Ουκρανία: Ο διευθυντής της CIA λέει ότι η εισβολή της Ρωσίας είναι μια αποτυχία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «κάνει βαθύτατα λάθος στις υποθέσεις του», καθώς συνεχίζεται η αντεπίθεση της Ουκρανίας, υποστηρίζει.

Ο επικεφαλής της CIA δήλωσε ότι η εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία μπορεί ήδη να κριθεί ως αποτυχία, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν την αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων κατοχής στα βορειοανατολικά της χώρας.

Ο Ουίλιαμ Μπερνς υποστηρίζει ότι ο Πούτιν είχε υποτιμήσει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας όταν αποφάσισε να εισβάλει τον Φεβρουάριο και τώρα κάνει το ίδιο λάθος όσον αφορά στη διεθνή υποστήριξη προς το Κίεβο, γράφει ο βρετανικός Guardian.

Το στοίχημα του Πούτιν

«Το στοίχημα του Πούτιν αυτή τη στιγμή είναι ότι θα είναι πιο σκληρός από τους Ουκρανούς, τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς. Πιστεύω, και οι συνάδελφοί μου στη CIA πιστεύουν, ότι ο Πούτιν κάνει λάθος σε αυτό το στοίχημα, όπως έκανε βαθύτατα λάθος στις υποθέσεις του από τον περασμένο Φεβρουάριο, σχετικά με την ουκρανική θέληση για αντίσταση», δήλωσε ο Μπερνς σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον, όπως μετέδωσαν οι New York Times.

Όπως τόνισε, «όχι μόνο έχει αποκαλυφθεί η αδυναμία του ρωσικού στρατού, αλλά πρόκειται να προκληθεί μακροπρόθεσμη ζημιά στη ρωσική οικονομία και σε γενιές Ρώσων».

Οι ουκρανικές δυνάμεις σημείωσαν σημαντική πρόοδο στην πρώτη μεγάλη αντεπίθεσή τους από την άνοιξη, απωθώντας τις ρωσικές δυνάμεις από διάφορους οικισμούς στην περιοχή του Χάρκοβο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του την Πέμπτη, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει περισσότερα από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους από τους Ρώσους από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Οι ήρωές μας έχουν ήδη απελευθερώσει δεκάδες οικισμούς. Και σήμερα, η κίνηση αυτή συνεχίστηκε, υπάρχουν νέα αποτελέσματα», είπε ο Ζελένσκι.

Ο ουκρανικός αιφνιδιασμός

Οι ουκρανικές αρχές έχουν επιβάλει «καθεστώς σιωπής» σε όλο το μήκος της γραμμής του μετώπου, απαγορεύοντας στους δημοσιογράφους να ταξιδέψουν στο μέτωπο και επικαλούμενες τη σημασία του αιφνιδιασμού στην αντεπίθεσή τους κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Αντί για την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση στην περιοχή της Χερσώνας στα νότια, το κύριο επίκεντρο ήταν το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, που οδήγησε στην ανακατάληψη της Μπαλακλίας, μιας πόλης 27.000 κατοίκων.

Την Παρασκευή, ένας Ρώσος αξιωματούχος, που εγκαταστάθηκε στο κατεχόμενο τμήμα της περιοχής του Χάρκοβο, παραδέχθηκε ότι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση.

«Το γεγονός και μόνο της παραβίασης της άμυνάς μας είναι ήδη μια ουσιαστική νίκη για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο Βιτάλι Γκάντσεφ στην κρατική τηλεόραση.

Ο επόμενος μεγάλος ουκρανικός στόχος είναι πιθανότατα η πόλη Κουπιάνσκ, η οποία βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή από τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Την Πέμπτη, οι ρωσικές αρχές κατοχής δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να εκκενώσουν γυναίκες και παιδιά από το Κουπιάνσκ, επικαλούμενες τα πλήγματα του ουκρανικού πυροβολικού στην πόλη.

