Τουρκία: Ανοίγει ξανά τη στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών – Ο ύποπτος ρόλος ΜΚΟ στην Αδριανούπολη

Xρησιμοποιώντας τους μετανάστες ως μοχλό πίεσης, η Τουρκία εξαπολύει νέα υβριδική επίθεση εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης, χρησιμοποιώντας το Αιγαίο ως δίαυλο για τα σχέδιά της.

ΤΩΝ ΧΡ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ ΚΑΙ Θ. ΠΑΝΟΥ

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος κατάφεραν να αποτρέψουν την είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα σε 12 πλοιάρια, στα οποία επέβαιναν πάνω από 1.400 μετανάστες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός της Δευτέρας 23 Μαΐου, όταν πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη και τέσσερις λέμβοι προσπάθησαν να περάσουν μεταξύ Χίου και Λέσβου. Οι λέμβοι είχαν προορισμό κάποιο ελληνικό νησί, ενώ τα ιστιοπλοϊκά κατευθύνονταν στην Ιταλία.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει υπογράψει με την Ε.Ε. συμφωνία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, με την οποία ορίζεται ότι όποιο πλοίο εντοπίζεται με παράνομους μετανάστες στα χωρικά της ύδατα πρέπει να το σταματά άμεσα. Γι’ αυτό τον λόγο χρηματοδοτείται με πάνω από 6 δισ. ευρώ από τις Βρυξέλλες. Όπως φαίνεται, όμως, τις τελευταίες ημέρες, η Αγκυρα έχει επιλέξει να κάνει ξανά τα «στραβά μάτια», αφήνοντας τα κυκλώματα των διακινητών να δρουν ανενόχλητα.

Η Realnews φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας τα ντοκουμέντα από την επιχείρηση των Τούρκων διακινητών την τελευταία εβδομάδα να στείλουν στην Ιταλία, μέσω των ελληνικών υδάτων, μεγάλα σκάφη, φορτωμένα με εκατοντάδες μετανάστες.

«Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν έχουν πλέον αλλάξει, ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει ενταθεί σε μεγάλο βαθμό η εμφάνιση αυτών των πλοιαρίων από τις τουρκικές ακτές», εξηγεί στην «R» αξιωματικός που γνωρίζει το πεδίο των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Οι διακινητές από τα τουρκικά παράλια στέλνουν καράβια με εκατοντάδες μετανάστες προς την Ευρώπη μέσω του Αιγαίου. Οι υπηρεσίες πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ και της ΕΥΠ βρίσκονται σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, έχοντας αποτυπώσει πλήρως τα «θερμά» σημεία που χρησιμοποιούν οι διακινητές, πολλές φορές με την ανοχή -αν όχι τη συνεργασία- της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και της ακτοφυλακής. Η πλειονότητα των πλοίων εντοπίζεται στις ευρύτερες θαλάσσιες περιοχές των Χίου, Κω, Λέσβου, Ρόδου και Σάμου. Ειδικά οι τουρκικές ακτές απέναντι από τη βόρεια Σάμο «αξιοποιούνται» από τα κυκλώματα ως σημεία αναχώρησης των υποψήφιων μεταναστών προς την Ιταλία.

Οι «ταρίφες»

Αυτό καταδεικνύεται και από την «ταρίφα» την οποία έχουν βγάλει οι διακινητές ανά άτομο που επιβιβάζουν σε πλοίο ή λέμβο στα τουρκικά παράλια. Η αμοιβή για να περάσει κάποιος στην Ελλάδα είναι 1.000 δολάρια και 10.000 δολάρια για την Ιταλία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «R», ενώ το πρώτο πεντάμηνο του 2021 οι απευθείας ροές από την Τουρκία στην Ιταλία ανέρχονταν στα 836 άτομα, το αντίστοιχο διάστημα του 2022 ο αριθμός έχει εκτιναχθεί σε 3.897.

Οι παράνομες αφίξεις πραγματοποιούνται κυρίως με ιστιοφόρα σκάφη που φέρουν ως επί το πλείστον σημαίες της πολιτείας Ντέλαγουερ των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Χειριστές των σκαφών είναι άτομα ουκρανικής υπηκοότητας στην πλειονότητά τους, που αξιοποιούν την απελευθέρωση θεώρησης visa για τις μετακινήσεις εντός Ε.Ε. λόγω της ρωσικής εισβολής.

Είναι χαρακτηριστικό, από τη διασταύρωση των εικόνων κυρίως μέσω drones και UAVs που έχει στη διάθεσή του το Λιμενικό Σώμα, ότι συγκεκριμένος Ουκρανός χειριστής πλοίου έφτασε στην Ιταλία και εξαφανίστηκε, για να εμφανιστεί δύο εβδομάδες μετά και πάλι στην Τουρκία να κάνει την ίδια δουλειά.

Η παράνομη μετανάστευση, με τα πλοία που στέλνει η Τουρκία, αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, διότι πολλές φορές ζητείται η βοήθεια από εμπορικά πλοία, τα οποία αναγκάζονται να καθυστερήσουν παραδόσεις φορτίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα συμβόλαια των ναυτιλιακών, αλλά και για την ασφάλεια των πληρωμάτων. Για το θέμα αυτό έχει ενημερώσει ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης τον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ).

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Τουρκία - μετανάστες

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.