Ξεκίνησε ως μία κινητοποίηση που τα ολλανδικά ΜΜΕ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν. Όταν η συμμετοχή των αγροτών έγινε μαζική, το κράτος προσπάθησε να τους αναχαιτίσει πρώτα με απαγορεύσεις και έπειτα με στυγνή αστυνομική βία.
Σήμερα, αυτό που ξεκίνησε ως απλή κινητοποίηση, μετατρέπεται σε μαζική εξέγερση κατά της προσπάθειας διάλυσης του παραγωγικού ιστού της Ολλανδίας. Χιλιάδες πολίτες βγαίνουν στους δρόμους για να εκδηλώσουν την στήριξή τους στους αγρότες.
Κάτοικοι των πόλεων στις οποίες οι τοπικές αρχές απαγόρευσαν τις κινητοποιήσεις, βγαίνουν στις εισόδους και στις γέφυρες δηλώνοντας την υποστήριξη τους και καλωσορίζοντας τα ατελείωτα κομβόι με τα τρακτέρ.
Dutch citizens support farmers everywhere in the Netherlands. pic.twitter.com/YmS3BULf8R
— RadioGenoa (@RadioGenoa) July 10, 2022
Στο πλευρό των αγροτών πλέον μπαίνουν και οι πυροσβέστες, πυκνώνοντας το κύμα της διαμαρτυρίας.
Τα ξημερώματα τυλίχτηκε στις φλόγες και το διαδικτυακό υπερκατάστημα του ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, το οποίο προωθεί τροφές της λεγόμενης «νέας εποχής». Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το εάν πρόκειται για εμπρησμό ή για κάποιο ατύχημα.
Από το πρωί της Δευτέρας οι κινητοποιήσεις αναβαθμίστηκαν. Οι αγρότες που πλέον έχουν την στήριξη των ψαράδων, των φορτηγατζήδων, μαζί τους φυσικά και οι κτηνοτρόφοι, μπλόκαραν ζωτικούς κόμβους με τα τρακτέρ τουςι παραλύοντας ολόκληρη την ολλανδική οικονομία, παρά το γεγονός ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε διέταξε την ανάπτυξη ακόμη και τεθωρακισμένων οχημάτων εναντίον τους.
The Netherlands 🇳🇱
"Farmers! Farmers! Farmers!"
A crowd at a concert show their support to the farmers protest.pic.twitter.com/TvJlRycFOg
— James Melville 🚜 (@JamesMelville) July 10, 2022
Οι εξεγερμένοι κατάφεραν να αιφνιδιάσουν την ολλανδική αστυνομία δίνοντας το πραγματικό ραντεβού των κινητοποιήσεων μία μέρα πριν από τα επίσημα καλέσματα, κλείνοντας τους δρόμους στα σύνορα με τη Γερμανία, μπλοκάροντας για πολλές ώρες την πρόσβαση στο διεθνές αεροδρόμιο «Σίπχολ» του Αμστερνταμ και πολιορκώντας με τα κορμιά και τα τρακτέρ τους τις αποθήκες εφοδιασμού όλων των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της χώρας!
Τα αίτια της εξέγερσης, είναι εξαιρετικά επίκαιρα και για την Ελλάδα
Εκείνο που οδήγησε όλο αυτό το γιγαντιαίο και ετερόκλητο πλήθος στον ξεσηκωμό ήταν, φυσικά, η αποστροφή τους για τη δήθεν… οικολογική συνείδηση και πολιτική του σκληρού νεοφιλελεύθερου Ρούτε, ο οποίος αποφάσισε εν μέσω κύματος ακρίβειας, πληθωριστικής έκρηξης και ενεργειακής κρίσης να προχωρήσει με ένα ετσιθελικό φιρμάνι στην περίφημη «πράσινη μετάβαση» ώς το 2030. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φυσικά είχε προηγηθεί του Ολλανδού ομόλογό του, προαναγγέλλοντας την »πράσινη μετάβαση» για το 2023, καταστρέφοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τις παρανοϊκές αυξήσεις στο κόστος του ρεύματος και τρέχει τώρα να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.
Οι Ολλανδοί όμως ήταν αυτοί που ξεσηκώθηκαν…
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ρούτε «διατάζει» με το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 10 Ιουνίου αγρότες και κτηνοτρόφους να μειώσουν δραματικά, ώς και κατά 70%, τη χρήση αζωτούχων λιπάσματων στις καλλιέργειες και κατά τουλάχιστον 30% τον αριθμό των εκτρεφόμενων ζώων, που θα πρέπει λέει να σφαχτούν πρόωρα προκειμένου να μη μολύνουν το περιβάλλον με τα ούρα και τα κόπρανά τους. Υποστηρίζει μάλιστα πως η εντατική εκτροφή αγελάδων, χοίρων και άλλων ζώων έχει καταστήσει την Ολλανδία την πρώτη στην Ευρώπη χώρα εκπομπής αμμωνίας και οξειδίων του αζώτου.
Ομως οι αγρότες δεν το βλέπουν έτσι και εκτιμούν, δικαίως ή αδίκως, ότι πρόκειται για συνωμοτικό σχέδιο αφανισμού του γεωργικού και κτηνοτροφικού κλάδου, με στόχο την πλήρη ανάληψη της παραγωγής τροφίμων από τις μεγάλες πολυεθνικές. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι τυχόν εφαρμογή του νέου νόμου θα οδηγήσει στο κλείσιμο χιλιάδες φάρμες και αγροκτήματα.
Να σημειώσουμε εδώ πως η μικρή και συγκριτικά πυκνοκατοικημένη Ολλανδία, με περίπου 18 εκατομμύρια κατοίκους σε μόλις 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας τροφίμων και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.