Ο Σολτς μείωσε στο 7% από 19% τον συντελεστή στο φυσικό αέριο, ενώ ο Μητσοτάκης παραμένει δέσμιος των καρτέλ
Βλέποντας το τσουνάμι της ενεργειακής κρίσης να ετοιμάζεται να πλήξει τη χώρα τους κι ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει πως το γεγονός θα προκαλέσει -και- έντονη κοινωνική έκρηξη, κυρίως στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, ακόμη και οι κυνικοί Γερμανοί, σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση που δεν τολμά να σπάσει τον κερδοσκοπικό «τσαμπουκά» του ντόπιου καρτέλ στην ενέργεια, αποφάσισαν το αυτονόητο.
Να σπεύσουν, έστω και τώρα, να λάβουν όποια μέτρα είναι δυνατόν για να περιορίσουν έστω και κατ’ ελάχιστον το αποτύπωμα της καταστροφής στην κοινωνία που ήδη βράζει από οργή. Δεδομένα που μετρήθηκαν βέβαια από το Βερολίνο, την ώρα που η Αθήνα και δη η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εμμονικά επιμένει στο ψευδοεπιχείρημα πως οποιαδήποτε μείωση των φόρων -είτε στην ενέργεια είτε στα καύσιμα- θα είχε συνέπειες στα δημοσιονομικά έσοδα. Ξεχνώντας όμως πως οι συνέπειες έως τώρα στα νοικοκυριά είναι ήδη τεράστιες, λόγω των ακατανόητων (;) πολιτικών της επιλογών.
Χθες το μεσημέρι, λοιπόν, ο Όλαφ Σολτς, όπως μετέδωσαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, έσπευσε να ανακοινώσει την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 19% που βρίσκεται σήμερα στο 7%. Ο Γερμανός καγκελάριος επισήμανε στο πλαίσιο των δηλώσεών του πως με αυτό το μέτρο θα υπερκαλυφθεί η επιβάρυνση που συνεπάγεται η «εισφορά αερίου» στα 2,419 λεπτά/kWh, η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Όσο για τον χρονικό προσδιορισμό της «προσωρινότητας» του μέτρου; Όπως έγινε γνωστό, η μείωση του ΦΠΑ για το φυσικό αέριο αναμένεται να ισχύσει έως το τέλος Μαρτίου του 2024. Συνολικά, πάντως, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδίαζε να απαλλάξει τους καταναλωτές από την εισφορά ΦΠΑ, κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε δεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι μπελάδες ωστόσο για τον καγκελάριο Σολτς δεν φαίνεται πως θα σταματήσουν τόσο εύκολα, χάρη σε μερικά μόνο μέτρα – όποια κι αν είναι αυτά. Χθες «θερμή» υποδοχή τού επιφυλάχθηκε από διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τον χώρο εκδήλωσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, στην οποία συμμετείχε, στο Νοϊρούπιν του Βρανδεμβούργου. Συγκεκριμένα, γύρω από την πλατεία συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα από τη μία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και από την άλλη της Αριστεράς. «Ψεύτη», «προδότη του λαού» και «χάσου», φώναζε γιουχαϊζοντάς τον το συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ πολλοί κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα εναντίον του καγκελαρίου, απαιτώντας να παραιτηθεί.