Δυσοίωνες προβλέψεις: Η Ευρώπη θα παγώσει το χειμώνα

Της Νατάσας Στασινού απο την naftemporiki.gr

Με άκρως μελανά χρώματα περιγράφει η Capital Economics τις προοπτικές της Ευρωζώνης, ενώ υποβαθμίζει συνολικά τις εκτιμήσεις για όλες τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη. «Το άμεσο μέλλον για την παγκόσμια οικονομία διαγράφεται πιο σκοτεινό» προειδοποιεί βλέποντας Ευρώπη και Βρετανία να βυθίζονται σε βαθιά ύφεση και τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία να αποφεύγουν οριακά τη συρρίκνωση. Μόνο μία ανάκαμψη της Κίνας και οι τονωτικές ενέσεις στους μεγάλους παραγωγούς ενέργειας και εμπορευμάτων θα μπορούσαν να αποτρέψουν μία τεχνική παγκόσμια ύφεση.

Για την Ευρωζώνη η CE δίνει τις πλέον απογοητευτικές εκτιμήσεις. Και τούτο όπως εξηγεί συμβαίνει καθώς έχει υποστεί ένα σοβαρότατο εμπορικό σοκ, καθώς οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Η περιοχή πληρώνει το πιο ακριβό φυσικό αέριο παγκοσμίως. Και ενώ τα πραγματικά εισοδήματα θα συρρικνωθούν και οι δαπάνες των νοικοκυριών θα δεχθούν σημαντικό πλήγμα, η ΕΚΤ δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προβεί σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να θέσει υπό έλεγχο τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και να προστατεύσει από έναν ανεξέλεγκτο κατήφορο το ευρώ.

Υπό τις συνθήκες αυτές αναμένεται βαθιά ύφεση τον χειμώνα, που θα ακολουθηθεί από ήπια ανάκαμψη. Οι αναλυτές της CE τονίζουν ότι τα προειδοποιητικά σημάδια για τα όσα έρχονται είναι ήδη από το τρίτο τρίμηνο πολλά.

Τον Σεπτέμβριο ο σύνθετος δείκτης PMI για τη δραστηριότητα σε μεταποίησης και υπηρεσίες διολίσθησε σε χαμηλά 18 μηνών – κάτι που αποκαλύπτει ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ έχει ήδη αρχίσει. O επιμέρους δείκτης για τις νέες παραγγελίες κατέγραψε πτώση σε όλες τις μεγάλες οικονομίες της νομισματικής ένωσης για δεύτερο διαδοχικό μήνα, με τη Γερμανία να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις. Καθώς η “όρεξη” για made in Germany κόβεται, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ οδεύει ολοταχώς προς ύφεση.

Παράλληλα το καταναλωτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί αισθητά σε όλη τη ζώνη του ευρώ και κινείται κοντά σε ιστορικό χαμηλό στις 4 μεγαλύτερες οικονομίες της. Οι αναλυτές χτυπούν καμπανάκι και για τον τουρισμό, αφού παρά τις καλύτερες των προβλέψεων επιδόσεις φέτος, η ακρίβεια ίσως περιορίσει τη ζήτηση την επόμενη χρονιά.

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι το ενεργειακό σοκ θα οδηγήσει την οικονομία σε βαθιά ύφεση αυτόν τον χειμώνα, πριν από μια αργή ανάκαμψη στη συνέχεια. Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, η Γερμανία και η Ιταλία αναμένεται να πληγούν περισσότερο, λόγω της υψηλότερης εξάρτησής τους από το φυσικό αέριο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Ο πληθωρισμός, η ΕΚΤ και τα ομόλογα

Η Capital Economics πιστεύει ότι ο πληθωρισμός έχει ήδη κορυφωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Στην Ευρωζώνη θα κορυφωθεί μέσα στους επόμενους μήνες λίγο πάνω από το 10%. Ωστόσο μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι θα παραμείνει κοντά στο 5%, ενώ θα διατηρηθεί αρκετά πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ έως και τα τέλη του 2024 πιέζοντας την κατανάλωση. Αυτό σημαίνει βεβαίως ότι ο κύκλος της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης θα έχει συνέχεια.

Με την ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια ταχύτερα ίσως και από ό,τι αναμένουν οι επενδυτές, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα σκαρφαλώσουν σε νέα υψηλά. Οι πλέον υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία θα δεχθούν τις ισχυρότερες πιέσεις, με αποτέλεσμα να ανοίξουν και τα spread των ομολόγων τους έναντι των γερμανικών. Η διεύρυνση αυτή της ψαλίδας στο κόστος δανεισμού θα αναγκάσει την ΕΚΤ να ενεργοποιήσει σύντομα το νέο εργαλείο της για τη συγκράτηση των spreads και την αποτροπή του κατακερματισμού΄της αγοράς, TPI, όπως εκτιμά o οίκος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.