Με δύο διαρροές στον Τύπο, σχετικά με το πώς διεξάγει η Ρωσία τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και για το θέμα των χημικών όπλων, το αμερικανικό Πεντάγωνο αδειάζει την προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης, που ζητούν επιμόνως την ανάμιξη του ΝΑΤΟ. Δημοσιεύματα καταγράφουν τη διαμάχη του αμερικανικού υπ. Άμυνας με State Department και Κογκρέσο, για το ζήτημα του πολέμου με τη Ρωσία
Αμερικανοί ανεξάρτητοι αναλυτές και δημοσιογράφοι καταγράφουν μια σημαντική – όπως τη χαρακτηρίζουν- διαμάχη του Πενταγώνου με το State Department και το Κογκρέσο, για να αποτρέψει μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, γεγονός που θα οδηγούσε σε μια αδιανόητη πολεμική φρίκη.
Οι πιέσεις για ανάμιξη του ΝΑΤΟ
Προς το παρόν, εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, τάσσεται στο πλευρό του Υπουργείου Άμυνας λέγοντας ότι δε μπορεί να υπάρχει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων του ΝΑΤΟ πάνω από την Ουκρανία, ούτε να πολεμήσει το ΝΑΤΟ με τα ρωσικά αεροσκάφη.
Η Washington Post, η οποία βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τα άλλα μεγάλα μέσα, σε σχετικό άρθρο της με τίτλο: «Γιατί ο Μπάιντεν και ο Λευκός Οίκος συνεχίζουν να μιλούν για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο;» σημειώνει την «υπερβολική» επανάληψη του Αμερικανού προέδρου γύρω από το θέμα, ο οποίος όπως γράφει, σε μία ημέρα είπε 4 φορές σε δύο διαφορετικές εμφανίσεις: «Αυτό λέγεται Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, εντάξει;Ας το ξεκαθαρίσουμε εδώ, παιδιά.Δε θα πολεμήσουμε τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στην Ουκρανία».
Επίσης, σύμφωνα με τον πολιτικό αρθρογράφο Jane Jonson του ανεξάρτητου δημοσιογραφικού κόμβου Common Dreams, τόσο το Κογκρέσο όσο και τα μεγάλα αμερικανικά μέσα εφημερίδες και τηλεόραση ασκούν καθημερινά αδιάκοπη πίεση στον Λευκό Οίκο για να σπρώξει απερίσκεπτα το ΝΑΤΟ σε μια απευθείας στρατιωτική εμπλοκή.
Το ρίσκο της παγκόσμιας σύρραξης
Να σημειωθεί ότι, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, είχε δηλώσει προ ημερών ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως τα αμερικανικά στρατεύματα δε θα πολεμήσουν στην Ουκρανία. Εάν δημιουργήσετε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, τότε για να την επιβάλετε, σίγουρα θα πρέπει να εμπλακείτε με ρωσικά αεροσκάφη. Κάτι τέτοιο, θα μας έβαζε σε πόλεμο με τη Ρωσία».
Άφησε, δε, να εννοηθεί ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι να ρίξει τη ρωσική κυβέρνηση μέσω ενός οικονομικού πολέμου, κι όχι με στρατιωτική εμπλοκή.
Βέβαια, όσοι εξετάζουν τις παραμέτρους αυτής της διαμάχης εκτιμούν ότι δεν πρέπει να υποτιμάται ο ρόλος του Ζελένσκι, ο οποίος επίσης προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να ρίχνει λάδι στη φωτιά αυτής της διαμάχης.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, τον οποίο όλα τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν καταστήσει εικονικό σουπερ ήρωα, βάσει των μέχρι τώρα δηλώσεών του δείχνει να αμφιταλαντεύεται μεταξύ ανοικτής διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία, και συνεχών επικλήσεων προς το ΝΑΤΟ να δημιουργήσει «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από την Ουκρανία. Ο ίδιος φαίνεται αποφασισμένος να βάλει σε κίνδυνο ολόκληρο τον κόσμο, ρισκάροντας την παγκόσμια σύρραξη, γιατί ενδεχομένως θεωρεί ότι έτσι θα σώσει τη χώρα και τον εαυτό του.
