“Θα είμαι σύμβουλος της Τζόρτζια Μελόνι, μου το ζήτησε η ίδια”, δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προσερχόμενος, σήμερα το μεσημέρι, στην Ιταλική Γερουσία.
“Η Μελόνι ήταν ικανή σε όσα έκανε και θα είναι το ίδιο ικανή και ως πρωθυπουργός. Εμείς ζητήσαμε για την Φόρτσα Ιτάλια ίση μεταχείριση με την Λέγκα“, πρόσθεσε ο Καβαλιέρε.
Είναι προφανές ότι μετά την χθεσινοβραδυνή συνάντηση της προέδρου των Αδελφών της Ιταλίας με τον Μπερλουσκόνι, οι τόνοι της αντιπαράθεσης έχουν πέσει.
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, δε, οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα με τα κόμματα είναι πιθανό να αρχίσουν στις 20 του μηνός.
Η μάχη για το υπουργείο Δικαιοσύνης
Παραμένουν, βέβαια, κάποια σημεία διαφωνίας: ο “Καβαλιέρε” θα ήθελε για το κόμμα του το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά η νικήτρια των πρόσφατων ιταλικών γενικών εκλογών επιμένει ότι θα πρέπει να υπουργοποιηθεί ο πρώην δικαστικός Κάρλο Νόρντιο, βουλευτής του κόμματός της.
Πάτως, όπως δήλωσε πριν λίγο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι η Τζόρτζια Μελόνι δέχθηκε να συναινέσει στην επιλογή της Ελιζαμπέτα Καζελάτι (πρώην προέδρου της Γερουσίας) ως νέας υπουργού Δικαιοσύνης.
Παράλληλα, ο Καβαλιέρε αναφέρθηκε στα υπόλοιπα στελέχη του κόμματός του, Φόρτσα Ιτάλια, τα οποία πρόκειται να υπουργοποιηθούν. Σύμφωνα με την δήλωσή του, ο Αντόνιο Ταϊάνι θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, η Άννα Μαρία Μπερνίνι το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, ο Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν το υπουργείο Περιβάλλοντος και η Τζόρτζια Σακάνι Γιότι το υπουργείο Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Την ίδια ώρα, μέρος του ιταλικού τύπου, γράφει ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται να δήλωσε πως αναθέρμανε τις σχέσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος του έστειλε ένα μπουκάλι βότκας.
Το κόμμα του μεγιστάνα και πρώην Ιταλού πρωθυπουργού, όμως, αποσαφήνισε ότι “πρόκειται για παλαιότερη ιστορία”.
Η φωτογραφία του Μουσολίνι
Το υπουργείο οικονομικής ανάπτυξης, τέλος, έκανε γνωστό ότι πρόκειται να αφαιρεθεί, από τους διαδρόμους του, η φωτογραφία του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος είχε αναλάβει και το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, το 1932. Στόχος της απόφασης, η οποία δεν βρίσκει σύμφωνο τον νέο πρόεδρο της γερουσίας, Ινιάτσιο Λα Ρούσα, είναι να αποφευχθούν νέες πολεμικές και εντάσεις.
Την συγκεκριμένη παρέμβαση ζήτησε, πρώτος, ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, κεντροαριστερός πρώην υπουργός οικονομικής ανάπτυξης και πρώην γραμματέας της ιταλικής κεντραριστεράς.