Ρωσία: «Το “αδερφό” πλοίο του “Μέγας Πέτρος”, “Ναύαρχος Νακίμοφ” θα αντικαταστήσει το Moskva»

H βύθιση του ρωσικού καταδρομικού ”Moskva”, ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, κατόπιν φερόμενου ουκρανικού πυραυλικού πλήγματος, αποτελεί σημαντικό πλήγμα τόσο για τις ένοπλες δυνάμεις, όσο και για το γόητρο της Ρωσίας

Εν μέσω πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον ενός αντιπάλου που πρακτικά δεν έχει καν ναυτικό, η Ρωσία χάνει όχι μόνο τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και ένα πλοίο που φέρει το όνομα της πρωτεύουσάς της και που ήταν (θεωρητικά) εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση πυραυλικών επιθέσεων, όχι μόνο εναντίον του ίδιου, αλλά και άλλων πλοίων στην περιοχή του.

Μέχρι πρόσφατα, το ”Moskva” αποτελούσε μέρος του 30ου τμήματος πλοίων επιφανείας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Ρωσικού Ναυτικού. Ο κύριος οπλισμός του ήταν 16 εκτοξευτές υπερηχητικών αντιπλοίων P-1000 Vulkan. Υπάρχουν επίσης ανθυποβρυχιακά και ναρκοτοπικά όπλα, πυροβολικό, συστήματα αεράμυνας. Το πλήρωμα του καταδρομικού είναι 510 άτομα. Εκτόπισμα – 11,49 χιλιάδες τόνοι. Το μήκος του κύτους είναι 186,5 μ., το πλάτος είναι 20,8 μ. Η μέγιστη ταχύτητα είναι 32 κόμβοι (59 χλμ/ώρα), γράφει η Kommersant.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα VZGLYAD ο Ίλια Κράμνικ, ειδικός στο Ναυτικό, ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων (IMEMO) της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Ο ρωσικός στόλος έχει δύο καταδρομικά τύπου ”Moskva” – ”Marshal Ustinov και ”Varyag”. Αλλά ο “Marshal Ustinov” υπηρετεί στον Βόρειο Στόλο και ο “Varyag” – στον Ειρηνικό. Υπάρχει επίσης το πυρηνοκίνητο πυραυλικό καταδρομικό ”Peter the Great”, το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1998 και έχει ανάγκη επισκευής και εκσυγχρονισμού. Και παραμένει ο “Ναύαρχος Ναχίμοφ”, ο οποίος τα επόμενα δύο χρόνια θα πρέπει να επιστρέψει μετά από μια μακρά αναθεώρηση. Σε κάποιο βαθμό, θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ”Moskva”, αλλά μόνο για 10-15 χρόνια», εξήγησε ο συνομιλητής.

«Κάποτε, το καταδρομικό έκανε εξαιρετική δουλειά πολεμώντας μεγάλα εχθρικά πλοία επιφανείας», είπε ο Κράμνικ. «Τώρα αυτό το έργο έχει ξεθωριάσει στο παρασκήνιο, αλλά την ίδια στιγμή χρειάζονται μεγάλα πλοία για την εγκατάσταση σοβαρών όπλων και ισχυρών σταθμών ραντάρ», πρόσθεσε ο Ίλια Κράμνικ.

«Τώρα υπάρχει η μόνη και αρκετά αποτελεσματική λύση – να επιταχυνθεί η κατασκευή των φρεγατών Project 22350 όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε ο καπετάνιος 3ος Βαθμός Maxim Klimov με τη σειρά του στην εφημερίδα VZGLYAD: «Δύο τέτοιες φρεγάτες, ο Ναύαρχος του Στόλου της Σοβιετικής Ένωσης Γκορσκόφ και ο Ναύαρχος του Στόλου Κασατόνοφ, αποτελούν ήδη μέρος του Βόρειου Στόλου, έξι ακόμη είναι υπό κατασκευή. Το «Gorshkov» βρίσκεται τώρα στον Βόρειο Στόλο και το «Kasatonov» στη Μεσόγειο Θάλασσα. Μέχρι σήμερα, αυτά είναι τα καλύτερα πλοία μας», είπε ο Klimov.

«Οι φρεγάτες Project 22350 κατασκευάζονται στο Severnaya Verf στην Αγία Πετρούπολη», είπε ο καπετάνιος της 3ης βαθμίδας. – Πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των εργοστασίων που κατασκευάζουν αυτά τα πλοία. Ένα από τα έντονα προβλήματα που συνδέονται με την κατασκευή αυτών των πλοίων ήταν η έλλειψη μονάδας παραγωγής ενέργειας. Αντικαταστήσαμε με επιτυχία τις εισαγωγές του δημιουργώντας δικές μας. Τώρα δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα».

«Η βιομηχανία μας είναι επίσης ικανή να δημιουργήσει πιο αποδοτικά, σύγχρονα πλοία. Υπάρχει ένας αριθμός μη πλήρως ανεπτυγμένων θέσεων. Για παράδειγμα, με βάση το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για τη φρεγάτα 22350, επρόκειτο να κατασκευάσουν τη διευρυμένη έκδοσή της, κοντά στη Μόσχα. Αυτό θα απαιτήσει πολύ χρόνο και χρήμα, αλλά χρειαζόμαστε αποτελεσματικά πλοία», τόνισε ο συνομιλητής.

Παρά την επείγουσα ανάγκη του Πολεμικού Ναυτικού για μεγάλα πλοία, πρέπει να ασχοληθούμε με εκείνα τα έργα για τα οποία έχουμε ήδη τη δυνατότητα, συνέχισε ο ειδικός. «Έχουμε το Karakurt . Πρόκειται για μικρά πλοία πυραύλων του έργου 22800, τα οποία επίσης πήγαν πολύ καλά, – είπε ο Klimov. – Με βάση αυτά τα έργα, είναι δυνατό να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας ναυπήγηση πλοίων τα επόμενα πέντε χρόνια για την ανανέωση του ρωσικού ναυτικού. Οι ικανότητές μας μας επιτρέπουν να κατασκευάζουμε αυτά τα πλοία με επιταχυνόμενο ρυθμό, ειδικά το έργο 22350.»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.