Τα δε δυτικά μέσα ενημέρωσης -εξαρτημένα αποκλειστικά από ουκρανικές πηγές- αναφέρουν συνεχώς πως η Ρωσία χάνει τον πόλεμο, ότι έχει σταματήσει τη στρατιωτική της επίθεση, και μέσα στην απογοήτευσή της έχει αρχίσει να στοχοποιεί σκόπιμα πολίτες και να ισοπεδώνει πόλεις.
Συμμετέχοντας σ’ αυτό ακριβώς το κομμάτι του αφηγήματος των μέσων ενημέρωσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος αποκάλεσε τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου», λέγοντας επίσης ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια «σκηνοθετημένη» χημική επίθεση για να τη φορτώσει μετά στην Ουκρανία.
Διαρροές που αποδομούν το κυρίαρχο αφήγημα
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, την περασμένη Τρίτη, το Πεντάγωνο προχώρησε σ’ ένα τολμηρό βήμα, διαρρέοντας δύο διαφορετικά αφηγήματα που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα υποστηρίζουν τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης.
Κατ’ αρχήν, σε άρθρο του Newsweek με τίτλο: «Τα βομβαρδιστικά του Πούτιν θα μπορούσαν να καταστρέψουν την Ουκρανία, αλλά αυτός αυτοσυγκρατείται.Να γιατί», σημειώνεται ότι η στάση της Ρωσίας στον βάναυσο πόλεμο «λέει μια διαφορετική ιστορία από την ευρέως αποδεκτή άποψη, ότι δηλαδή ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκοπεύει να κατεδαφίσει την Ουκρανία και να προκαλέσει τη μέγιστη ζημία στους πολίτες, και αποκαλύπτει τη στρατηγική εξισορρόπησης του Ρώσου ηγέτη».
https://twitter.com/Newsweek/status/1506332481666134022
Ακολούθησε, ασφαλώς, βροχή μηνυμάτων απαξίωσης του άρθρου από τον ετοιμοπόλεμο στρατό των τρολς στο λογαριασμό του Newsweek στο Twitter.
Αυτοσυγκράτηση σε χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας
Στο εν λόγω δημοσίευμα, αναλυτής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Πενταγώνου (DIA) αναφέρει ότι «η καρδιά του Κιέβου δεν έχει πειραχτεί σχεδόν καθόλου.Ενώ σχεδόν όλα τα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας αφορούσαν σε στρατιωτικούς στόχους».
Αν και ο πόλεμος οδήγησε σε άνευ προηγουμένου καταστροφές στο νότια και στα ανατολικά της χώρας, κατά την άποψη του αναλυτή, ο ρωσικός στρατός στην πραγματικότητα επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση στις επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας.
Επίσης, συνταξιούχος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που τώρα εργάζεται ως αναλυτής για μεγαλοεργολάβο του Πενταγώνου, μίλησε ανωνύμως στο Newsweek, σημειώνοντας ότι «πρέπει να κατανοήσουμε την πραγματική συμπεριφορά της Ρωσίας.Αν απλώς πειστούμε ότι η Ρωσία βομβαρδίζει αδιακρίτως ή ότι έχει αποτύχει στο να προκαλέσει περισσότερη ζημιά -επειδή τάχα το προσωπικό της δεν ανταποκρίνεται στο ύψος της αποστολής ή επειδή είναι τεχνικά ανίκανο- τότε δε βλέπουμε την πραγματική σύγκρουση».
