Ευρώπη, αργοκίνητο καράβι, επιμένει: Τον Οκτώβριο οι αποφάσεις για την ενέργεια

Τη Δευτέρα, η Ρωσία κλείνει τον αγωγό Nord Stream 1 για συντήρηση, πολλοί όμως υποψιάζονται ότι ο Πούτιν δεν θα τον ανοίξει ξανά ή θα μειώσει την παραγωγή, με αποτέλεσμα να δημιουργείται νευρική κρίση στη γηραιά ήπειρο, πρωτίστως στη Γερμανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει όχι απλώς για ένα δύσκολο χειμώνα, αλλά πλέον για ένα δύσκολο καλοκαίρι και ένα πολύ δύσκολο χειμώνα, με την ηγεσία των Βρυξελλών αλλά και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, να εμφανίζονται αμήχανες, χωρίς στρατηγική και να βρίσκονται ενώπιον κοινωνικών εκρήξεων.

«Η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί σε «ενεργειακό χειμώνα» μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Αύριο, για 10 ημέρες η Ρωσία κλείνει τον αγωγό Nord Stream 1 για συντήρηση, αλλά ουδείς γνωρίζει αν ο αγωγός θα επαναλειτουργήσει. Αν όχι, αν ο Πούτιν διακόψει την παροχή φυσικού αερίου, τότε η Γερμανία θα επιβάλει δελτίο στην κατανάλωση ενέργειας. Αλλά δεν θα είναι η μόνη.

Στην Ευρώπη: Ελλείψεις σε φυσικό αέριο και στην παραγωγή ενέργειας θα σημειωθούν σε όλη την Ευρώπη, με εκρηκτικές συνέπειες στον ενεργειακό πληθωρισμό. Σημειώστε, επίσης, ότι η Ευρώπη κάθε καλοκαίρι εισήγαγε ηλεκτρισμό από την Γαλλία. Φέτος, όμως, η Γαλλία θα χρειαστεί να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια, λόγω της κακής κατάστασης των πυρηνικών μονάδων της.

Στην Γερμανία: Στη Γερμανία έχουν ξεκινήσει τα έκτακτα μέτρα: Η Κολωνία περιόρισε τον φωτισμό στους δρόμους μετά τις 11 μμ. Το Βερολίνο κατέβασε τη θερμοκρασία στα κοινοβουλευτικά γραφεία και στις υπαίθριες πισίνες. Δήμοι της Φρανκφούρτης έκλεισαν το ζεστό νερό σε 86 σχολεία και 60 γυμναστήρια. Η Vonovia, η μεγαλύτερη εταιρεία ενοικίασης κατοικιών μειώνει στους 17 βαθμούς τη θερμοκρασία στα διαμερίσματα τη νύχτα.

Οι αποφάσεις: Στη σκιά της ενεργειακής απειλής, αύριο η συνεδρίαση του Eurogroup. Η Κομισιόν καταρτίζει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης. Στις 27 Ιουλίου θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Ενέργειας των 27. Ορόσημο για αποφάσεις είναι η έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα, 6 -7 Οκτωβρίου. Ο Ντράγκι πιέζει. Ο Σολτς φαίνεται απρόθυμος, ίσως θεωρεί ότι η Γερμανία μπορεί μόνης της να προμηθευτεί πιο εύκολα μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου, παρά μαζί με τους άλλους 26».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.