Η Google υποχρεούται να διαγράφει τα αποτελέσματα των αναζητήσεων που αφορούν πρόσωπα στην Ευρώπη εάν οι πολίτες αποδεικνύουν ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι εσφαλμένες, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου .
Σύμφωνα με το federalnewsnetwork.com, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ζητήσουν από την Google και άλλες μηχανές αναζήτησης να διαγράψουν links που περιέχουν εξευτελιστικές πληροφορίες για τους ίδιους ακόμη κι αν είναι αλήθεια, βάσει του «δικαιώματος στη λήθη».
Παράλληλα επισημαίνεται πως στο πλαίσιο της εφαρμογής των αυστηρών κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε, οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν το περιεχόμενο των διαδικτυακών αναζητήσεων που αφορούν τους ίδιους. Ωστόσο οι κανόνες αυτοί είναι συχνά αντικρουόμενοι με αυτούς που αφορούν το δικαίωμα στην πληροφόρηση.
Η υπόθεση
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η υπόθεση που κατέληξε στο ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας αφορούσε δύο managers μιας επενδυτικής εταιρείας που ζητούσαν από την Google να μην υπάρχουν τα ονόματα τους στην μηχανή αναζήτησης που συνδέονταν με άρθρα που επέκριναν την στρατηγική του Ομίλου. Επίσης υποστήριξαν πως το περιεχόμενο των άρθρων αυτών ήταν ψευδές. Ωστόσο από την πλευρά της η Google αρνήθηκε να προχωρήσει στην διαγραφή του επίμαχου υλικού, επικαλούμενη άγνοια σχετικά με την αξιοπιστία και την ακρίβεια των άρθρων.
Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαφώνησε και έκρινε πως εάν κάποιος καταθέσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πληροφορία είναι ανακριβής, τότε η εταιρεία θα πρέπει να τη διαγράψει.