Της Έφης Τριήρη
e.triiri@naftemporiki.gr
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο ισχυρό δολάριο, με αναλυτές να το βλέπουν να παραμένει στον «θρόνο» του όχι μόνο έως το τέλος του έτους, αλλά και τον επόμενο χρόνο. Το θέμα είναι ότι οι «δάφνες» του δολαρίου σκορπίζουν πολύ πόνο όχι μόνο στις αναδυόμενες, αλλά και στις ανεπτυγμένες πλέον οικονομίες. Με «όχημα» την άκρως επιθετική νομισματική πολιτική της Φέντεραλ Ριζέρβ, το ισχυρό δολάριο πιέζει πτωτικά τα ανταγωνιστικά του νομίσματα, ανεβάζοντας το κόστος των εισαγόμενων αγαθών, επιδεινώνοντας τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και τροφοδοτώντας πληθωρισμό σε άλλες οικονομίες.
Αυτό με τη σειρά του επιτείνει τις πιέσεις και σε άλλες κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια την ώρα που η ενεργειακή κρίση και οι αυξανόμενες τιμές καταναλωτή δοκιμάζουν τις αντοχές των ευρωπαϊκών οικονομιών, με το αυξανόμενο κόστος δανεισμού να αποθερμαίνει επικίνδυνα τις αγορές στέγης σε Αυστραλία, Καναδά και Νέα Ζηλανδία. Η δυνατότητα όμως των κεντρικών τραπεζών να επηρεάσουν την ισχύ του δολαρίου είναι περιορισμένη, που σημαίνει ότι οι προοπτικές για άμεση «ανακούφιση» είναι ελάχιστες.
Και παρότι οι ριπές στις διεθνείς αγορές από τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Fed δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι το πρώτο επεισόδιο στη διάρκεια των τελευταίων ετών που η σοβαρή ανατίμηση του δολαρίου γίνεται πιο αισθητή στα νομίσματα των ανεπτυγμένων οικονομιών. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, η πτώση 13% του ευρώ, 15% της στερλίνας και 20% του γιεν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Ενώ κάποια από τα χειρότερα σε επίδοση νομίσματα φέτος προέρχονται από αναδυόμενες οικονομίες, όπως Σρι Λάνκα, η εξαιρετική πορεία ορισμένων νομισμάτων που συνδέονται με τα εμπορεύματα, όπως το ρεάλ Βραζιλίας και το ρωσικό ρούβλι, έχουν βελτιώσει τη συνολική εικόνα των αναδυόμενων.
«Ένα ισχυρό δολάριο συνοδεύεται με υψηλότερα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επιτόκια στις ΗΠΑ ή με αναταράξεις στις διεθνείς αγορές ή με φυγή στην ασφάλεια του αμερικανικού νομίσματος. Αυτές οι πιο αυστηρές χρηματοοικονομικές συνθήκες οδηγούν σε επιβράδυνση τις ανεπτυγμένες οικονομίες παντού», αναφέρει ο Μόρις Όμπστφελντ, αναλυτής του Peterson Institute for International Economics. Αναλυτές του Reuters στο τελευταίο poll προβλέπουν ότι το δολάριο θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα έως τα τέλη του έτους και πιθανότατα και το 2023.