Ανώνυμη πηγή που παραχώρησε συνέντευξη στην ταμπλόιντ εφημερίδα Ilta-Sanomat τη Δευτέρα (7 Νοεμβρίου) δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σαμποτάζ εναντίον κρίσιμων ενεργειακών υποδομών στη Φινλανδία.
Σύμφωνα με την πηγή, υπάλληλο ενεργειακής εταιρείας, ένα τέτοιο περιστατικό κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν θα αποτελούσε έκπληξη, δεδομένου ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Τεχνικές «διαταραχές» έχουν ήδη σημειωθεί, υποστήριξε η πηγή, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει περισσότερα.
Οι αρχές ανησυχούν κυρίως για την παραπληροφόρηση, τις κυβερνοεπιθέσεις και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, ο αριθμός των ύποπτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που αναφέρθηκαν στην αστυνομία ήταν σχεδόν τόσο μεγάλος όσο και κατά τους προηγούμενους εννέα μήνες φέτος.
Σε άνοδο βρίσκονται επίσης οι κυβερνοεπιθέσεις κατά κρίσιμων υποδομών. Η Φινλανδική Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών (Supo) προειδοποίησε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αλλάζουν την προσέγγισή τους και «θα στραφούν στο κυβερνοπεριβάλλον κατά τη διάρκεια του χειμώνα». Το 2021, το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Φινλανδίας (NCSC-FI) ανέφερε τρεις επιθέσεις. Φέτος, ο αριθμός τους έχει ήδη ανέλθει σε έντεκα.
Ανησυχία προκαλούν επίσης οι ιδιοκτησίες που ανήκουν σε Ρώσους, και ιδίως εκείνες που βρίσκονται κοντά σε εγκαταστάσεις ενέργειας για παράδειγμα. Ένας νέος νόμος που θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του επόμενου έτους δίνει στις αρχές το δικαίωμα να αρνηθούν την πώληση τέτοιων ακινήτων σε «λάθος χέρια».
Ένα καθησυχαστικό μήνυμα στο άρθρο της Ilta-Sanomat παρέδωσε ο Unit Manager Tuomas Rauhala της Fingrid, του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς της Φινλανδίας. Η ετοιμότητα παραμένει καλή και βελτιώνεται συνεχώς, δήλωσε ο Rauhala.
Οι κίνδυνοι για την επάρκεια της ηλεκτρικής ενέργειας αναγνωρίζονται επίσης σε ολόκληρη την περιοχή. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς της Βαλτικής Θάλασσας εξέφρασαν την ετοιμότητά τους «να συνεργαστούν για να διευκολύνουν την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας και να παρέχουν ο ένας στον άλλον τις απαραίτητες πληροφορίες καθώς και υπηρεσίες συστήματος για τη μείωση των κινδύνων».
ΠΗΓΗ: EURACTIV.com
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)