Η Τουρκία δεν θα ζητήσει άδεια από κανέναν για να ασκήσει το δικαίωμά της για αυτοάμυνα κατά της «τρομοκρατικής ομάδας» PKK και του συριακού κλάδου της, YPG, δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, την Τρίτη.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μίας πιθανής χερσαίας επιχείρησης της Τουρκίας εναντίον τρομοκρατικών στόχων στη βόρεια Συρία, είπε: «Η τρομοκρατική ομάδα PKK/YPG στοχεύει την ειρήνη και την ασφάλεια της Τουρκίας. Για την προστασία της χώρας και των συνόρων μας, χρησιμοποιούμε το δικαίωμα αυτοάμυνας που απορρέει από το άρθρο 51 του Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών. Για να το κάνουμε αυτό, δεν χρειαζόμαστε άδεια από κανέναν».
Υποστήριξε, επιπλέον, ότι η Τουρκία αναμένει από τους φίλους και τους συμμάχους της να διακόψουν όλους τους δεσμούς με την «τρομοκρατική ομάδα» και να επιδείξουν ειλικρινή αλληλεγγύη και συνεργασία με την Άγκυρα στον αγώνα κατά της μάστιγας, που είναι η τρομοκρατία.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μίλησε, επίσης, για το συνεχώς εξελισσόμενο και απρόβλεπτο περιβάλλον ασφαλείας, που απαιτεί μια ισχυρή εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ύπαρξη προηγμένων εθνικών αμυντικών δυνατοτήτων αυξάνει επίσης την ισχύ του ΝΑΤΟ. Είναι προφανές ότι όσο ισχυρότερες είναι οι δυνάμεις μας ως σύμμαχοι, τόσο ισχυρότερο θα είναι το ΝΑΤΟ συλλογικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκτιμούμε τη συνεργασία με τους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, σε θέματα αμυντικής τεχνολογίας και ανάπτυξης προϊόντων. Η προτίμησή μας είναι πάντα και πάνω απ’ όλα να συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας. Ωστόσο, δυστυχώς, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με άδικους περιορισμούς που επιβάλλονται από ορισμένους συμμάχους μας στη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, οι οποίοι έχουν αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στη συμμαχία. Αναμένουμε να αρθούν όλοι αυτοί οι περιορισμοί», είπε ο Ακάρ, σύμφωνα με το sigmalive.com.
Ο Ακάρ σημείωσε ότι τα αμυντικά συστήματα SAMP-T συζητήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.
Όπως είπε, η Τουρκία και η Ιταλία, ως δύο σημαντικοί σύμμαχοι στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, έχουν από καιρό κοινές παραδόσεις, αξίες και μια κοινή μεσογειακή κουλτούρα.
Υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες είναι στρατηγικοί εταίροι από το 2007, ο Ακάρ τόνισε: «Η συνεργασία και οι διμερείς μας σχέσεις αναπτύσσονται μέρα με τη μέρα σχεδόν σε όλους τους τομείς, όπως η άμυνα, το εμπόριο, η εκπαίδευση και η υγεία. Θέλουμε οπωσδήποτε να επιταχύνουμε το έργο του συστήματος αεράμυνας SAMP-T. Επιπλέον, τα δοκιμασμένα στο πεδίο προϊόντα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας προσφέρουν νέες ευκαιρίες για διμερή συνεργασία. Συνεργάστηκα στενά με τον προηγούμενο υπουργό Άμυνας της Ιταλίας Lorenzo Guerini και προσβλέπω στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της σχέσης με τον σημερινό υπουργό Άμυνας Guido Crosetto».