα παιδιά τους, ενώ υπάρχει και παιδική χαρά για να παίξουν μαζί τους. Να σημειωθεί ότι η Ευ. Καϊλή έχει δεχθεί μόνο δύο επισκέψεις από τον πατέρα της, ο οποίος έχει αναλάβει τη φροντίδα του παιδιού της, τη δεύτερη πριν από τα Χριστούγεννα.

Το δίκτυο Παντσέρι

Το δίκτυο διαφθοράς του Παντσέρι έχει πάντως προϊστορία. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «Le Soir», «όλα ξεκίνησαν το 2018. Ο κ. Παντσέρι ήταν τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ, Αλί Μπεν Σαμίκ Αλ Μαρί, σημερινός υπουργός Εργασίας, στη συνέχεια ανέπτυξε την ιδέα του lobbying. Ο κ. Παντσέρι συμφώνησε να δουλέψει για τους Καταριανούς. Κάπως έτσι, σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσίασε στους ανακριτές ο Φρ. Τζόρτζι, πρώην βοηθός του Αντ. Παντσέρι, ξεκίνησαν όλα στην υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες».

«Στις αρχές του 2019 ξεκίνησε η συνεργασία. Είχαμε καθορίσει τις αμοιβές, τις οποίες δυσκολεύομαι να θυμηθώ, για τις παρεμβάσεις μας. Ηταν σε μετρητά», φέρεται να είπε ο Φρ. Τζόρτζι. Σύμφωνα πάντα με τη «Le Soir», ο Τζόρτζι είπε ότι «η Εύα γνώριζε προφανώς τα χρηματικά ποσά και την προέλευση, αφού μένουμε μαζί, αλλά δεν αποτελεί μέρος του δικτύου» και ότι του είχε ζητήσει πολλές φορές να σταματήσει «γιατί την έβαζε σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της». Ο Τζόρτζι φέρεται να αναφέρθηκε και στο Μαρόκο και τη Μαυριτανία. «Στη Μαυριτανία είχαν πρόβλημα με την εικόνα τους και γι’ αυτό προσέλαβαν τον Παντσέρι. Εγώ νοίκιασα ένα διαμέρισμα στον πρεσβευτή της Μαυριτανίας και ο Παντσέρι έλαβε 25.000 ευρώ σε μετρητά». «Είμαι στο στάδιο που δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε τον ίδιο μου τον σύντροφο», φέρεται να είπε η Ευ. Καϊλή, σύμφωνα με τη «Le Soir».

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες, η «La Repubblica» αποκάλυψε φωτογραφίες από συνάντηση, στις 10 Οκτωβρίου, του Αντ. Παντσέρι και του Φρ. Τζόρτζι με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ σε μεγάλο ξενοδοχείο των Βρυξελλών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Παντσέρι φτάνει στο ξενοδοχείο με έναν εμφανώς άδειο χαρτοφύλακα που, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, μοιάζει γεμάτος όταν φεύγει από το ξενοδοχείο. Η βελγική δικαιοσύνη, πριν από λίγες ημέρες, αποφάσισε να παρατείνει την προφυλάκιση του Παντσέρι και του Νικολό-Φιγκά Ταλαμάνκα, που θεωρείται από τις βελγικές Αρχές ως πρόσωπο-κλειδί για τις έρευνες και η υπόθεσή τους θα επανεξεταστεί στις 17 Ιανουαρίου.

Λογαριασμοί στον Παναμά

Το ενδεχόμενο μεταφοράς χρημάτων από το Κατάρ προς τράπεζα του Παναμά σε λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί από την Εύα Καϊλή ή τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζόρτζι θα διερευνήσει η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έστειλε σχετικό αίτημα στον Παναμά, έπειτα από την πληροφορία που έχει διακινηθεί στο διαδίκτυο, από τις πρώτες κιόλας ημέρες που ξέσπασε το Qatargate. Σύμφωνα με αυτή την πληροφορία, Καϊλή και Τζόρτζι διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, όπου μάλιστα έχουν μεταφερθεί εμβάσματα τα οποία αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται πως το έγγραφο που εστάλη από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος παρακάμπτει τα τυπικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής, καθώς φέρει τον χαρακτηρισμό του «επείγοντος». Παράλληλα, σημειώνεται πως η πληροφορία περί ύπαρξης λογαριασμών με ιλιγγιώδη ποσά στον Παναμά έχει διαψευστεί με δημόσιες δηλώσεις από τον Ελληνα δικηγόρο της Ευ. Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.