Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζήτησε από την Σερβία να εναρμονίσει την εξωτερική της πολιτική με εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.
«Ο πρόεδρος Σάρλ Μισέλ εξέφρασε με πολύ έντονο τρόπο την προσδοκία και την επιθυμία η Σερβία να συνταχθεί με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ανέφερε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο πρόεδρος της Σερβίας απέφυγε να εκφράσει ανοιχτά άποψη στη συνέντευξη Τύπου και αρκέστηκε να δηλώσει ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Σερβία.
Ο Βούτσιτς επισήμανε την αφοσίωση της Σερβίας στην ευρωπαϊκή προοπτική. «Επισημαίνω για ακόμη μία φορά την αποφασιστικότητα της Σερβίας να συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία με στόχο να καταστεί πλήρες μέλος της Ένωσης. Αυτό δεν αποτελεί θέμα συναισθηματικού χαρακτήρα αλλά κοινής λογικής» τόνισε ο Βούτσιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας αναφέρθηκε εκτενώς στα οικονομικά οφέλη που έχει ήδη η Σερβία από την συνεργασία με την ΕΕ και δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης και η διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου αποτελούν τις προτεραιότητες της πολιτικής του.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επισήμανε την ανάγκη επίσπευσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ αναφέρθηκε και στην ιδέα δημιουργίας της «ευρωπαϊκής γεωπολιτικής κοινότητας» που εκπονήθηκε από τον ίδιο και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και η οποία προβλέπει τη συμμετοχή κρατών που δεν είναι μέλη της ΕΕ κατά τη λήψη σημαντικών αποφάσεων.
«Η ιδέα είναι να αποτελέσει η ευρωπαϊκή γεωπολιτική κοινότητα μια πλατφόρμα στην οποία οι χώρες θα μπορέσουν να συντονιστούν, για παράδειγμα στην αντιμετώπιση του Covid, στην ενέργεια, την ασφάλεια, τον εφοδιασμό τροφίμων, μια ευκαιρία για τακτική ανταλλαγή απόψεων στο ανώτατο επίπεδο», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.
Ο Βούτσιτς υποστήριξε την πρωτοβουλία αυτή εκτιμώντας ότι θα βοηθήσει σημαντικά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)