Για έναν πολύ σκληρό –ενεργειακά– χειμώνα προετοιμάζεται το Βερολίνο, καθώς η ροή φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom προχωρά με διακοπές και περικοπές, ενώ τίποτα δεν διασφαλίζει πως θα συνεχιστεί και στο προσεχές μέλλον.
Μπροστά λοιπόν στη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η γερμανική κυβέρνηση αφενός απεργάζεται σκληρά μέτρα, αφετέρου αναζητά εναλλακτικές λύσεις στο θέμα της ενέργειας, μιας και αυτή τη στιγμή είναι εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο.
Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσεται και το ταξίδι του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στον Καναδά, όπου αναμένεται να υπογράψει συμφωνία για τη δημιουργία αλυσίδων εφοδιασμού υδρογόνου ως μέρος των προσπαθειών του Βερολίνου να επιταχύνει τη μετάβασή του στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Κατά την άφιξή του στο Μόντρεαλ για τη διήμερη επίσκεψη, ο Σολτς δήλωσε ότι ο Καναδάς «έχει παρόμοιους φυσικούς πόρους με τη Ρωσία – αλλά η διαφορά είναι ότι είναι μια αξιόπιστη δημοκρατία». Πρόσθεσε ότι «νέα πεδία συνεργασίας» έχουν ανοίξει με τον Καναδά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Χαρακτήρισε ως έργο προτεραιότητας τη δημιουργία μιας «οικονομίας υδρογόνου», με τη σκέψη στην επικείμενη συμφωνία μεταξύ του Μόντρεαλ και του Βερολίνου για τη μελλοντική συνεργασία στην παραγωγή και μεταφορά υδρογόνου. Επίσης ο καγκελάριος θα συζητήσει την παράδοση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τον Καναδά στη Γερμανία με τον ομόλογό του, Τζάστιν Τριντό.
Ωστόσο, οι συμφωνίες με τον Καναδά ελάχιστα θα βοηθήσουν τη Γερμανία στο εγγύς μέλλον, με τον φετινό και τον επόμενο χειμώνα να αναμένεται να σημαδευτεί από μεγάλες ελλείψεις στο θέμα της ενέργειας και από τιμές ρεκόρ. Κορυφαίοι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει πως η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας, πέρα από άλλες αυξήσεις του κόστους ζωής, θα ωθήσει όλο και περισσότερους Γερμανούς στη φτώχεια και θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή.
Όλα αυτά τη στιγμή που αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα, διακόπτοντας οριστικά τις –ήδη σημαντικά μειωμένες– ροές φυσικού αερίου στη χώρα. Σημειώνεται ότι πλέον, μόνο το 20% των επιπέδων φυσικού αερίου που έχουν συμφωνηθεί, φθάνει στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1.