Τι λέει ο ο Εντ Μόρς παγκόσμιος επικεφαλής στην έρευνα εμπορευμάτων της Citigroup Inc.
Μια ακόμα χαμένη γενιά για την Ελλάδα: Το 2027 «ίσως» ανακάμψουν οι τιμές του φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη Citigroup Inc. οπότε «ίσως» επιστρέψει η ανάπτυξη στην χώρα.
Κάπου μεταξύ 2025 και 2027 θα δούμε τις τιμές να επιστρέφουν στο σημείο που ήταν στις αρχές του 2021», δήλωσε ο Εντ Μόρς παγκόσμιος επικεφαλής στην έρευνα εμπορευμάτων της Citigroup Inc. σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg.
Ο Μορς είναι και εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή θα χρειαστούν πέντε χρόνια για την αντικατάσταση του χαμένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία (η τραγική Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν έλεγε χθες ότι «Η Νορβηγία ήδη δίνει περισσότερο φυσικό αέριο από την Ρωσία»!).
Η άνοδος των τιμών της ενέργειας έχει επιδεινώσει την πίεση των καταναλωτών και έχει ωθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες στο χείλος της ύφεσης, θέτοντας την ήπειρο σε κίνδυνο βαθύτερης κρίσης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Αντίθετα «Η Ρωσία θα βγάλει πολλά χρήματα από αυτό»
Σημειώνεται, τέλος, ότι, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ICE, οι τιμές στα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου είναι πάνω από τετραπλάσιες σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Το ότι η ίδια κατάσταση θα επικρατήσει και στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη δεν λέει τίποτα: Η Ελλάδα έχει μηδενικές αντοχές, λόγω της οικονομικής καταστροφής της δωδεκαετίας. Οι άλλες χώρες θα παρακμάσουν. Η Ελλάδα θα υποφέρει…
Και μπορεί η Ελλάδα να περιμένει το 2027, αλλά η Τουρκία «θα γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια ως απόρροια της ενεργειακής της ασφάλειας, αλλά και του γεγονότος ότι αποτελεί ασφαλή προορισμό του ρωσικού κεφαλαίου» σημειώνει η έκθεση της
Είναι χαρακτηριστικό όταν ακόμα και το 2020 που η Τουρκία είχε μειώσει τους ρυθμούς ανάπτυξής της λόγω της πανδημίας στο 1,8% το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 8,2%! Εφέτος η οικονομία της Τουρκίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 12%!
Στο πλαίσιο αυτό, «παγώνουν» ήδη εξοπλιστικά προγράμματα, όπως αυτό των κορβετών, αλλά και πολλών άλλων. Μόνο που τα ναυπηγεία Ελευσίνας υποτίθεται ότι διασώθηκαν λόγω του προγράμματος των κορβετών. Χωρίς πρόγραμμα, πόσο θα μείνει η ιταλική Fincantiri;