Η θηριώδης προπαγάνδα γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία παραπέμπει μάλλον σε μια παγκόσμια σύρραξη, παρά σ’ έναν περιφερειακό πόλεμο μεταξύ δύο αντιπάλων. Ακόμη και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Instagram, μπήκαν στο παιχνίδι, ως μηχανές επώασης μίσους κι εχθρότητας κατά των Ρώσων εν γένει
Μέχρι τώρα, η προπαγάνδα των πολέμων στους οποίους εμπλέκονταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρόβαλε το αφήγημα της συμπάθειας και των καλών προθέσεων για τους λαούς του εχθρικού έθνους, υποστηρίζοντας ότι η Δύση αντιτίθεται μόνο στους δικτάτορες και καταπιεστές: Σαντάμ Χουσείν, Μουαμάρ Καντάφι, Άσαντ, Ταλιμπάν κλπ., αλλά όχι στους λαούς τους.
Αντιστροφή του αφηγήματος
Σήμερα, συμβαίνει το αντίθετο. Βλέπουμε τους θεσμούς της Δύσης να απορρίπτουν συλλήβδην ό,τι είναι ρωσικό, με ένα εξαιρετικά άγριο ξενοφοβισμό που αντιστοιχεί στον πολιτισμό, προ του 1800.
Απόρριψη μιας ολόκληρης κουλτούρας, ενός ολόκληρου έθνους, με μια άνευ προηγουμένου προώθηση μίσους, γι’ αυτό που ένα έθνος είναι, για την ίδια την ταυτότητά του.
Ο κατάλογος των απαγορεύσεων που επιβλήθηκε, με μικρές διαφοροποιήσεις μεταξύ χωρών, περιέλαβε πάνω -κάτω τα πάντα.
Από Ρώσους αθλητές, μουσικούς, συνθέτες, κινηματογραφιστές, μέχρι και ταινίες. Και από διαλέξεις πανεπιστημιακές, συνεργασίες ακαδημαϊκές μέχρι συγγραφείς και φοιτητές.
Από ρωσικά ρεστοράν, μέχρι τη βότκα και το ρωσικό ψωμί, ακόμη και οι μπλε γάτες, όλα μα όλα, βαφτίστηκαν «Πουτινικά».
Όλα στην πυρά, γιατί ο «ημίτρελος», όπως λένε, ηγέτης αυτής της χώρας αμφισβήτησε την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ και των συμμάχων της, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, αποσπώντας έτσι το αποκλειστικό αυτό προνόμιο από την ισχυρή Δύση.
Social media στην υπηρεσία της δυτικής προπαγάνδας
Στη μισάνθρωπη αυτή τρέλα- η οποία πολιτικά συγγενεύει με φασιστικές λογικές- έσπευσαν να συνδράμουν και οι «αυτοκρατορίες» της επικοινωνίας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΜΕΤΑ, Facebook και Instagram, όπως αποκάλυψε το Reuters -βάσει εσωτερικών mail της εταιρείας που έφτασαν στα χέρια του- στο εξής θα επιτρέπουν εκκλήσεις για βία, ακόμη και γενικώς κατά των Ρώσων, όταν η ανάρτηση κάνει ξεκάθαρη αναφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Επίσης, τον περασμένο μήνα πληροφορηθήκαμε ότι το Facebook επιτρέπει πλέον στους χρήστες του να επαινούν και το ουκρανικό νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ, λόγω του πολέμου, μια κίνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το πιο …φιλελεύθερο πράγμα που έχει συμβεί ποτέ.
Να σημειωθεί ότι το 2016, το Facebook είχε χαρακτηρίσει για πρώτη φορά το σύνταγμα του Αζόφ ως «επικίνδυνη οργάνωση», και σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας περί επικίνδυνων ατόμων, το είχε αποκλείσει το 2019 από τις πλατφόρμες της, καθώς συμπεριλαμβανόταν σε λίστα με άλλες ακραίες ομάδες όπως η Κου Κλουξ Κλαν και το ISIS.
Ήταν τότε που ο ανταποκριτής του περιοδικού The Nation, με έδρα τις ΗΠΑ, έγραφε πως «η Ουκρανία είναι το μόνο έθνος στον κόσμο που έχει νεοναζιστικό σχηματισμό στις Ένοπλες δυνάμεις της», ενώ και οι ΗΠΑ υπό την πίεση του Πενταγώνου είχαν ήδη από το 2016 άρει τη δέσμευσή τους να μην εκπαιδεύσουν το εν λόγω Τάγμα.