Συγκρίνοντας τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία με τις αμερικανικές στο Ιράκ, ο αρθρογράφος του Newsweek, William M. Arkin, σημειώνει ότι, κατά τη διάρκεια 24 ημερών, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει περίπου 1.400 εξορμήσεις, εκτοξεύοντας περίπου 1.000 πυραύλους, ενώ αντίθετα οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πραγματοποιήσει πολύ περισσότερες, χρησιμοποιώντας και πολύ περισσότερα όπλα την πρώτη ημέρα του πολέμου στο Ιράκ το 2003.…
Βέβαια, ένα ποσοστό των ρωσικών χτυπημάτων έχουν καταστρέψει δομές αμάχων, σκότωσαν και τραυμάτισαν αθώους πολίτες, αλλά σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμάται ότι το επίπεδο καταστροφής και θανάτων είναι χαμηλό σε σύγκριση με την ικανότητα της Ρωσίας.
Η μονταζιέρα των σκόπιμων χτυπημάτων κατά αμάχων
Εξάλλου, και ο αναλυτής της DIA παραδέχεται στη συνέχεια ότι παρόλο που είναι δύσκολο «…να καταπιείς το ότι η σφαγή και η καταστροφή θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερες, …ωστόσο, αυτό δείχνουν τα γεγονότα.Κάτι τέτοιο υποδηλώνει, κατά την άποψή μου, πως ο Πούτιν δεν επιτίθεται τουλάχιστον σκόπιμα κατά αμάχων, κι ότι ίσως έχει επίγνωση πως πρέπει να περιορίσει τις ζημιές για να αφήσει χώρο σε διαπραγματεύσεις».
Οι απόψεις των πηγών του Πενταγώνου φαίνεται, λοιπόν, να επιβεβαιώνουν πλέον ανοιχτά τους ισχυρισμούς του Πούτιν και του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, ότι δηλαδή η στρατιωτική προέλαση δεν έχει «καθηλωθεί», όπως υποστηρίζει η ουκρανική πλευρά, και πως η Ρωσία εκτελεί ένα μεθοδικό σχέδιο πολέμου, για να περικυκλώσει πόλεις, ανοίγοντας ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους αμάχους, αφήνοντας υποδομές όπως νερό, ηλεκτρισμό, τηλεφωνία και διαδίκτυο ανέπαφα, στην προσπάθεια να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες απώλειες αμάχων.
Προτού έρθουν στο φως οι διαρροές του Πενταγώνου ήταν πράγματι πολύ πιο δύσκολο να επιβεβαιωθεί αν η Ρωσία έλεγε αλήθεια ή ψέματα σ’ αυτό το θέμα, καθώς επίσης ότι τα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν μύθους που κόβονται και ράβονται στις Ουκρανικές μονταζιέρες.
«Δεν έχουμε ενδείξεις για χρήση χημικών»
Το δε δεύτερο άρθρο, με διαρροές του Πενταγώνου σχετικά με το ενδεχόμενο χρήσης χημικών από τη Ρωσία, υπονομεύει ευθέως τη δραματική προειδοποίηση Μπάιντεν για μια σκηνοθετημένη χημική επίθεση.
Πρόκειται για δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της άμυνας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία για επικείμενη ρωσική επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά παρακολουθούν στενά τις ροές πληροφοριών γύρω από το θέμα
Συγκριμένα, ο αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κάτι επικείμενο από αυτή την άποψη, αυτή τη στιγμή»!
Ούτε οι New York Times ούτε η Washington Post δημοσίευσαν το άρθρο του Reuters, το οποίο εμφανίστηκε τελικά στο λιγότερο διάσημο U.S. News &World Report.
Σε συνέχεια των παραπάνω διαρροών, να σημειωθεί ότι μόλις χθες, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι μιλώντας στο CNN, δήλωσε: «Δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ότι οι Ρώσοι είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το «πνιγμένο» εν πολλοίς δημοσίευμα του Reuters.
Προς το παρόν πάντως, φαίνεται πως τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης είναι αποφασισμένα να μην επιτρέψουν στα ίδια τα γεγονότα να τους χαλάσουν το αφήγημα, ακόμη και αν αυτό μπορεί να οδηγήσει στις καταστροφικότερες συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο!!