Κατηγορηματικά καταδίκασε η Δύση την άνευ διακρίσεων, μαζική επίθεση με πυραύλους της Ρωσίας στην Ουκρανία, προς την οποία εξέφρασαν ακόμα μία φορά την πλήρη στρατιωτική, υλική και ηθική υποστήριξή της.
«Εγκλήματα πολέμου» χαρακτηρίζει τις επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων, με ανάρτησή του στο twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι το ρωσικό καθεστώς θα λογοδοτήσει. «Οι φρικτές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον του Κιέβου και άλλων πόλεων σε όλη την Ουκρανία δείχνουν την απόγνωση του Κρεμλίνου. Αυτές οι αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων είναι εγκλήματα πολέμου. Παραμένουμε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και να κρατήσουμε υπόλογο το ρωσικό καθεστώς – θα το αντιμετωπίσουμε με τους εταίρους μας στην G7», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.
Το ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ καταδίκασε τις επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον μη στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. «Μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και καταδίκασα τις φρικιαστικές και άνευ διακρίσεων επιθέσεις κατά μη στρατιωτικής υποδομής στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, με ανάρτησή του στο Twitter. «Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον γενναίο ουκρανικό λαό για να αντιμετωπίσει την επίθεση του Κρεμλίνου για όσο χρόνο χρειασθεί».
Η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένος» από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις. «Τέτοιου είδους ενέργειες δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα. Τις καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο», υπογράμμισε ο Μπορέλ στο Twitter. «Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια από την ΕΕ βρίσκεται καθ’ οδόν», πρόσθεσε.
«Αυτό που συμβαίνει στο Κίεβο τώρα με αρρωσταίνει», σχολίασε επίσης στο Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα. «Δείχνει για μία ακόμη φορά στον κόσμο το καθεστώς το οποίο αντιμετωπίζουμε: ένα καθεστώς που στοχοθετεί αδιακρίτως. Ένα καθεστώς που σπέρνει τρόμο και θάνατο σε παιδιά», υπογράμμισε η ίδια.
«Οι επιθέσεις κατά αμάχων ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου» και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, δήλωσε σήμερα o εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο.
«H EE καταδικάζει με το πιο έντονο τρόπο τις αποτρόπαιες επιθέσεις σε αμάχους και σε αστικές υποδομές. Αυτές οι επιθέσεις είναι βάρβαρες και το μόνο που δείχνουν είναι ότι η Ρωσία επιλέγει τακτικές με στόχο τον αδιάκριτο βομβαρδισμό των αμάχων. Αυτό είναι ενάντια στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτά τα άνευ διακρίσεων πλήγματα εναντίον αμάχων ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο, τονίζοντας ότι η ΕΕ υπενθυμίζει ότι «όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».
Σχετικά με «τις ψευδείς κατηγορίες» από το καθεστώς Λουκασένκο κατά της Ουκρανίας, ότι σχεδίαζε επίθεση στο έδαφος της Λευκορωσίας, ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι πρόκειται για «εντελώς αβάσιμες και γελοίες κατηγορίες». Υπογράμμισε, ότι «η Ουκρανία είναι το θύμα, όχι ο επιτιθέμενος», ενώ υπενθύμισε στο καθεστώς της Λευκορωσίας ότι η Ουκρανία δέχεται βάναυση επίθεση, η οποία παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Καλούμε το καθεστώς στο Μινσκ να απόσχει από οποιαδήποτε ανάμειξη της Λευκορωσίας σε αυτό το βάναυσο παράνομο εγχείρημα. Καλούμε επειγόντως το Μινσκ να σταματήσει αμέσως να επιτρέπει το έδαφος της Λευκορωσίας να χρησιμεύει ως οδός εκτόξευσης πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των πολύ πρόσφατων πυραυλικών επιθέσεων εναντίον ουκρανικών εδαφών», πρόσθεσε.
Ο Πίτερ Στάνο υπενθύμισε επίσης ότι η ΕΕ δεσμεύεται να υποστηρίξει την Ουκρανία σε όλους τους τομείς (οικονομικά, πολιτικά, διπλωματικά) και φυσικά με στρατιωτική βοήθεια και ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ έχει ήδη προτείνει την 6η δόση χρηματοδότησης όπλων προς την Ουκρανία, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη.
