Άρματα μάχης εμφανίστηκαν στους δρόμους της Κίνας, μετά το αίτημα του κεντρικού οργάνου ασφαλείας της χώρας να κατασταλούν οι διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος και της μηδενικής πολιτικής που ασκεί ο πρόεδρος Σι Ζινπινγκ.
Το κύριο κινεζικό όργανο ασφαλείας της Κίνας ζήτησε σήμερα την “καταστολή” των “εχθρικών δυνάμεων”, όπως χαρακτήρισε τους διαδηλωτές και τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν για τους περιορισμούς που επέβαλαν οι αρχές στην μετακίνηση επικαλούμενες την διάδοση του covid. Οι διαδηλωτές στις μεγάλες πόλεις ζητούσαν και περισσότερες ελευθερίες, αίτημα ου προφανώς δεν άρεσε τις κινεζικές αρχές. Η Επιτροπή Πολιτικών και Δικαστικών Υποθέσεων του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος, η οποία έχει την εποπτεία των δυνάμεων της τάξης στη χώρα, δήλωσε ότι είναι “απαραίτητο να κατασταλούν οι δραστηριότητες παρείσφρησης και δολιοφθοράς των εχθρικών δυνάμεων βάσει του νόμου”, σύμφωνα με τα πρακτικά συνεδρίασης, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
#Tanks spotted tonight in #Xuzhou city #CCPChina. Don’t know what they are up to, or whether they’re related to #ChinaProtests #ChinaUprising #BlankPapersRevolution #WhitePaperRevolution in #China pic.twitter.com/iLjlMfIqyQ
— Inconvenient Truths by Jennifer Zeng 曾錚真言 (@jenniferzeng97) November 28, 2022
Κατόπιν αυτών, στη μητρόπολη Shuzhou εμφανίστηκαν ξαφνικά στους δρόμους άρματα μάχης του στρατού, με αποτέλεσμα να ξυπνήσουν οι μνήμες από την σφαγή των διαδηλωτών στην πλατεία Τιενανμέν, το 1989, όταν ο στρατός πυροβολούσε αδιακρίτως εναντίον τους και τα άρματα μάχης τους έλιωσαν. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1000 διαδηλωτές σκοτώθηκαν τότε.
Το κείμενο της Επιτροπής σήμερα θεωρεί καθοριστικής σημασίας τη “δριμεία καταστολή σύμφωνα με τον νόμο των εγκληματικών ενεργειών που επιδιώκουν να ανατρέψουν την κοινωνική τάξη, αλλά και την προστασία με αποφασιστικότητα της κοινωνικής σταθερότητας”.
Καθώς είναι σε ισχύ εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, η κινεζική πολιτική για μηδενικά κρούσματα Covid ήταν ο κεντρικός στόχος των διαδηλώσεων του Σαββατοκύρισκου, σε αρκετές πόλεις. Ήταν οι πιο σοβαρές διαδηλώσεις που έγιναν υπέρ της δημοκρατίας στην Κίνα, από την σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν, το 1989.
Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν και σήμερα, καθώς πίσω τους κρύβονται βαθιές απογοητεύσεις από το πολιτικό σύστημα. Οι μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στις μεγάλες πόλεις της χώρας σήμερα φάνηκε ότι απέτρεψαν κάπως τους διαδηλωτές, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στο Πεκίνο και τη Σανγκάη. Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε την Επιτροπή να ζητήσει επίσημα την καταστολή των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα να κατεβούν τα άρματα στους δρόμους.