Στράτευση στην πλευρά του… μίσους
Έτσι, στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της, το Facebook έκανε μία ακροβατική κολοτούμπα παίρνοντας πίσω την απαγόρευση. «Προς το παρόν, κάνουμε μια εξαίρεση, αυστηρά στο πλαίσιο της υπεράσπισης της Ουκρανίας και στο ρόλο του τάγματος ως τμήματος της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας», σύμφωνα με εκπρόσωπο της μητρικής εταιρείας του Facebook, Meta. Insider.
Και για να κρατηθούν τα συνήθη προσχήματα, αφού προηγουμένως είχε ανοίξει διάπλατα τον ασκό του μίσους συμπλήρωσε πως «συνεχίζουμε να απαγορεύουμε…, επαίνους για τη βία και οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο παραβιάζει τα κοινοτικά μας πρότυπα(!)».
Ο αμερικανικός δημοσιογραφικός οργανισμός Intercept αποκάλυψε επίσης συγκεκριμένα παραδείγματα προτάσεων που γίνονται πλέον ανεκτά: «Οι εθελοντές του κινήματος Αζόφ είναι πραγματικοί ήρωες, είναι απαραίτητοι για την εθνοφρουρά μας» και «πιστεύω ότι το Αζόφ παίζει πατριωτικό ρόλο κατά τη διάρκεια της κρίσης»!
Και αυτή η «συνεισφορά» των μέσων δικτύωσης στην πολεμική προπαγάνδα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ισχύει για όλες τις γειτονικές χώρες γύρω από την πολεμική σύγκρουση, σε μια προσπάθεια πολεμοχαρών κύκλων που κάνουν ό,τι μπορούν για να μετατρέψουν έναν περιφερειακό πόλεμο δύο αντιπάλων σε μια επικίνδυνη ραδιενεργή περιπέτεια για ολόκληρο τον κόσμο.
Από τους διωγμούς των Εβραίων στο διωγμό των Ρώσων;
Ταυτόχρονα, ένα κύμα αυταρχικής λογοκρισίας άνευ προηγουμένου διαπερνά τη Δύση με επίκεντρο τις ΗΠΑ, καθώς οποιαδήποτε αντίθετη φωνή, βαφτίζεται πάραυτα ως «Πουτινική». Δημοσιογράφοι που έχουν συνεργαστεί με ρωσικά μέσα διαπομπεύονται από αμερικανικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Εξάλλου, φαινόμενα που η Ευρώπη πίστευε πως είχε αφήσει για πάντα πίσω της, στη μαύρη δεκαετία του 40, αναβιώνουν σήμερα στην ίδια τη Γερμανία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ρωσική κοινότητα της Γερμανίας γίνεται καθημερινά στόχος φραστικών, επιθέσεων και απειλών. Η Deutsche Welle καταγράφοντας τέτοιου είδους συμβάντα, όπως επίθεση σε ρωσοπολωνικό μαγαζί στο Ομπερχάουζεν, ξυλοδαρμό Ρώσου μαθητή στην Κολωνία, προπηλακισμό νεαρής Πολωνέζας σε πολυκατάστημα στη Βόννη που την πέρασαν για Ρωσίδα και πολλά παρόμοια περιστατικά σε σχολεία της Γερμανίας, συμπεραίνει πως μπορεί να μην έχουν λάβει διαστάσεις πογκρόμ, ωστόσο η κατάσταση εξελίσσεται ανησυχητικά.
Και σ΄ αυτό το κυνήγι μαγισσών που παραπέμπει στους διωγμούς των Εβραίων στη ναζιστική Γερμανία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορεί να μην έχουν μερίδιο ευθύνης, όταν έχουν ανοίξει διάπλατα τις πόρτες τους στην εξύμνηση ουκρανικών ναζιστικών ταγμάτων.
Κανένας αγώνας για την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Ουκρανία – στο όνομα του οποίου διεξάγεται τάχα όλη αυτή η αντιρωσική προπαγάνδα – δεν απαιτεί τόση λογοκρισία, ξενοφοβία, προπαγάνδα μίσους. Και γνωρίζουμε πλέον πως το μίσος εκκολάπτει το αυγό του φιδιού.
Μήπως αυτό επιδιώκεται σήμερα από τη λεγόμενη «σωστή πλευρά της ιστορίας»; Καιρός να ξαναδούμε την ιστορία απ΄ την αρχή.