Κάποιους εξέπληξαν και περισσότερους ενόχλησαν οι απόψεις που υποστήριξα την προηγούμενη εβδομάδα υπό τον τίτλο: «Μοιραίες συνέπειες ενός τραγικού λάθους». Οτι δηλαδή οι κυρώσεις που επέβαλαν το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Ρωσία ως αντίδραση στην εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ αποβλέπουν να βλάψουν και να φέρουν σε δύσκολη οικονομική θέση τον εισβολέα, έχουν προς το παρόν σοβαρές αρνητικές συνέπειες σε βάρος κυρίως της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Διότι πράγματι πέρα από την εκτόξευση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε εξοντωτικά για τους χρήστες επίπεδα, ώθησαν επίσης τον πληθωρισμό σε εξαιρετικά ύψη, με συνεχιζόμενη περαιτέρω επιδείνωση, ενώ ταυτόχρονα η Ρωσία, την οποία στοχεύουν, ωφελείται από τις υψηλές τιμές πετρελαίου και αερίου εισπράττοντας κάθε εικοσιτετράωρο περί το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Ταυτόχρονα στο εσωτερικό της Ρωσίας προς το παρόν ελάχιστα επιδεινώθηκαν κάποιοι δείκτες και ουδόλως στα είδη διατροφής και το βασικό αγαθό που είναι το ψωμί, καθώς η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών παγκοσμίως. Συνέβη μάλιστα και το χειρότερο απρόβλεπτο: η απόσυρση των ρωσικών και ουκρανικών σιτηρών από την παγκόσμια αγορά συνεπάγεται αποστέρησή τους και συνεπώς πείνα για τους λαούς που βασίζονταν για τη διατροφή τους στις εισαγωγές από Ρωσία και Ουκρανία.
Σοβαρή ενίσχυση της επιχειρηματολογίας μου παρέχει ο διάσημος αμερικανός οικονομολόγος Jeffrey Sachs σε μια αποκλειστική συνέντευξή του στον Παύλο Παπαδόπουλο στην «Καθημερινή» της 3ης Ιουλίου.
Ο κ. Σακς μάλιστα δεν διστάζει να αποδώσει τις αρνητικές συνέπειες των κυρώσεων, που επέβαλε η Ευρώπη, στην ισχυρή πίεση των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου συνιστά στους Ευρωπαίους να μην ακολουθούν τυφλά τις ΗΠΑ. Παραθέτω τις κυριότερες επισημάνσεις του κ. Σακς:
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκλήθηκε από τους νεοσυντηρητικούς των ΗΠΑ όπως η υφυπουργός Εξωτερικών κυρία Νούλαντ. Η Ρωσία αντιδρά στην επέκταση της ηγεμονίας των ΗΠΑ. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση ακολουθεί τυφλά τις ΗΠΑ… Είναι καιρός η Ευρώπη να καταλάβει ότι οι φιλοδοξίες των ΗΠΑ για παγκόσμια ηγεμονία είναι τόσο επικίνδυνες για τον κόσμο όσο ήταν η Βρετανική Αυτοκρατορία τον 19ο αιώνα…
Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι προσεκτικό και να σταματήσει να επεκτείνεται προς τα ανατολικά, παραβιάζοντας τις υποσχέσεις που δόθηκαν στον Γκορμπατσόφ το 1990… Η φιλοδοξία της Αμερικής για ηγεμονία αποτελεί απειλή και για τον εαυτό της και για τον κόσμο. Αντί η Ευρώπη να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ανοίγει νέα ανθρακωρυχεία (θέτοντας σε κίνδυνο τον πλανήτη από την καλπάζουσα κλιματική επιδείνωση)».
Και καταλήγει ο κ. Σακς: «Το κλειδί είναι να τερματιστεί αμέσως ο πόλεμος στην Ουκρανία, συμφωνώντας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας με αντάλλαγμα την ουκρανική κυριαρχία και τη ρωσική στρατιωτική απόσυρση. Διαφορετικά η ευρωπαϊκή κρίση θα βαθύνει ως αποτέλεσμα των λαθών των αμερικανών συντηρητικών (και της τυφλής υιοθέτησής τους από την ΕΕ)».
Ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτες οι απόψεις Σακς και ήδη έχουν αρχίσει και κάποιες σχετικές συζητήσεις και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που μπορεί να οδηγήσουν στην έξοδο από το σημερινό αδιέξοδο. Αρκεί να μην είναι πολύ αργά.