Η Ιαπωνία αποκάλυψε το μεγαλύτερο στρατιωτικό της εξοπλισμό και συγκέντρωση συνάμεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με ένα σχέδιο 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αγορά πυραύλων ικανών να πλήξουν την Κίνα, αλλά και να την προετοιμάσουν για ενδεχόμενη παρατεταμένη σύγκρουση, καθώς οι περιφερειακές εντάσεις και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδοτούν τους πολέμους.
Το δυσθεώρητο πενταετές σχέδιο, κάποτε αδιανόητο στην ειρηνική Ιαπωνία, θα φέρει τη χώρα στην τρίτη θέση στον κόσμο, σε στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, με βάση τους τρέχοντες προϋπολογισμούς. Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ο οποίος δήλωσε ότι η Ιαπωνία και ο λαός της βρίσκονται σε “σημείο καμπής στην ιστορία”, είπε ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι “η απάντησή μου στις διάφορες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε”.
Η κυβέρνησή του ανησυχεί ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο που θα ενθαρρύνει την Κίνα να επιτεθεί στην Ταϊβάν, απειλώντας τα κοντινά ιαπωνικά νησιά, διακόπτοντας τις προμήθειες προηγμένων ημιαγωγών και θέτοντας ένα πιθανό ασφυκτικό φραγμό σε θαλάσσιους δρόμους που προμηθεύουν πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή.
“Αυτό θέτει μια νέα πορεια για την Ιαπωνία. Εάν λειτουργήσουν κατάλληλα, οι Δυνάμεις Αυτοάμυνας θα είναι μια πραγματικά, παγκόσμιας κλάσης αποτελεσματική δύναμη”, δήλωσε ο Yoji Koda, πρώην ναύαρχος της Ναυτικής Δύναμης Αυτοάμυνας, ο οποίος διοικούσε τον ιαπωνικό στόλο το 2008.
Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι θα αποθηκεύσει ανταλλακτικά και άλλα πυρομαχικά, θα επεκτείνει τη μεταφορική ικανότητα του κράτους και θα αναπτύξει δυνατότητες κυβερνοπολέμου. Στο μεταπολεμικό σύνταγμά της, που συντάχθηκε από την Αμερική, η Ιαπωνία παραιτήθηκε από το δικαίωμα να διεξάγει πόλεμο και από τα μέσα για να το κάνει.
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί σοβαρή παραβίαση των νόμων που απαγορεύουν τη χρήση βίας και έχει κλονίσει τα θεμέλια της διεθνούς τάξης», αναφέρεται στο έγγραφο στρατηγικής που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.
«Η στρατηγική πρόκληση που θέτει η Κίνα είναι η μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Ιαπωνία», πρόσθεσε, σημειώνοντας επίσης ότι το Πεκίνο δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της. Ένα άλλο έγγραφο στρατηγικής εθνικής ασφάλειας που η Ιαπωνία έδειξε σε Κίνα, Ρωσία και Βόρεια Κορέα, υπόσχεται στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές όμοιας ιδεολογίας για την αποτροπή απειλών στην καθιερωμένη διεθνή τάξη.
Το μάθημα της Ουκρανίας
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μάς έδειξε την αναγκαιότητα να είμαστε σε θέση να πολεμήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, και αυτό είναι κάτι για το οποίο η Ιαπωνία δεν έχει προετοιμαστεί μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Toshimichi Nagaiwa, ένας απόστρατος στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Αυτοάμυνας. «Η Ιαπωνία ξεκινά αργά, είναι σαν να είμαστε 200 μέτρα πίσω σε ένα σπριντ 400 μέτρων», πρόσθεσε.
Οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας ξεπέρασαν τις αμυντικές δαπάνες της Ιαπωνίας στις αρχές του αιώνα και τώρα έχουν στρατιωτικό προϋπολογισμό περισσότερο από τέσσερις φορές μεγαλύτερο. Τα πολύ λίγα πυρομαχικά και η έλλειψη ανταλλακτικών αναγκάζουν τα αεροπλάνα να μένουν καθηλωμένα στο έδαφος και θέτουν εκτός δράσης άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό. Αυτά είναι τα πιο άμεσα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ιαπωνία, ανέφεραν στρατιωτικές πηγές στο Reuters.
Το σχέδιο του Kishida θα διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες σε περίπου 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε διάστημα πέντε ετών, υπερβαίνοντας το όριο δαπανών του 1% που ίσχυε από το 1976. Επίσης θα αυξήσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας στο ένα δέκατο περίπου του συνόλου των δημοσίων δαπανών στα τρέχοντα επίπεδα και θα καταστήσει την Ιαπωνία την τρίτη χώρα με τη μεγαλύτερη στρατιωτική δαπάνη στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, με βάση τους τρέχοντες προϋπολογισμούς.