Η προειδοποίηση κορυφαίων Ρεπουμπλικανών ότι μπορεί να μειώσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αν κερδίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, προσθέτει ένα εύφλεκτο συστατικό στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Αλλά θα αλλάξει πραγματικά κάτι;
Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας – υπό τη μελωδία του αμερικανικού heavy metal συγκροτήματος Metallica – απεικονίζει αυτό που έχει αναδειχθεί ως μία από τις χαρακτηριστικές εικόνες του πολέμου της χώρας με τη Ρωσία.
Δείχνει την πύρινη λωρίδα ενός πυραύλου αμερικανικής κατασκευής να εκτοξεύεται προς τα πάνω, ακολουθούμενη από μια πύρινη σφαίρα που φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό καθώς χτυπά τον στόχο της.
Το όπλο, γνωστό ως High Mobility Artillery Rocket System, ή Himars, είναι ένα από τα 18 που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ. Αποτελεί μέρος ενός τεράστιου πακέτου βοήθειας ύψους 52 δισ. δολαρίων, το οποίο είναι διπλάσιο από αυτό όλων των άλλων χωρών μαζί.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και η ουκρανική κυβέρνηση λένε ότι αυτή η υποστήριξη ήταν ζωτικής σημασίας για την αποστολή τους.
«Οι Ουκρανοί θα είχαν ξεπεραστεί χωρίς αυτήν», δήλωσε ο Mark Cancian, πρώην συνταγματάρχης των Αμερικανών πεζοναυτών και εμπειρογνώμονας σε θέματα άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Αλλά αυτό το κύμα υποστήριξης θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες έχουν αμφισβητήσει την αξία του, καθώς οι Αμερικανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την αύξηση των λογαριασμών.
Τι έχουν πει οι Ρεπουμπλικάνοι για τη βοήθεια προς την Ουκρανία;
Νωρίτερα τον Οκτώβριο, ο επικεφαλής της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι – ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στη Βουλή των Αντιπροσώπων – είπε ότι ένα Κογκρέσο υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών δεν θα ήταν διατεθειμένο να εκδώσει «λευκή επιταγή» για την Ουκρανία.
«Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα βρίσκονται σε δυσπραγία και δεν πρόκειται να δώσουν λευκή επιταγή στην Ουκρανία», δήλωσε.
Επί του παρόντος, το κόμμα του είναι φαβορί για την ανάληψη του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων, της κάτω βουλής του Κογκρέσου, η οποία δρομολογεί όλα τα ψηφίσματα για τις δαπάνες, σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Ως Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Μακάρθι θα αποφασίζει ποια νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση.
Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εκφράσει παρόμοιες αμφιβολίες. Τον Μάιο, για παράδειγμα, ο γερουσιαστής του Μιζούρι Τζος Χόλεϊ δήλωσε ότι η βοήθεια για την Ουκρανία «δεν είναι προς το συμφέρον της Αμερικής» και «επιτρέπει στην Ευρώπη να κάνει τσάμπα μαγκιές».
Τα σχόλια αυτά φαίνεται να ανέδειξαν τις διαιρέσεις στο κόμμα, με τον πρώην αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να καταδικάζει σκληρά τους «απολογητές» του Πούτιν και τα μέλη του κόμματός του που «μας θέλουν αποκομμένους από τον ευρύτερο κόσμο».
Ομοίως, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ κάλεσε τον Λευκό Οίκο να εντείνει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει «να κάνουν περισσότερα για να παράσχουν τα εργαλεία που χρειάζεται η Ουκρανία για να αναχαιτίσει τη ρωσική επιθετικότητα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο οι Ρεπουμπλικάνοι – 57 στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 11 στη Γερουσία – ψήφισαν κατά ενός πακέτου βοήθειας ύψους 40 εκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία την άνοιξη.
Θα αποσύρουν πράγματι οι ΗΠΑ τη βοήθεια;
Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία στην Ευρώπη για το τι μπορεί να συμβεί. «Αν η Αμερική αποσυρθεί, ο Πούτιν θα μπορούσε να αρπάξει τη νίκη από τα σαγόνια της ήττας», δήλωσε στην Washington Post ο Tobias Ellwood, Βρετανός βουλευτής που προεδρεύει της επιτροπής άμυνας στο κοινοβούλιο.
Αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι και παρατηρητές με έδρα τις ΗΠΑ λένε ότι είναι απίθανο η βοήθεια να μειωθεί σημαντικά βραχυπρόθεσμα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου.
Μιλώντας στο BBC στο Κίεβο, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξι Ρεζνίκοφ δήλωσε ότι οι προηγούμενες συναντήσεις του με Αμερικανούς νομοθέτες – στις οποίες συμμετείχαν τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικάνοι – τον άφησαν αισιόδοξο.
«Πήρα πολλά μηνύματα ότι δεν έχει σημασία ποιος θα κυβερνήσει… η διακομματική υποστήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί», είπε και πρόσθεσε: «Πιστεύω σε αυτό».
Ο Τζον Χερμπστ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κίεβο μεταξύ 2003 και 2006, δήλωσε ότι ο κ. Μακάρθι θα μπορούσε να είναι ένοχος πολιτικής στάσης προς όφελος της δεξιάς του κόμματός του.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στη λαϊκιστική, Τραμπ πλευρά του κόμματος, υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία, και ακόμη και σε ένα μικρό μέρος αυτού, κάποια εχθρότητα προς την Ουκρανία, και κάποιος καλοπροαίρετος σεβασμός για τη Ρωσία του Πούτιν», δήλωσε στο BBC.