Τουρκία: Γιατί μεταφέρει την ένταση στο Λιβυκό – Πού στοχεύει

Νέα εστία έντασης στη Μεσόγειο επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία με την αναθέρμανση του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Η προφανής επιδίωξη της Τουρκίας είναι με αυτή τη συμφωνία να επικυρώσει και στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που έχει βεβαίως καταγγείλει η Αθήνα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο η Άγκυρα με πρόσχημα ότι λειτουργεί για λογαριασμό της Τρίπολης, να επιχειρήσει να προκαλέσει ένα «θερμό επεισόδιο» με αποστολή ερευνητικού σκάφους στα νότια της Κρήτης, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Να το στείλει δηλαδή ακόμη και σε σημεία της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ, τα οποία όμως, η Τουρκία θεωρεί περιοχές του τουρκολιβυκού συμφώνου και της τουρκολιβυκής ΑΟΖ.

Ή και σε θαλάσσια οικόπεδα που έχει καθορίσει για έρευνες η Ελλάδα.

Ουδείς ωστόσο μπορεί να προδιαγράψει τι ακριβώς θα γίνει με τη νέα συμφωνία καθώς η πολιτική κατάσταση στη Λιβύη παραμένει συγκεχυμένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κοινοβούλιο της Λιβύης δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Ντμπέιμπα δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες,

Αντίθετα η κυβέρνηση θεωρεί τη συμφωνία με την Τουρκία νόμιμη.

Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νετζλά Μανγκούζ κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάνοντας λόγο για «τεχνικό μνημόνιο, του οποίου τους όρους δεν έχουμε εξετάσει μέχρι στιγμής». Πρόσθεσε δε, ότι «το μνημόνιο δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί, καθώς αναμένονται οι διαδικασίες επαλήθευσης από τον ΟΗΕ».

Πάντως, η Άγκυρα πανηγύριζε τη Δευτέρα για την επίτευξη της συμφωνίας – πρόκλησης.

Η Αθήνα αντέδρασε άμεσα και σε συνεννόηση με το Κάιρο, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψει την παραβίαση και την πυροδότηση ακόμη μίας νέας εστίας έντασης στη Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο  της Θάλασσας» απάντησε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Είναι πρόδηλο ότι το επόμενο βήμα της Άγκυρας, μετά τη συμφωνία για τα ενεργειακά και την έρευνα υδρογονανθράκων που υπέγραψε με τη Λιβύη, θα είναι να στείλει στην περιοχή ένα ή και περισσότερα ερευνητικά σκάφη. Μάλιστα θέλει να στείλει μήνυμα ότι είναι ισχυρός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.