Le Monde: Η Τουρκία εμφανίζεται ως μεσολαβητής στην κρίση των σιτηρών

Στην αναμενόμενη για αύριο επίσκεψη στην Τουρκία του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρεται η εφημερίδα «Le Monde», σημειώνοντας, ότι «η Άγκυρα, η οποία φροντίζει για την εικόνα της ως μεσολαβήτρια μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ελπίζει να συμβάλει σε μια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων, για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια».

Της Μαρίας Δεναξά 

Υπογραμμίζεται αναφορά του Anadolu περί κατάρτισης μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ουκρανίας ενός οδικού χάρτη, με στόχο το άνοιγμα «διαδρόμου σιτηρών» μεταξύ των ουκρανικών λιμανιών και των παγκόσμιων αγορών, ενώ σημειώνεται, ότι ο κ. Τσαβούσογλου υπολογίζει στην δημιουργία ενός «κέντρου παρατήρησης διαδρόμων» στην Κωνσταντινούπολη και θέλει να πιστεύει, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για παραχωρήσεις, για να επιτρέψει την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων στη Μαύρη Θάλασσα, γεγονός που, κατά την εφημερίδα, αυτό αποδεικνύεται από το ότι ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύεται από στρατιώτες, που υποτίθεται ότι θα συνομιλήσουν με τους Τούρκους ομολόγους τους για το άνοιγμα ασφαλών θαλάσσιων διαδρομών.

Επισημαίνεται, ότι πέραν του ζητήματος της μεταφοράς σιτηρών, θα συζητηθεί επίσης το θέμα της Συρίας, όπου ο Ερντογάν σχεδιάζει μια νέα επίθεση για να εκδιώξει τους Κούρδους της Συρίας. Ως προς αυτό το σημείο, υπογραμμίζεται ότι «το Κρεμλίνο σίγουρα θα τον υποστηρίξει, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, αλλά με ποιο κόστος;».

Κατά την εφημερίδα, η απεμπλοκή εμπορικών οδών στη Μαύρη Θάλασσα είναι δυνατή, υπό τον όρο, ότι Κίεβο και Μόσχα θα καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για λύση μέσω διαπραγματεύσεων, ό,τι κι αν λέει η τουρκική διπλωματία, μάλλον σίγουρη για το αποτέλεσμα της μεσολάβησής της. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Άγκυρα, Vasyl Bodnar, το Κίεβο «ζήτησε τη βοήθεια της Τουρκίας για την επίλυση του προβλήματος».

Υπενθυμίζοντας την απόφαση της Άγκυρας από τις πρώτες μέρες του πολέμου, να κλείσει τα στενά «για όλα τα στρατιωτικά πλοία», όχι όμως για τα εμπορικά πλοία, η Le Monde παρατηρεί, ότι τους τελευταίους μήνες, τεράστια φορτηγά πλοία, ναυλωμένα ιδίως από την εταιρεία Oboronlogistics, που συνδέεται με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, εκτελούν αδιάκοπα δρομολόγια μεταξύ των στρατιωτικών λιμανιών της Σεβαστούπολης και του Novorossiïsk και της ναυτικής βάσης Ταρτούς, στη Συρία, χωρίς η Τουρκία να έχει επαληθεύσει το περιεχόμενό τους.  Με αυτόν τον τρόπο η Μόσχα μπορεί να μεταφέρει σιτάρι, αλλά και στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Συρία στην Ουκρανία, καθώς ο έλεγχος του περιεχομένου είναι αδύνατος, όπως υποστηρίζει διπλωματική πηγή στην Άγκυρα, επικαλούμενη τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Yoruk Isik, ο οποίος παρακολουθεί την κυκλοφορία στα στενά, «η Ρωσία κάνει κατάχρηση αυτής της διάκρισης [μεταξύ στρατιωτικών και εμπορικών πλοίων] χρησιμοποιώντας πολιτικά εμπορικά πλοία ως βοηθητικά ναυτικού, για να παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη Συρία και την Ουκρανία». Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 18 Μαΐου στον ιστότοπο του Middle East Institute, ο Yoruk Isik επιβεβαιώνει επίσης, ότι «μεγάλες ποσότητες κλοπιμαίων καταλήγουν στην Τουρκία, μερικά μάλιστα μεταφέρονται ανεξήγητα από τη συριακή κυβερνητική ναυτιλιακή εταιρεία Syriamar».

Υπενθυμίζοντας, ότι το Τουρκικό Επιμελητήριο του Εμπορικού Ναυτικού είχε ζητήσει το 2017 την απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τα τουρκικά λιμάνια πλοίων που εμπορεύονται με την Κριμαία, ανεξάρτητα από τη σημαία τους, η εφημερίδα τονίζει, ότι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ρωσική εταιρεία σιτηρών από τη Σεβαστούπολη ξεφόρτωσε σιτάρι στο τουρκικό λιμάνι Iskenderun, στη Μεσόγειο, ενώ στις 5 Ιουνίου ήταν ξανά αγκυροβολημένο εκεί σκάφος, προερχόμενο από το λιμάνι της Κριμαίας, με τον Isik να υποστηρίζει, ότι καθώς η Ρωσία μπλοκάρει τα μεγάλα ουκρανικά λιμάνια, την Οδησσό και το Chornomorsk, «θα πρέπει να απαγορεύεται στα ρωσικά πλοία η εμπορική πρόσβαση στα τουρκικά στενά».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.