Θέλει ο Ερντογάν πραγματικά να εισβάλει στην Ελλάδα;

«Μπορεί να πιστεύει ότι είναι τώρα η ώρα»!

Ένα θέμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ιδιαιτέρως επίκαιρο που αφορά την Ελλάδα, φιλοξένησε σήμερα η ιστοσελίδα The Hundred, μέσω ενός ενημερωτικού δελτίου, στο οποίο τρεις ειδικοί απαντούν σε μια ερώτηση με 100 λέξεις.

Τα ελληνοτουρκικά ήταν στο επίκεντρο αυτού του δελτίου και συγκεκριμένα, το αν ο Ταγίπ Ερντογαν θέλει να εισβάλει στην Ελλάδα, με αφορμή την συνεχή κλιμάκωση των προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας.

Απαντούν οι:

Ryan Gingeras (καθηγητής στο Τμήμα Υποθέσεων Εθνικής Ασφάλειας στη Ναυτική Μεταπτυχιακή Σχολή και είναι ειδικός στην ιστορία της Τουρκίας, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής), Sinem Adar (κοινωνιολόγος και ερευνήτρια στο Κέντρο Εφαρμοσμένων Τουρκικών Σπουδών-CATS του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Ασφαλείας) και Ιωάννης Ν.Γρηγοριάδης (Αναπληρωτής Καθηγητής και κάτοχος έδρας Jean Monnet Ευρωπαϊκών Σπουδών, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Bilkent και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ).

https://twitter.com/marceldirsus/status/1589629209890410498?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1589629209890410498%7Ctwgr%5E40b2d458536acbe026aaac4de820068be7a5c7d5%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbreak.gr%2Fkosmos%2F391995%2Fthelei-o-erntogan-pragmatika-na-eisvalei-stin-ellada%2F

Ryan Gingeras:

«Οι σημαντικές πιέσεις μπορεί να αναγκάσουν τον Ερντογάν να συμπεριφερθεί επιθετικά. Τον επόμενο χρόνο αντιμετωπίζει σκληρές εκλογικές προκλήσεις. Η Τουρκία θα εορτάσει επίσης τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή της ως δημοκρατία και της υπογραφής μιας συνθήκης ειρήνης με την Ελλάδα του 1923.

Όλα αυτά τα γεγονότα έρχονται εν μέσω μιας πολυετούς καμπάνιας μέσω των  ΜΜΕ, που έχει εγκριθεί από το κράτος, η οποία διογκώνει συνεχώς την απειλή πολέμου με την Ελλάδα. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν επαναλαμβάνουν τις απειλές του να «έρθουν στη μέση της νύχτας» εναντίον των «κατεχόμενων» νησιών της Ελλάδας.

Μπορεί να πιστεύει ότι είναι τώρα η ώρα. Και όπως η εισβολή του 1974 στην Κύπρο, μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν σκληρές επιπτώσεις που συνοδεύουν μια πράξη πολέμου».

Sinem Adar:

«Δεδομένης της συγκρουσιακής εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, της απογοήτευσής της με τη μεταβαλλόμενη στρατιωτική ισορροπία στο Αιγαίο και την αυξανόμενη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, είναι πιθανή η στρατιωτική κλιμάκωση.

Ωστόσο, το οικονομικό κόστος μιας τέτοιας σύγκρουσης και οι επιπτώσεις της στις σχέσεις της Άγκυρας με το ΝΑΤΟ (και εντός του NATO) είναι πιθανό να περιορίσουν τις πολεμοχαρείς τάσεις.

Πέρα από ορθολογικούς υπολογισμούς, ωστόσο, τα ολοένα και πιο θολά όρια μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής υποδηλώνουν ότι ο αγώνας της τουρκικής ηγεσίας για πολιτική επιβίωση εν μέσω επιταχυνόμενης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, μπορεί να οδηγήσει σε μη βέλτιστες αποφάσεις, ειδικά ενόψει των επερχόμενων εκλογών τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα».

Ιωάννης Ν.Γρηγοριάδης:

«Δεν νομίζω ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει πραγματικά να εισβάλει στην Ελλάδα. Αυτή θα ήταν μια πολύ επικίνδυνη κίνηση. Ένας πόλεμος με την Ελλάδα θα είχε καταστροφικές συνέπειες για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Η εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας έχει συνδεθεί με τη διάδοση μιας αφήγησης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας και αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης συνωμοσίας κατά των τουρκικών συμφερόντων.

Αυτή η αφήγηση είναι πολύ χρήσιμη για εσωτερικούς σκοπούς, αλλά παραβλέπει το γεγονός ότι η βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας κατέστη δυνατή λόγω των επιλογών εξωτερικής πολιτικής της ίδιας της Τουρκίας».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.