Το δρόμο της ειρήνης και μάλιστα τώρα που είναι χειμώνας και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία θα μειωθούν, δείχνει ο πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ.
Σε άρθρο του στο περιοδικό Spectator, ο πρώην αρχηγός του Στέητ Ντηπάρτμεντ, μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ, παρομοιάζει τις συνθήκες του πολέμου στην Ουκρανία σήμερα με την κατάσταση που επικρατούσε στα μέτωπα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1916. Τότε η Ευρώπη ζήτησε την ειρηνική μεσολάβηση των ΗΠΑ, αλλά ο Γούντροου Γουίλσον καθυστέρησε να αναλάβει πρωτοβουλίες και ο πόλεμος συνετίστηκε, με αποτέλεσμα να χαθούν επιπλέον εκατομμύρια άνθρωποι, μέχρι τη λήξη του. Κατά την γνώμη του υπέργηρου πλέον αλλά έμπειρου διπλωμάτη, σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Είναι σήμερα η υφήλιος αντιμέτωπη με μια συγκρίσιμη καμπή στην Ουκρανία καθώς ο χειμώνας επιβάλει παύση των εκεί μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων. Έχω επανειλημμένα εκφράσει τη στήριξη μου στη συμμαχική στρατιωτική προσπάθεια για την αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία. Αλλά πλησιάζει η στιγμή να στηριχτούμε στις στρατηγικές αλλαγές οι οποίες έχουν ήδη επιτευχθεί και να τις ενσωματώσουμε σε μια νέα δομή για την επίτευξη της ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων», ο αμερικανογερμανικής καταγωγής, πρώην υπουργός. Το πιο σημαντικό είναι να μην θεωρήσει η Δύση ότι τώρα είναι η ευκαιρία να διαλύσει την Ρωσία, σημειώνει ο Κίσινγκερ και εξηγεί ότι η Ρωσία, παρά τις οποίες αποτυχίες στο πεδίο της μάχης, είναι και αρκετά ισχυρή και έχει έχει στη διάθεσή της πυρηνικά όπλα. Επίσης προειδοποιεί ότι αν διαλυθεί, θα αφήσει πίσω της ένα κενό, με δεκάδες μικρότερες δυνάμεις, που πραγματικά θα είναι εκτός ελέγχου και θα έχουν και πυρηνικά όπλα. Η Ρωσία σήμερα, παρά τα προβλήματά της, προσφέρει μία σταθερότητα, σημειώνει ο Χένρι Κίσινγκερ.
Με την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ
«Μια ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει να συνδέει την Ουκρανία με το ΝΑΤΟ, όπως κι αν αυτό εκφραστεί. Η εναλλακτική της ουδετερότητας δεν έχει πλέον νόημα, ειδικά μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, τον περασμένο Μάιο, συνέστησα τη θέσπιση γραμμής κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος των συνόρων που υπήρχαν εκεί πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου. Η Ρωσία θα παραχωρήσει όσα εδάφη κατέλαβε μετά την ημερομηνία αυτή, αλλά όχι το έδαφος που κατέλαβε πριν από σχεδόν μια δεκαετία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Αυτή η περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μετά από την κατάπαυση του πυρός. Εάν η επαναφορά στην προπολεμική διαχωριστική γραμμή μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω του πολέμου ή μέσω διαπραγματεύσεων, θα μπορούσε να διερευνηθεί η προσφυγή στην αρχή της αυτοδιάθεσης. Τα διεθνώς εποπτευόμενα δημοψηφίσματα σχετικά με την αυτοδιάθεση θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε ιδιαίτερα διχασμένες περιοχές που έχουν αλλάξει χέρια επανειλημμένα κατά τη διάρκεια των αιώνων» υπογραμμίζει.
Ο Κίσινγκερ παρατηρεί επίσης ότι με την βοήθεια των νατοϊκών, η Ουκρανία έχει γίνει ένα σημαντικό κράτος στην Κεντρική Ευρώπη για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία και έχει πλέον ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. «Η Ουκρανία απέκτησε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο αποτελεσματικούς χερσαίους στρατούς στην Ευρώπη, λαμβάνοντας εξοπλισμούς από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της», γράφει χαρακτηριστικά.
Και τη Ρωσία στο παιγνίδι
Η δε Ρωσία δεν μπορεί να μείνει έξω από την νέα τάξη πραγμάτων όπως διαμορφώνεται στην περιοχή. Η Ρωσία θα πρέπει να βρει μια θέση εκεί, σημειώνει και εξηγεί: «Παρά τη ροπή προς τη βία, η Ρωσία έχει συμβάλει καθοριστικά στην παγκόσμια ισορροπία και στην ισορροπία δυνάμεων για πάνω από μισή χιλιετία. «Ο ιστορικός της ρόλος δεν πρέπει να υποβαθμιστεί. Οι στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας δεν έχουν εξαλείψει την παγκόσμια πυρηνική της εμβέλεια, επιτρέποντάς της να απειλήσει με κλιμάκωση στην Ουκρανία. Ακόμα κι αν αυτή η ικανότητα μειωθεί, υποστηρίζει ο Κίσινγκερ, η διάλυση της Ρωσίας θα μπορούσε να μετατρέψει την τεράστια επικράτειά της σε διεκδικούμενο έδαφος για εγχώριες και γειτονικές δυνάμεις και σε νέο κύκλο συρράξεων. «Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι θα επιδεινωθούν από την παρουσία χιλιάδων πυρηνικών όπλων που καθιστούν τη Ρωσία μία από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου» τονίζει.
«Ο δρόμος της διπλωματίας μπορεί να φαίνεται περίπλοκος και απογοητευτικός. Αλλά η πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση απαιτεί τόσο το όραμα όσο και το θάρρος για να κάνει κανείς αυτό το ταξίδι», γράφει ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κίσινγκερ, που ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπό τους προέδρους Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, έχει συναντήσει πολλές φορές τον Βλαντίμιρ Πούτιν από το 2000 και μετά. Επίσης στην πρώτη φάση του πολέμου είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία, για να τελειώσει ο πόλεμος.