Η κατανάλωση αλκοόλ έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο. Κυβερνήσεις αλλά και φορείς έχουν δαπανήσει εκατομμύρια σε καμπάνιες ενημέρωσης για τις βλαβερές επιπτώσεις του στην υγεία. Σε ολόκληρο τον πλανήτη ή καλύτερα σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη μιας και στην Ιαπωνία ισχύει το αντίθετο.
Η νεότερη γενιά των Ιαπώνων πίνει λιγότερο αλκοόλ από τους γονείς της. Κι αυτό μπορεί να είναι καλό για τους ίδιους, δεν είναι όμως για την οικονομία της χώρας.
Έτσι, η εθνική φορολογική υπηρεσία παρενέβη με έναν εθνικό διαγωνισμό για την υποβολή ιδεών για την αντιστροφή της τάσης που θέλει τους νέους να καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ και να πλήττονται τα έσοδα από τους φόρους από ποτά όπως το σάκε.
Η εκστρατεία «Sake Viva!» ελπίζει να καταλήξει σε ένα σχέδιο που θα κάνει την κατανάλωση πιο ελκυστική και θα δώσει ώθηση στη βιομηχανία, σύμφωνα με το BBC.
Ο διαγωνισμός ζητά από τους νέους ηλικίας 20 έως 39 ετών να μοιραστούν τις επιχειρηματικές τους ιδέες για την τόνωση της ζήτησης μεταξύ των συνομηλίκων τους είτε πρόκειται για ιαπωνικό σάκε, ουίσκι, μπύρα ή κρασί.
Η ομάδα που διεξάγει τον διαγωνισμό, για λογαριασμό της φορολογικής αρχής, αναφέρει ότι οι νέες συνήθειες, που εν μέρει διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, και η γήρανση του πληθυσμού έχουν οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεων αλκοόλ.
Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι η αντίδραση ήταν ανάμεικτη, με κάποιες επικρίσεις σχετικά με την προσφορά για την προώθηση μιας ανθυγιεινής συνήθειας. Άλλοι έχουν αναρτήσει «περίεργες» ιδέες στο διαδίκτυο, όπως διάσημες ηθοποιούς που «παίζουν« ως οικοδέσποινες εικονικής πραγματικότητας σε ψηφιακά κλαμπ.
Οι διαγωνιζόμενοι έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για να υποβάλουν τις ιδέες τους. Τα φορολογικά έσοδα από τους φόρους στο αλκοόλ έχουν επίσης συρρικνωθεί με την πάροδο των ετών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Japan Times», αποτελούσαν το 5% των συνολικών εσόδων το 1980, αλλά το 2020 ανέρχονται μόλις στο 1,7%.