Η Τουρκία πρόκειται να ξεκινήσει την καλλιέργεια σιταριού στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας και Δασών Βαχίτ Κιρίστσι σήμερα, εν μέσω ανησυχιών για παγκόσμια έλλειψη σιτηρών που πυροδότησε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.
Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ανέφερε το T24, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού σε αγροτική εκδήλωση στη νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιαρμπακίρ.
«Παράγετε 100 κιλά σιτάρι και πάρτε τα 70 για τους δικούς σας σκοπούς και αφήστε τα 30 για εμάς», φέρεται να ανέφερε ο Μαδούρο στην πρότασή του.
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία και αναζήτησε τουρκικές επενδύσεις στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, των ορυχείων, των εργολαβιών, της υγείας, της γεωργίας και του τουρισμού.
Ο όγκος του εμπορίου Τουρκίας και Βενεζουέλας αυξήθηκε από 150 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, κατά περισσότερα από 850 εκατομμύρια δολάρια το 2021, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη, καθώς προέβλεψε περαιτέρω αύξηση φέτος σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, αλλά η εισβολή της Ρωσίας και ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών από τον Φεβρουάριο, εμποδίζουν τις εξαγωγές σιτηρών και χάλυβα, προκαλώντας φόβους να βυθιστεί ο κόσμος σε κρίση.
Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία φιλοξενεί 5 εκατομμύρια μετανάστες, ο Καρίστσι είπε ότι η χώρα του «χρειάζεται περισσότερη γη για καλλιέργεια. Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους πρόσφυγες και λαμβάνοντας υπόψη ότι όσο ανεβαίνει το επίπεδο ευημερίας μας, αυξάνεται και η ποικιλομορφία στο τραπέζι μας. Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα βοσκοτόπια».
Η Τουρκία καταβάλει προσπάθειες για να αμβλύνει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση συζητώντας την ασφαλή διέλευση για τα σιτηρά που έχουν κολλήσει στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.