Το εξάμηνο του πολέμου με την Ουκρανία η Ρωσια συσσώρευσε έσοδα 158 δισεκατομμυρίων ευρώ, πολύ πάνω από εκείνα προηγούμενων ετών

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι θα τρίβουν τα χέρια τους για να ζεσταθούν, οι Ρώσοι θα κάνουν το ίδιο από ικανοποίηση για τα υπερκέρδη που έχουν συσσωρεύσει, χάρη στις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, στο διάστημα των έξι μηνών που μετρά ήδη ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα ανεξάρτητου κέντρου μελετών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η Ρωσία συσσώρευσε έσοδα 158 δισεκατομμυρίων ευρώ, χάρη στις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, από όταν ξεκίνησε την «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, επωφελούμενη από τις υψηλές τιμές. «Η ανάφλεξη των τιμών των ορυκτών καυσίμων σημαίνει ότι τα τρέχοντα έσοδα της Ρωσίας είναι πολύ πάνω από εκείνα προηγούμενων ετών, παρά τις μειώσεις των εξαγόμενων ποσοτήτων» υπογραμμίζεται στο κείμενο του kέντρου έρευνας για την ενέργεια και τον καθαρό αέρα (Centre for research on energy and clean air, CREA), με έδρα τη Φινλανδία.

Οι τιμές του αερίου απογειώθηκαν, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά στην Ευρώπη, ενώ αυτές του πετρελαίου ανέβηκαν πολύ στις αρχές του πολέμου, αν και έχουν υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα. «Εκτιμάμε ότι οι εξαγωγές ορυκτών καυσίμων εισέφεραν 43 δισεκατομμύρια ευρώ στον ρωσικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό» αναφέρουν οι συγγραφείς, οι οποίοι ζητούν αποτελεσματικότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας. «Η Ε.Ε. πρέπει να απαγορεύσει τη χρησιμοποίηση ευρωπαϊκών πλοίων και ευρωπαϊκών λιμένων για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες» προτείνουν, μεταξύ άλλων, και καλούν το Ηνωμένο Βασίλειο να απαγορεύσει τη συμμετοχή του βρετανικού κλάδου των ασφαλίσεων σε τέτοιες διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές.

Την υπό εξέταση περίοδο (24 Φεβρουαρίου έως 24 Αυγούστου) το CREA λογαριάζει ότι ο κυριότερος εισαγωγέας ρωσικών ορυκτών καυσίμων παρέμεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση (85,1 δισ. ευρώ), ακολουθούμενη από την Κίνα και την Τουρκία. Στο μεταξύ, με τις κάνουλες της Gazprom ακόμα κλειστές, η ρωσική πετρελαϊκή εταιρία ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία για την έναρξη των πληρωμών για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα σε γιουάν και ρούβλια αντί δολαρίων, μια συμφωνία «αμοιβαία επωφελής» και για την Gazprom και για την China National Petroleum Corporation. Αναφορικά με την Ευρώπη, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Βιτάλι Μαρκέλοφ σημείωσε πως η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αγωγού δεν θα καταστεί εφικτή προτού η Siemens Energy επισκευάσει τον ελαττωματικό εξοπλισμό, ενώ η Μαρία Ζαχάροβα του ρωσικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν την κρίση στις προμήθειες φυσικού αερίου που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ωθώντας τους Ευρωπαίους προς το «αυτοκτονικό» βήμα να διακόψουν την οικονομική και την ενεργειακή συνεργασία τους με τη Μόσχα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.