Οι ασιατικές χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από την άνοδο της στάθμης των υδάτων
Οι καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν αυτό το καλοκαίρι είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.400 άνθρωποι και το ένα τρίτο της χώρας να βρίσκεται κάτω από το νερό.
Αυτό εγείρει το ερώτημα: Ποια έθνη και οι πληθυσμοί τους είναι τα πιο ευάλωτα στον κίνδυνο πλημμυρών σε όλο τον κόσμο;
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature, οι Niccolo Conte και Christina Kostandi του Visual Capitalist δημιούργησαν αυτό το γράφημα που χαρτογραφεί τον κίνδυνο πλημμύρας σε όλο τον κόσμο, επισημαίνοντας τους 1,81 δισεκατομμύρια ανθρώπους που είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε πλημμύρες 1 στα 100 έτη. Η μεθοδολογία λαμβάνει υπόψη τους πιθανούς κινδύνους τόσο από τις εσωτερικές όσο και από τις παράκτιες πλημμύρες.
Οι ασιατικές χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από την άνοδο της στάθμης των υδάτων
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι χώρες με σημαντικές ακτογραμμές, ποτάμια συστήματα και πεδιάδες βρίσκονται με υψηλά ποσοστά του πληθυσμού τους σε κίνδυνο.
Η Ολλανδία και το Μπαγκλαντές είναι τα δύο μοναδικά κράτη στον κόσμο που έχουν πάνω από το μισό πληθυσμό τους σε κίνδυνο λόγω πλημμυρών, σε ποσοστό 59% και 58%, αντίστοιχα. Το Βιετνάμ (46%), η Αίγυπτος (41%) και η Μιανμάρ (40%) συμπληρώνουν τα υπόλοιπα πέντε κορυφαία έθνη.
Εκτός από τις Κάτω Χώρες, μόνο δύο άλλα ευρωπαϊκά έθνη βρίσκονται στα 20 κορυφαία έθνη με βάση το ποσοστό του πληθυσμού που κινδυνεύει, η Αυστρία (18η θέση με 29%) και η Αλβανία (20η θέση με 28%).
Μόνο η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας αποτελεί πάνω από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού που εκτίθεται σε κίνδυνο πλημμύρας, με 1,24 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Στην Κίνα και την Ινδία αντιστοιχούν 395 εκατομμύρια και 390 εκατομμύρια άνθρωποι, αντίστοιχα, με τα δύο έθνη να βρίσκονται στην κορυφή όσον αφορά τον απόλυτο αριθμό των ανθρώπων που κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης των υδάτων. Οι υπόλοιπες πέντε πρώτες χώρες με βάση τον συνολικό πληθυσμό που κινδυνεύει είναι το Μπαγκλαντές (94 εκατομμύρια άνθρωποι που κινδυνεύουν), η Ινδονησία (76 εκατομμύρια άνθρωποι που κινδυνεύουν) και το Πακιστάν (72 εκατομμύρια άνθρωποι που κινδυνεύουν).