Στη διαχείριση των εκκρεμοτήτων και της αβεβαιότητας στο πεδίο της ενεργειακής κρίσης και των αλυσιδωτών επιπτώσεών της επιστρέφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπειτα από την επιτυχημένη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού εξακολουθεί να επικρατεί προβληματισμός, καθώς οι τελευταίες ανακοινώσεις των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτηρίζονται για μια ακόμη φορά από διστακτικότητα για τολμηρές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.
Αλλη μία Σύνοδος χαμηλών προσδοκιών
Το σχέδιο αξιοποίησης ποσών 300 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, κατά μείζονα λόγο με τη μορφή δανείων, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες της Αθήνας και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ως προς την προθυμία της Ευρώπης για δραστικές από κοινού παρεμβάσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Υπό αυτό το πρίσμα, από το Μέγαρο Μαξίμου δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής της 30ής-31ης Μαΐου και κυρίως στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός κοινού μετώπου των κυβερνήσεων του ευρωπαϊκού Νότου, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη δράση. Οι προσδοκίες παραμένουν περιορισμένες, έμφαση ωστόσο δίνεται κυρίως στη συνεργασία με την ιταλική κυβέρνηση, στη βάση των πρόσφατων προτάσεων του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.
Εν όψει αυτών πάντως, το σχέδιο της Επιτροπής, όπως παρουσιάστηκε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την προηγούμενη εβδομάδα, χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές «πολύ μακροπρόθεσμο, ενώ οι πολίτες υφίστανται τώρα τις επιπτώσεις της κρίσης».
Παρά ταύτα, σημειώνουν ότι η απελευθέρωση 225 δισ. δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης στο αμέσως προσεχές διάστημα βρίσκει την κυβέρνηση έτοιμη να απορροφήσει τα ποσά τα οποία αναλογούν στη χώρα, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη ώριμα σχέδια προς υλοποίηση. Παράλληλα, εκπονείται σχέδιο για την αξιοποίηση των επιπλέον προβλεπόμενων επιδοτήσεων, της τάξεως του ενός δισ. ευρώ.
Επιτάχυνση των εναλλακτικών σχεδίων
Την ίδια στιγμή συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη της κρίσης τους επόμενους μήνες και τονίζουν ότι ανεξαρτήτως των ευρωπαϊκών αποφάσεων το κυβερνητικό σχέδιο για τον έλεγχο του ενεργειακού κόστους θα προχωρήσει κανονικά από τον Ιούνιο. Παράλληλα – και στον απόηχο των συζητήσεων με την αμερικανική ηγεσία – από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται η βεβαιότητα ότι η ανάγκη και η χρονική πίεση για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο θα επιταχύνουν την υλοποίηση των σχεδίων και των επενδύσεων για την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου, την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο, την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών για την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας κ.ά.
Στο Νταβός με τον «αέρα» της Ουάσιγκτον
Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας θα έχει προηγηθεί μια ακόμη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναγορευθεί αύριο (Δευτέρα) επίτιμος διδάκτωρ του Boston University και να μιλήσει στην τελετή αποφοίτησης του πανεπιστημίου.
Από τη Βοστώνη ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί απευθείας στο Νταβός, όπου στα μέσα της εβδομάδας θα συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Η συγκυρία κρίνεται από τους συνεργάτες του ως ιδανική για την «κεφαλαιοποίηση» της παρουσίας του στην Ουάσιγκτον και της ομιλίας του στο Κογκρέσο.
Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την πολυδιάστατη αβεβαιότητα, την απειλή της οικονομικής ύφεσης, την άνοδο των επιτοκίων και τη γενικότερη απροσδιοριστία, έχει ιδιαίτερη σημασία η εικόνα που εκπέμπεται από την Ελλάδα και την πολιτική της εκπροσώπηση. Υπό αυτή την έννοια, το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο ίδιος έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις συναντήσεις του στο Νταβός με οικονομικούς παράγοντες και εκπροσώπους επενδυτικών funds. Κατά πληροφορίες, ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός περιλαμβάνει συναντήσεις με ηγετικά στελέχη της Microsoft, της Google, της Volkswagen κ.ά.
Στο επίπεδο των πολιτικών συναντήσεων, ο Πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε δείπνο με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε μια συνάντηση η οποία εκτιμάται ότι θα έχει και προπαρασκευαστικό χαρακτήρα εν όψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.
Νέα σενάρια πρόωρων εκλογών και νέες επίμονες διαψεύσεις
Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Ουάσιγκτον συνδυάστηκε και με μια νέα αναζωπύρωση των σεναρίων για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.
Η σχετική φημολογία διακινήθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, κατά βάση από τον αντιπολιτευτικό Τύπο. Κυριάρχησε στη σχετική αρθρογραφία η εκτίμηση ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα σπεύσει αφενός να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το ταξίδι στις ΗΠΑ και αφετέρου να προλάβει μια ενδεχόμενη δυσμενή οικονομική εξέλιξη το φθινόπωρο, υπό το πρίσμα και των πρόσφατων προειδοποιήσεων του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος συνέστησε στις κυβερνήσεις να εργαστούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους και των δημοσιονομικών τους δαπανών.
Η προεκλογική σεναριολογία εντάθηκε και από το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πυκνώσει τις κομματικές του δραστηριότητες και τις περιοδείες του στην Ελλάδα.
Διαψεύδονται όλα τα σενάρια
Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, όλα τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες διαψεύδονταν εμφατικά την Παρασκευή, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε: «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Το έχει ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός πάρα πολλές φορές. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός πραγματικότητας (…). Μέχρι τότε έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να υλοποιήσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα και στο τέλος της τετραετίας, με αυτή τη δουλειά, με τα αποτελέσματα της διακυβέρνησής μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει καθαρή εντολή για σταθερή διακυβέρνηση και αυτοδύναμη Ελλάδα».
Επιβεβαίωναν ωστόσο κυβερνητικές πηγές ότι ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις περιοδείες του, οι οποίες θα πραγματοποιούνται σε δεκαπενθήμερη βάση. Οπως σημειώνουν συνεργάτες του, «αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάμε σε πρόωρες εκλογές, αλλά βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο διαρκείας. Και δεν νοείται οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιφέρεια να γίνουν την τελευταία στιγμή».