Όσον αφορά την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να περιορίσει την ικανότητα του Κρεμλίνου να συνεχίσει το βάναυσο πόλεμο. Υπενθύμισε ότι έχουν εγκριθεί οχτώ δέσμες κυρώσεων κατά της Μόσχας και ότι οι κυρώσεις αυξάνονται ως αντίδραση στις εξελίξεις. «Τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος Μακρόν
Για «σε βάθος μεταβολή της φύσης» του πολέμου στην Ουκρανία κάνει λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Αυτά «τα εσκεμμένα πλήγματα της Ρωσίας κατά του συνόλου του ουκρανικού εδάφους και κατά των αμάχων, αποτελούν μία σε βάθος μεταβολή της φύσης του πολέμου αυτού», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσθέτοντας ότι θα συγκαλέσει άμεσα τους διπλωματικούς και στρατιωτικούς του συμβούλους για την εξέταση της κατάστασης.
Ο Μακρόν εξέφρασε την «βαθιά του ανησυχία» για τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα κατά της Ουκρανίας, διατύπωσε για μία ακόμη φορά την πλήρη υποστήριξή του προς την Ουκρανία. Ο Μακρόν μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και εξέφρασε την προσήλωση της Γαλλίας στην ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο, περιλαμβανομένης της αποστολής στρατιωτικού υλικού, ανακοίνωσε η Προεδρία της Γαλλίας.
Ο κ. Μακρόν «επαναδιατύπωσε την απόλυτη και πλήρη υποστήριξή του στο πλευρό του προέδρου Ζελένσκι και την δέσμευσης της Γαλλίας για την αύξηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες που έχουν διατυπωθεί από το Κίεβο, περιλαμβανομένης της συνδρομής σε πολεμικό εξοπλισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.
Τα γαλλικά όπλα
Ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η Γαλλία σχεδιάζει την αποστολή επιπλέον έξι συστημάτων πυροβολικού Caesar, βεληνεκούς 40 χιλιομέτρων, εκτός των 18 που έχουν ήδη σταλεί.
Εκτός των 18 Caesar, η Γαλλία έχει προμηθεύσει μέχρι στιγμής αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (VAB), καύσιμα, ατομικό εξοπλισμό και περί τα 15 TRF1 (howitzer) των 155 mm. Εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο αποστολής 20 τεθωρακισμένων οχημάτων Bastion.
Στην Βαρσοβία, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ζμπίγκνιεφ Ράου έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου». «Οι σημερινοί ρωσικοί βομβαρδισμοί αποτελούν βάρβαρη πράξη και έγκλημα πολέμου», έγραψε στο Twitter ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών. «Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Είμαστε μαζί σου, Ουκρανία!». Τα ρωσικά πλήγματα κατά της Ουκρανίας συνιστούν «έγκλημα πολέμου», κατήγγειλε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά μέσω Twitter.
«Καταδικάζω με την μεγαλύτερη δριμύτητα τις σημερινές αδιάκριτες ρωσικές επιθέσεις. Η στόχευση του άμαχου πληθυσμού συνιστά έγκλημα πολέμου», έγραψε η Κατρίν Κολονά.
Η Γερμανία και το προξενείο της
Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει στην αυριανή σύνοδο κορυφής των χωρών της Ομάδας των 7 (G7), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15.00 ώρα Ελλάδος μέσω τηλεδιάσκεψης. Το κτίριο που στεγάζει γραφεία γερμανικού προξενείου στο Κίεβο επλήγη κατά τη διάρκεια ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Κανένα μέλος του προσωπικού δεν βρισκόταν μέσα στο κτίριο τη στιγμή της επίθεσης, καθώς οι εργασίες στο γραφείο αυτό της γερμανικής πρεσβείας για έκδοση βίζας έχουν διακοπεί εδώ και αρκετούς μήνες, είπε ένας εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας τόνισε ότι η Γερμανία αναμένει να παραδώσει πολύ σύντομα ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία και να παραδώσει άλλα τρία μέσα στο επόμενο έτος, χωρίς να δώσει ακριβή χρονοδιαγράμματα.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε σήμερα τον Ζελένσκι για «την αλληλεγγύη της Γερμανίας και των άλλων χωρών της G7», επεσήμανε ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ.
«Η Γερμανία θα κάνει τα πάντα προκειμένου να κινητοποιήσει επιπλέον βοήθεια και κυρίως για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των πολιτικών υποδομών που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν, όπως το δίκτυο ηλεκτροδότησης και παροχής ζεστού νερού», συνέχισε ο Χέμπεστραϊτ.