Ιλον Μασκ: Πώς εξηγούνται οι «κωλοτούμπες» για Twitter και Ουκρανία

Με περιουσία η οποία αποτιμάται σήμερα σε περίπου 230 δισ. δολάρια και ξεπερνά το ΑΕΠ της Ελλάδας και πολλών ακόμη χωρών, ο Ίλον Μασκ διαθέτει αναμφίβολα την εμβέλεια και τη δυνατότητα να βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο και να επηρεάζει καίρια τις εξελίξεις.

Είναι κάτι, μάλιστα, που ισχύει τόσο σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο όσο όμως και σε πολιτικό, στο οποίο ο Μασκ έχει αποδείξει πως δεν διστάζει να αναμιχθεί.

Αυτή την εβδομάδα, μάλιστα, το αφεντικό της Tesla και της Space-X βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας για δύο λόγους: Αφενός, με την ειρηνευτική πρόταση που κατέθεσε για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και, αφετέρου, με την επαναφορά της αρχικής του πρότασης για την εξαγορά της Twitter.

Διπλή στροφή, για Ουκρανία και Twitter

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, ο Μασκ μοιάζει να έκανε στροφή 180 μοιρών. Αναγκάζοντας πολλούς να αναρωτηθούν εάν το έκανε βάση σχεδιασμού, επειδή κατάλαβε ότι δεν είχε άλλη επιλογή ή διότι απλώς ήθελε να αναστατώσει τους πάντες.

Όσον αφορά στην Ουκρανία, το φιλορωσικό σχέδιο που παρουσίασε έρχεται σε σαφή αντίθεση με τη στάση που είχε τηρήσει στις αρχές του πολέμου. Όταν, δηλαδή, με το δορυφορικό σύστημα Starlink, είχε διασφαλίσει τη συνέχιση των ζωτικής σημασίας επικοινωνιών για τους Ουκρανούς, σπάζοντας το μπλακάουτ που επιχειρούσε να επιβάλει η Μόσχα.

Στο θέμα της Twitter, επίσης, προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση το γεγονός ότι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος είχε προσπαθήσει να αποσύρει την πρόταση εξαγοράς, καταγγέλλοντας τον όμιλο για ψευδή στοιχεία όσον αφορά στους χρήστες του, τώρα επανάφερε στο τραπέζι την αρχική του προσφορά, ύψους 44 δισ. δολαρίων. Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι η δικαστική διαδικασία που προκλήθηκε μετά την αντίδραση του ομίλου θα ακυρωθεί.

Η εμπειρία του Bitcoin

Τι έχει, λοιπόν, στο μυαλό του ο Ίλον Μασκ όταν κάνει αυτές τις κινήσεις και τις «κωλοτούμπες»; Γνωρίζει κάτι που δεν γνωρίζουμε – πράγμα πολύ πιθανό; Έπεσε θύμα των δικών του μεγάλων φιλοδοξιών; Ή απλώς θέλει να αποδείξεις στις αγορές και τους πολιτικούς ότι μπορεί να τους κάνει να χορεύουν στον δικό του ρυθμό, φυσικά με το αζημίωτο για τον ίδιο;

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο δεν πρέπει να εκπλήσσει. Κι αυτό διότι υπάρχει το παράδειγμα του Bitcoin, το οποίο κυριολεκτικά ανεβοκατεβαίνει με βάση τα «τιτιβίσματα» του Μασκ.

Όποτε ανακοινώνει ή αφήνει να εννοηθεί ότι θα το εντάξει (όπως και άλλα κρυπτονομίσματα) στο χαρτοφυλάκιό του και στις συναλλαγές των εταιρειών του, προκαλείται έντονα ανοδική πορεία. Αντιθέτως, όταν διαμηνύει πως «κλείνει τις θέσεις» του ή διακόπτει την αγοραπωλησία μοντέλων της Tesla έναντι κρυπτονομισμάτων, ακολουθεί μια εξίσου έντονη «βουτιά».

Απέναντι σε Γκέιτς και Μπέζος

Πρωτόγνωρη δεν είναι ούτε η εμπλοκή του με καίρια ζητήματα που κυριαρχούν στην κοινωνία και την πολιτική αντιπαράθεση. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι οι θέσεις του για τα μέτρα κατά της πανδημίας και ειδικά τα lockdown (που έκαναν αρκετούς να τον θεωρήσουν ομοϊδεάτη του… Ντόναλντ Τραμπ), όπως επίσης και για την περιβαλλοντική κρίση και την κλιματική αλλαγή, τον έχουν επανειλημμένως φέρει σε αντιπαράθεση με άλλους μεγιστάνες του πλούτου, σαν τον Μπιλ Γκέιτς και τον Τζεφ Μπέζος.

Πρακτικά, λοιπόν, όλες οι ερμηνείες είναι δυνατές για την – φαινομενικά αλλοπρόσαλλη – στάση του Μασκ σε μια σειρά θέματα. Ειδικά, ωστόσο, στην περίπτωση της Twitter, τα περισσότερα στοιχεία συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι επιχείρησε να στήσει μια παγίδα στην οποία έπεσε μέσα.

Ο ίδιος, βεβαίως, δεν πρόκειται ποτέ να το παραδεχθεί. Γι’ αυτό και δήλωσε ότι «η εξαγορά της Twitter είναι ο επιταχυντής για τη δημιουργία της Χ, της εφαρμογής που θα αφορά τα πάντα».

Δεν αποκλείεται. Άλλωστε, για έναν άνθρωπο με τη δική του ισχύ, είναι πιο εύκολο κάθε εμπόδιο να μετατρέπεται σε ευκαιρία – έστω κι αν του κοστίζει μερικές δεκάδες δισ. παραπάνω…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.