Twitter: Αυτές είναι οι επιδιώξεις του Ίλον Μασκ

Ρυθμιστικό παράγοντα της αμερικανικής οικονομίας θεωρεί (προφανώς) εαυτόν ο Ίλον Μασκ, αφού μετά τις δηλώσεις περί μείωσης του προσωπικού στις εταιρείες του, τώρα, με επίσημη επιστολή του, κατηγορεί τη διοίκηση του Twitter ότι τον εμποδίζει να ενημερωθεί για την κατάσταση της πλατφόρμας, την οποία έχει ανακοινώσει ότι θα αγοράσει.

Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει η μετοχή του Twitter. Στην επιστολή του ο Μασκ κατηγορεί το Twitter ότι δεν του δίνει τις πληροφορίες που έχει ζητήσει για τους πλαστούς λογαριασμούς στην πλατφόρμα. Στην επιστολή γίνεται λόγος για «ξεκάθαρη παραβίαση των όρων της συμφωνίας» και επισημαίνει ότι διατηρεί επομένως το δικαίωμά του να μην ολοκληρώσει την συμφωνία, αλλά να την τερματίσει.
Στην επιστολή του στο Twitter, ο δισεκατομμυριούχος επανέλαβε το αίτημά του για λεπτομέρειες σχετικά με λογαριασμούς bot (σ.σ. υπολογιστής “ζόμπι”) και είπε ότι επιφυλάσσεται όλων των δικαιωμάτων του να τερματίσει τη συγχώνευση, αφού η εταιρεία παραβιάζει τις υποχρεώσεις της, καθώς δεν του παρείχε τις πληροφορίες που ζητούσε.

Η αξία της μετοχής του Twitter υποχώρησε κατά 5,5% στα 38,13 δολάρια σε συναλλαγή με μεγάλη πτώση σε σχέση με την προσφορά του Μασκ στα 54,20 δολάρια ανά μετοχή, καθώς οι επενδυτές έδειξαν να θεωρούν ότι η συμφωνία δε θα κλείσει στη συμφωνηθείσα τιμή.
Το Twitter δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Είναι η πρώτη φορά που ο Μασκ απειλεί εγγράφως, με επιστολή, να αποχωρήσει από τη συμφωνία. «Ο Μασκ πιστεύει ότι το Twitter αρνείται με διαφάνεια να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του βάσει της συμφωνίας συγχώνευσης, γεγονός που προκαλεί περαιτέρω υποψίες ότι η εταιρεία αποκρύπτει τα ζητούμενα δεδομένα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της επιστολής.

Η μετοχή

Το Twitter είχε υποβαθμίσει προηγουμένως την προειδοποίηση του Μασκ ότι η συμφωνία ήταν «σε αναμονή», υποστηρίζοντας ότι τα δεδομένα θα τον βοηθούσαν να προετοιμαστεί για την ιδιοκτησία του στο Twitter. Και νωρίτερα, τον Μάιο, ο Μασκ είχε πει ότι θα θέσει τη συμφωνία «προσωρινά σε αναμονή», ενώ περίμενε την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης να παράσχει στοιχεία για το ποσοστό των ψεύτικων λογαριασμών της.
Ο Μασκ στην επιστολή του αναφέρει ότι χρειάζεται τα δεδομένα για να πραγματοποιήσει τη δική του ανάλυση των χρηστών του Twitter και ότι δεν πιστεύει στις «χαμηλές μεθοδολογίες δοκιμών» της εταιρείας. Και αυτό ήταν ένας από τους λόγους που έπεσε η τιμή της μετοχής. Όπως ήταν φυσικό κάποιοι αναλυτές ερμήνευσαν την κίνηση αυτή ως διαπραγματευτική τακτική για να πιέσει προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους εξαγοράς της πλατφόρμας.

Οι διαδικασίες για την εξαγορά του Twitter δεν έχουν προχωρήσει ουσιαστικά. Αν και αυτό δε σημαίνει κάτι, η άποψη ότι με πολιτικές κινήσεις ο Μασκ επιδιώκει να δημιουργήσει ευνοϊκό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις του, και για τις επόμενες κινήσεις του, ενισχύεται και από την δήλωσή του ότι επειδή έχει το προαίσθημα ότι η οικονομία δεν πάει καλά, θα περικόψει θέσεις εργασίας στην Tesla, την αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων, της οποίας είναι ιδιοκτήτης. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά είχε “ένα σούπερ κακό προαίσθημα” για την οικονομία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μασκ με τις κινήσεις αυτές μπαίνει στο λόμπυ των ανωτάτων οικονομικών στελεχών των ΗΠΑ (κορυφαίοι διευθύνοντες σύμβουλοι και τραπεζίτες) που προειδοποιούν όλο και πιο πολύ τελευταία πως έρχονται δύσκολες στιγμές για τις ΗΠΑ. Αυτό που επιδιώκουν είναι να πιέσουν την αμερικανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα συγκράτησης των τιμών. Πρόκειται δηλαδή για απόπειρα πολιτικής πίεσης στην κυβέρνηση

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.