Το γεωτρύπανο Abdulhamid Han, έπειτα από 2 ημέρες που παρέμεινε αρόδο στον κόλπο της Μερσίνας, επέστρεψε στο λιμάνι Τασούκου.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η Τουρκία έγραψε το πρώτο μέρος των εκπλήξεων που φέρεται αποφασισμένη να προκαλέσει ενόψει της 9ης Αυγούστου, που θα ανακοινώσει τους γεωτρητικούς στόχους του Abdulhamid Han. Του τέταρτου γεωτρύπανου που έχει αγοράσει και που σε σχέση με τα προηγούμενα τρία έχει αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες.
Χθες, μετά από διήμερη παραμονή του αρόδο, 15 ναυτικά μίλια νότια του κόλπου της Μερσίνας, όπου παρουσία των δύο συνοδευτικών του πλοίων πραγματοποιούσε τεχνικές δοκιμές, επέστρεψε στο λιμάνι, όπου και παραμένει μέχρι στιγμής αγκυροβολημένο.
Το πού ακριβώς θα επιχειρήσει κρατείται από την Άγκυρα ως επτασφράγιστο μυστικό εν όψει ανακοινώσεων του ίδιου του Ερντογάν, που θα σημάνει και την έναρξη των εργασιών του.
Ένας Ερντογάν που με νέες δηλώσεις του στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να χαμηλώσει τους τόνους αλλά αφήνει χώρο για σενάρια κλιμάκωσης. Το κατέστησε σαφές αμέσως μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου. «Έχουμε αξιολογήσει διεξοδικά πολλά θέματα, από τη στάση της Ελλάδας που δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας μέχρι την Κύπρο» είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, προχωρώντας σε συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις με σύμμαχες χώρες, κυρίως στην Μεσόγειο, νότια της Κρήτης.
Μάλιστα, το γεγονός ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, διατηρεί το προφίλ της σταθερής δύναμης της περιοχής που ενεργεία με ψυχραιμία και υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, έχει κάνει πολλές στρατιωτικές δυνάμεις να ζητούν να συνεκπαιδευτούν με τους Έλληνες, σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε μέρος.
Όπως συνέβη πριν μερικές ημέρες, μετά από αίτημα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου (RAF), διεξήχθη στο FIR Βουκουρεστίου εκπαίδευση μάχης διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT) μεταξύ 2 Μαχητικών Αεροσκαφών F-16 BLOCK 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας με 2 Μαχητικά Αεροσκάφη Eurofighter της RAF.
Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ σε σχετική του ανακοίνωση, η εν λόγω δραστηριότητα συμβάλλει στην αναβάθμιση της πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνέργειας των Ενόπλων Δυνάμεων των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ, προάγοντας το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.