Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr
«Αν ο Πούτιν ήταν γυναίκα, δεν νομίζω ότι θα είχε ξεκινήσει έναν τόσο τρελό, φαλλοκρατικό πόλεμο», υποστήριξε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Αν θέλετε ένα τέλειο παράδειγμα τοξικής αρρενωπότητας, το έχουμε εδώ», είπε ο Τζόνσον χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ως «πρότυπο που βασίζεται στην αναισθησία, τη σκληρότητα και επίσης την επιθετικότητα».
Δεν θα μάθουμε βέβαια ποτέ αν ο βρετανός πρωθυπουργός έχει δίκιο και αν θα γινόταν η ρωσική εισβολή, σε περίπτωση που «αφεντικό» στο Κρεμλίνο ήταν μία γυναίκα. Ισως, ο Μπόρις Τζόνσον να επηρεάστηκε από την Λυσιστράτη, την επική κωμωδία του Αριστοφάνη και την «ευρηματική» εξέγερση των γυναικών στην αρχαία Αθήνα, κατά την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου, για να ξαναφέρουν την ειρήνη στον τόπο τους.
Ο Αριστοφάνης με τη Λυσιστράτη, προωθεί βέβαια την ιδέα ότι οι μόνοι ένοχοι για τον πόλεμο είναι οι άντρες που με την πολεμική τους τρέλα έχουν καταστρέψει την Αθήνα. Μόνο που σύγχρονη πολεμική τρέλα, που έχει καταλάβει τον πλανήτη δεν φαίνεται να κάνει επιλογή ανάμεσα στα φύλα. Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρόκληση που δεν έχει συμβεί από την καρδιά του Ψυχρού Πολέμου.
Η Ρωσία κραδαίνει το όπλο της «πυρηνικής απειλής»: Ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απείλησε ότι εάν το ΝΑΤΟ επέμβει στην Κριμαία θα ξεσπάσει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του, αλλάζει το Στρατηγικό Δόγμα για πρώτη φορά από το 2010 και βάζει ξανά στο επίκεντρο το Ανατολικό μέτωπο: «Οι Σύμμαχοι βλέπουν τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη και πιο άμεση απειλή για την ασφάλειά μας», τονίζεται στο νέο Δόγμα.
Μέχρι τώρα, και από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα πριν 12 χρόνια, η Ρωσία εξακολουθούσε να αξιολογείται και να επαινείται ως εταίρος. Το νέο Δόγμα χρησιμοποιεί πολύ διαφορετικό λεξιλόγιο. Ο αριθμός των στρατιωτών του ΝΑΤΟ που είναι έτοιμοι για δράση σε σύντομο χρονικό διάστημα πρόκειται να πολλαπλασιαστούν .Ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι η δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ θα αναδιαρθρωθεί πλήρως, με περισσότερους από 300.000 στρατιώτες σε κατάσταση συναγερμού.
Στο μέτωπο ΝΑΤΟ –Ρωσίας φαίνεται μάλιστα να εμπλέκεται και η Ασία. Στη σύνοδο της Μαδρίτης έχουν κληθεί και μετέχουν η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, που σύμφωνα με το ΝΑΤΟ αισθάνονται ότι απειλούνται από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Ειδικά, η Ιαπωνία είναι πολύ πρόθυμη να εντείνει τη σύνδεσή με το ΝΑΤΟ, ενώ η Αυστραλία έχει ήδη συγκροτήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία τη συμφωνία AUKUS στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Μια παράγραφος για την Κίνα θα πρέπει επίσης να αποτελεί μέρος του νέου Στρατηγικού Δόγματος. Αν και υπάρχει σημαντική διαφωνία εντός της συμμαχίας ως προς το πόσο μακριά πρέπει να φτάσει το ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα προτρέπουν την αμυντική συμμαχία να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στα ηγεμονικά σχέδια της κινεζικής κυβέρνησης. Η γερμανική κυβέρνηση, από την άλλη, προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να εξισωθεί το Πεκίνο με τη Μόσχα. Είναι και οι γερμανικές εξαγωγές στην Κίνα, που παίζουν άλλωστε μεγάλο ρόλο στην εξωτερική πολιτική του Βερολίνου. Αλλά ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες προειδοποίησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι «η ελευθερία είναι πιο σημαντική από το ελεύθερο εμπόριο».
Μήπως τελικά ο Αριστοφάνης προσφέρει τη λύση; Στείλτε ένα αντίτυπο της Λυσιστράτης σε κάθε ξένο ηγέτη, σε Δύση και Ανατολή. Επειγόντως!