ΟΗΕ: Ρωσία και Ουκρανία βασάνισαν αιχμάλωτους πολέμου

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (OHCHR) δήλωσε σήμερα ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία βασάνισαν αιχμαλώτους πολέμου κατά τη διάρκεια της σχεδόν εννιάμηνης σύγκρουσης, αναφέροντας παραδείγματα όπως η χρήση ηλεκτροσόκ και ο εξαναγκασμός να βγάλουν τα ρούχα τους.

Η ομάδα παρακολούθησης του ΟΗΕ με έδρα την Ουκρανία στήριξε τα ευρήματά της σε συνεντεύξεις με περισσότερους από 100 αιχμαλώτους πολέμου σε κάθε πλευρά της σύγκρουσης από τον Απρίλιο. Οι συνεντεύξεις με Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου διεξήχθησαν μετά την απελευθέρωσή τους, καθώς η Ρωσία δεν παραχώρησε πρόσβαση σε χώρους κράτησης, ανέφερε.

Η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της αποστολής, είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των Ουκρανών κρατουμένων από τους οποίους πήραν συνέντευξη ανέφεραν βασανιστήρια και κακομεταχείριση από τις ρωσικές δυνάμεις. Η Μπόγκνερ ανέφερε παραδείγματα επιθέσεων από σκύλους, εικονικές εκτελέσεις, ηλεκτροσόκ με τέιζερ και στρατιωτικά τηλέφωνα καθώς και σεξουαλική βία.

Η Μπόγκνερ, μιλώντας απ’ την Ουκρανία, είπε ότι η μεταχείριση είχε στόχο τον εκφοβισμό και τον εξευτελισμό τους. Ένας άνδρας σε μια σωφρονιστική αποικία κοντά στην Ολενίβκα είπε στην ομάδα ότι μέλη ένοπλων ομάδων που συνδέονται με τη Ρωσία «έδεσαν καλώδια στα γεννητικά όργανα και τη μύτη μου και μου προκάλεσαν σοκ. Απλώς διασκέδασαν και δεν τους ενδιέφεραν οι απαντήσεις μου στις ερωτήσεις τους».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό μέσω email. Η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αρνείται τα βασανιστήρια ή άλλες μορφές κακομεταχείρισης αιχμαλώτων.

Από την ουκρανική πλευρά, η Μπόγκνερ ανέφερε «αξιόπιστους ισχυρισμούς» για συνοπτικές εκτελέσεις Ρώσων κρατουμένων, σημειώνοντας ότι δεν έχει παρατηρηθεί ακόμη πρόοδος στις έρευνες των ουκρανικών αρχών για αυτές τις υποθέσεις.

Άλλοι Ρώσοι κρατούμενοι ανέφεραν κακές και εξευτελιστικές συνθήκες μεταφοράς και ότι τους έβαλαν γυμνούς σε φορτηγά, με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους. Η ομάδα του ΟΗΕ είπε ότι είχε επίσης τεκμηριώσει περιπτώσεις αποκαλούμενων «ξυλοδαρμών καλωσορίσματος» σε μια σωφρονιστική αποικία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό μέσω email. Το Κίεβο έχει δηλώσει προηγουμένως ότι ελέγχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη μεταχείριση των αιχμαλώτων και θα διερευνήσει τυχόν παραβιάσεις και θα λάβει τα κατάλληλα νομικά μέτρα.

Κληθείσα να συγκρίνει την κλίμακα των καταχρήσεων και από τις δύο πλευρές, η Μπόγκνερ είπε ότι η κακομεταχείριση Ουκρανών κρατουμένων από Ρώσους ήταν «αρκετά συστηματική», ενώ είπε ότι «δεν ήταν συστηματικό» για την Ουκρανία να κακομεταχειρίζεται Ρώσους στρατιώτες.

Οι περισσότερες κακοποιήσεις από το Κίεβο εναντίον Ρώσων αιχμαλώτων περιορίζονταν σε τρεις εγκαταστάσεις εγκλεισμού, είπε, και ήταν πιο συχνές κατά την αρχική φάση της σύλληψης.

Η ομάδα των παρατηρητών σχεδιάζει να επισκεφθεί τις περιοχές γύρω από τη Χερσώνα, την πόλη που παρέδωσε η Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, για να αναζητήσει πρόσθετα στοιχεία για καταχρήσεις μεταξύ του γενικού πληθυσμού.

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ έχουν ήδη τεκμηριώσει συνοπτικές εκτελέσεις και  70-80 περιπτώσεις εξαναγκαστικών εξαφανίσεων και αυθαίρετων κρατήσεων στην περιοχή, είπε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.