Από τους 52 αντιδραστήρες που κατασκευάζονται σήμερα σε όλο το κόσμο εκτός Ρωσίας, οι 21 χρησιμοποιούν τεχνολογία VVER και χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό (4 η κάθε μία ) τέτοιων αντιδραστήρων. Αλλά και το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος και το Ιράν χρησιμοποιούν τη ρωσική τεχνολογία.
Πολλές χώρες εξαρτώνται από τη ρωσική τεχνολογία κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων, γράφουν οι Financial Times.
Αντιμέτωπα με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και αφοσιωμένα στον αγώνα μείωσης εκπομπών αερίων, τα κράτη με προηγμένες οικονομίες επανεξετάζουν το θέμα χρήσης πυρηνικής ενέργειας . Ιδιαίτερο κίνητρο για αυτό έχουν τα κράτη της Ευρώπης, που επειγόντως αναζητούν νέες πηγές ενέργειες, για να διαφοροποιηθούν από τις ρωσικές. Ωστόσο, η στροφή προς την πυρηνική ενέργεια δεν συνεπάγεται αυτομάτως και ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία, λόγω της ισχυρής παρουσίας της Μόσχας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, αναφέρουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, σήμερα υπάρχουν 437 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο, χωρίς να υπολογίζουμε εκείνους των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί. Εξ αυτών οι 42 (περίπου 10%) χρησιμοποιεί τον σοβιετικό σχεδιασμό VVER, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν δυτική τεχνολογία (από ΗΠΑ, Γαλλία, κλπ). Αναφέρεται επίσης ότι από τους 52 αντιδραστήρες που κατασκευάζονται σήμερα σε όλο το κόσμο εκτός Ρωσίας, οι 21 χρησιμοποιούν τεχνολογία VVER και χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό (4 η κάθε μία ) τέτοιων αντιδραστήρων. Αλλά και το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος και το Ιράν χρησιμοποιούν τη ρωσική τεχνολογία.