Μια φωτογραφία, που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή, φαινόταν να δείχνει ουκρανικές δυνάμεις σε μια από τις εισόδους του Κουπιάνσκ, να ποζάρουν με μια ουκρανική σημαία. Η φωτογραφία δεν μπορούσε να επαληθευτεί άμεσα.

«Οι Ουκρανοί μπορούν να πάρουν το Χάρκοβο σε τρεις μέρες»

Ο Λόιντ Όστιν, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ουάσιγκτον εντυπωσιάστηκε από την ουκρανική αντεπίθεση.

«Βλέπουμε επιτυχία στη Χερσώνα τώρα, βλέπουμε κάποια επιτυχία στο Χάρκοβο και αυτό είναι πολύ, πολύ ενθαρρυντικό», δήλωσε ο Όστιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πράγα.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν την πόλη τις επόμενες τρεις ημέρες.

Η κατάληψη της πόλης θα διέκοπτε κάποιες επικοινωνιακές συνδέσεις μεταξύ των κατεχόμενων περιοχών και «θα εμπόδιζε τις ρωσικές προσπάθειες να υποστηρίξουν τις επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις», υποστήριξε το Ινστιτούτο.

Πολυάριθμα βίντεο που μοιράστηκαν Ουκρανοί στρατιώτες έδειχναν τις δυνάμεις του Κιέβου να εισέρχονται στην Μπαλακλία και σε άλλους οικισμούς που ανακαταλήφθηκαν τις τελευταίες ημέρες, όπου έτυχαν συγκινητικής υποδοχής από τους κατοίκους.

Τι θα γίνει με τους φιλορώσους Ουκρανούς

Ωστόσο, οι ουκρανικές αρχές θα έχουν το δύσκολο έργο να διαβαθμίσουν τον τρόπο αντιμετώπισης των ανθρώπων που θεωρούνται ύποπτοι για συνεργασία με τις ρωσικές αρχές.

Ορισμένοι Ρώσοι στρατιωτικοί σχολιαστές επέκριναν τον στρατό τους, επειδή δεν προειδοποίησε επαρκώς τους κατοίκους της Μπαλακλίας ότι θα αποχωρήσουν, αφήνοντας τους τοπικούς συνεργάτες τους να αντιμετωπίσουν την οργή των ουκρανικών αρχών.

Η Iryna Vereshchuk, η υπουργός της Ουκρανίας για τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το Κίεβο θα δημιουργήσει μια υπηρεσία για τα κατεχόμενα εδάφη, που θα συντονίζει τους διάφορους κλάδους του κράτους και της κυβέρνησης στις περιοχές.

«Η υπηρεσία θα σημαίνει ότι η απο-κατάληψη και στη συνέχεια η επανένταξη θα γίνει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και γρήγορα», δήλωσε η Verechshuk στην ουκρανική τηλεόραση.

Είπε ότι υπήρξε αύξηση των κλήσεων σε μια κυβερνητική τηλεφωνική γραμμή για τους ανθρώπους στα κατεχόμενα εδάφη που θέλουν να φύγουν, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, που να έχουν συμφωνηθεί με τη Ρωσία.

«Γράψαμε στη Ρωσία για να ανοίξουμε ανθρωπιστικούς διαδρόμους, αλλά λάβαμε άρνηση, γι’ αυτό ζητάμε από τον ΙΑΕΑ, τα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να αναγκάσουν τη Ρωσία να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους», δήλωσε η Vereshchuk.

Επί του παρόντος, υπάρχουν μόνο περίπου τρία σημεία διέλευσης, κατά μήκος των μετώπων, για τα εκατομμύρια των αμάχων που ζουν στις κατεχόμενες περιοχές. Οι άνθρωποι περιμένουν για μέρες σε ουρές, συχνά περικυκλωμένοι από βομβαρδισμούς.

Κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, η Ρωσία συμφώνησε να ανοίξει επίσημους διαδρόμους, για να επιτρέψει μαζικές εκκενώσεις από κατεχόμενες περιοχές όπως η περιοχή του Κιέβου και η Μαριούπολη, αλλά μόνο μετά από εβδομάδες πιέσεων από διεθνείς ηγέτες και τον ΟΗΕ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.