«Η 24η Φεβρουαρίου ήταν ένα σημείο καμπής στην ιστορία. Μας βύθισε επίσης στη Γερμανία σε μια άλλη εποχή, μια εποχή αβεβαιότητας που νομίζαμε ότι είχαμε ξεπεράσει: μια εποχή που χαρακτηρίστηκε από πόλεμο, βία και φυγή, ανησυχίες για πόλεμο που θα εξελισσόταν σε πυρκαγιά στην Ευρώπη», σημείωσε ο Σταϊνμάγερ προσθέτοντας «μια εποχή σοβαρών οικονομικών αναταραχών, ενεργειακής κρίσης και εκτίναξης των τιμών στα ύψη».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ήταν «μια περίοδος κατά την οποία το επιτυχημένο μοντέλο της παγκόσμιας οικονομίας δικτύων της Γερμανίας δέχθηκε πιέσεις. Μια εποχή κατά την οποία η κοινωνική συνοχή, η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και ακόμη περισσότερο η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας υπονομεύτηκαν», τόνισε ο Γερμανός πρόεδρος. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει «δύσκολες στιγμές».
«Βιώνουμε τη βαθύτερη κρίση που βιώνει η ενωμένη Γερμανία μας. Για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας αρχίζει μια εποχή αντίθετων ανέμων», συνόψισε ο Σταϊνμάγερ.
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι «τα χρόνια πριν από την 24η Φεβρουαρίου ήταν μια εποχή με ούριο άνεμο για τη Γερμανία». «Ήταν χρόνια που σημαδεύτηκαν από μια ευτυχή στιγμή της γερμανικής ενότητας, την ειρηνική αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων, το τέλος της αντιπαράθεσης των μπλοκ και την ενοποίηση της Ευρώπης. Αυτά ήταν χρόνια ειρηνικών μερισμάτων από τα οποία εμείς οι Γερμανοί που ζούμε στην καρδιά της ενωμένης Ευρώπης έχουμε επωφεληθεί πάρα πολύ», δήλωσε ο επικεφαλής του γερμανικού κράτους.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υποστήριξε, ότι «μετέτρεψε το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας σε ερείπια». «Ο αγώνας για ιδεολογία και κυριαρχία αντικαθιστά όλο και περισσότερο την ανταλλαγή και την αναζήτηση για κάτι ενωτικό. Οι οικονομικές και πολιτικές αξιώσεις της Κίνας για εξουσία είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε αυτό», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ, διευκρινίζοντας ότι «αυτός ο αγώνας θα καθορίσει το μέλλον των διεθνών σχέσεων μακροπρόθεσμα». Επιπλέον, επανέλαβε ότι η Γερμανία θα παράσχει ολόπλευρη στήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί. Ταυτόχρονα, είπε, δεν πρόκειται μόνο για πολιτική βοήθεια, αλλά και για οικονομική, χρηματοπιστωτική, ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια «κοσμογονική ρήξη» στους δεσμούς της Γερμανίας με τη Μόσχα και ο πόλεμος κατέρριψε το όνειρο του πρώην σοβιετικού προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για ένα «κοινό ευρωπαϊκό σπίτι», επεσήμανε επίσης στην ομιλία του προς τους Γερμανούς πολίτες ο Σταϊνμάγερ.
«Όταν κοιτάμε τη Ρωσία του σήμερα, δεν υπάρχει χώρος για παλιά όνειρα». «Οι χώρες μας στέκονται σήμερα η μία απέναντι στην άλλη» συμπλήρωσε ο Γερμανός Πρόεδρος.
Στα ύψη ο πληθωρισμός στη Γερμανία
Tην ίδια στιγμή, τα λόγια του Γερμανού προέδρου έρχονται να επιβεβαιώσουν οι οικονομικοί δείκτες της χώρας.
Ο πληθωρισμός της Γερμανίας επιταχύνθηκε απροσδόκητα αυτόν τον μήνα, μετά από μια τάση που έχει ήδη παρατηρηθεί στη Γαλλία και την Ιταλία, γεγονός που θα αυξήσει την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη και όταν πλησιάζει η ύφεση.
Οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκαν 11,6% σε σχέση με πέρυσι — ξεπερνώντας κατά πολύ όλες τις εκτιμήσεις σε έρευνα του Bloomberg, της οποίας η μέση πρόβλεψη ήταν 10,9%. Συγκρίσιμα επιτόκια καταγράφηκαν για τελευταία φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στη Δυτική Γερμανία.
Πηγή: Bloomberg
Τα στοιχεία είναι πιθανό να τροφοδοτήσουν τον «ενθουσιασμό» της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που είναι πέντε φορές μεγαλύτερος από τον στόχο του 2%. Οι αξιωματούχοι της Τράπεχας την Πέμπτη διπλασίασαν το βασικό ποσοστό των επιτοκίων στο 1,5%, το υψηλότερο σε πάνω από μια δεκαετία. Αλλά με την Ευρώπη να κινδυνεύει από ύφεση, η ΕΚΤ απέσυρε μια προηγούμενη αναφορά στις αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζοντας για «αρκετές συνεδριάσεις», λέγοντας απλώς ότι αναμένει να αυξηθεί «περαιτέρω» το κόστος δανεισμού.
Η Bundesbank την ίδια στιγμή, βλέπει τη γερμανική παραγωγή να συρρικνώνεται «σημαντικά» τον επερχόμενο χειμώνα και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν αγνοεί τον κίνδυνο περαιτέρω ύφεσης στην ευρύτερη ζώνη του ευρώ.