Το νέο Ευρωατλαντικό σύμφωνο

Του Υποπτέραρχου ε.α. Παύλου Χρήστου

Προέδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Φίλων της Κριμαίας

Η ολοκλήρωση της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ και της εξωτερικής προσαρμογής του είχε ως  κύρια χαρακτηριστικά :

​α. Απορρίφθηκε η υπερεθνικότητα ως κυρίαρχο στοιχείο της διαδικασίας ολοκλήρωσης της Νέας Δομής. Το ΝΑΤΟ παρέμεινε ένα ιδιόμορφο αμυντικό σύμφωνο – μίγμα, διακυβερνητικού χαρακτήρα με λίγα στοιχεία υπερεθνικού οργανισμού και υπό αμερικανική ηγεμονία.

​β. Πολλές διευθετήσεις για τη Νέα Δομή έγιναν με άξονα την ικανοποίηση συμφερόντων συγκεκριμένων κρατών του οργανισμού και όχι του διακηρυσσόμενου σκοπού, της ευελιξίας της συμμαχίας.

​γ. Η Νέα Δομή οικοδομήθηκε με αμερικανική λογική αντί με ευρωπαϊκή, η οποία άλλωστε δεν εκφράστηκε ούτε επαρκώς ούτε συγκροτημένα από τις ευρωπαϊκές χώρες.

​δ. Η επαύξηση των επιχειρησιακών ορίων δράσης της συμμαχίας για καταστολή “πιθανών νέων κινδύνων” (όπως αυτά τα αντιλαμβάνεται η αμερικανική πλευρά)  αύξησε τη στρατηγική αστάθεια των περιοχών αυτών (βλέπε ΟΥΚΡΑΝΙΑ), με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πιθανότητες για τοπικές και υποπεριφερειακές συγκρούσεις.

​ε. Η πρώτη φάση της εξωτερικής προσαρμογής της συμμαχίας (ένταξη νέων χωρών) έγινε αποκλειστικά με αμερικανικά “μέτρα και σταθμά” και χωρίς να  τηρηθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας έναντι της Ρωσίας.

Ο υποπτέραρχος Παύλος Χρήστου

​Από τα τέλη του 20ού αιώνα η εξουσιαστική ελίτ των ΗΠΑ είχε ήδη μετακινηθεί προς μια πολιτική απροκάλυπτου ιμπεριαλισμού. Παρ’ όλη την εμφάνιση ενός μαζικού κινήματος ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, το κατεστημένο των ΗΠΑ κινήθηκε ενεργά προς έναν ιμπεριαλισμό του 21ου αιώνα, αυτόν που θα προωθούσε τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, βασιζόμενος στην παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ.

​Η δεκαετία του ’90 χαρακτηρίστηκε από την ενίσχυση της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης: την άρση των εμποδίων του κεφαλαίου σε παγκόσμια κλίμακα, με τρόπους που άμεσα αύξαναν την ισχύ των πλούσιων οικονομικών χωρών του κέντρου της παγκόσμιας οικονομίας σε αντιπαράθεση με τις φτωχές χώρες της περιφέρειας. Μια κομβική εξέλιξη ήταν η προώθηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, παράλληλα με την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως οργανισμού ενίσχυσης των μονοπωλιακών καπιταλιστικών κανόνων του παιχνιδιού. Για τις δυνάμεις που ανήκουν στο κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας, η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση εμφανιζόταν σαν μια μεγάλη επιτυχία. Οι ΗΠΑ προώθησαν το απόλυτο πλεονέκτημά τους, τη χρήση της τεράστιας στρατιωτικής τους ισχύος ως μέσου υποστήριξης της παγκόσμιας υπεροχής των ΗΠΑ σε έναν νέο «μονοπολικό» κόσμο.

Μετά την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και την τρέχουσα επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία (αντίδραση της Ρωσίας) , Αμερική και Ευρώπη αποφασίζουν την δημιουργία ενός ΝΕΟΥ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ. Η Νέα  Συμμαχία της Δύσης θα αντιμετωπίζει συνολικά τις « απειλές» (;;;;;)  που θα προέρχονται από Ρωσία ,Κίνα, Ιράν , Ινδία και άλλες χώρες που θα συμμαχήσουν μαζί τους.

​Δρομολογείται σειρά επικίνδυνων για τους λαούς εξελίξεων, από το ΝΕΟ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ . Η αναμενόμενη επίσκεψη –απόβαση του Προέδρου  των Η.Π.Α στην Ευρώπη θα θεσει τα θεμέλια αυτής της ΝΕΑΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.