Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να μελετά τα υλικά των αμερικανικών στρατιωτικών βιολογικών προγραμμάτων που συμμετέχουν σε εργαστήρια στην Ουκρανία.
«Έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του έργου UP-4, το οποίο υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή εργαστηρίων στο Κίεβο, το Χάρκοβο και την Οδησσό και σχεδιάστηκε για την περίοδο έως το 2020.
Στόχος του ήταν να μελετήσει την πιθανότητα εξάπλωσης ιδιαίτερα επικίνδυνων λοιμώξεων μέσω των αποδημητικών πτηνών, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής παθογονικότητας της γρίπης H5N1, της οποίας το ποσοστό θνησιμότητας για τον άνθρωπο φτάνει το 50%, καθώς και της νόσου του Newcastle», είπε ο Kirillov.
Εξήγησε ότι λόγω της εδαφικής θέσης της Ουκρανίας, στην επικράτεια της οποίας τέμνονται οι διηπειρωτικές διαδρομές μετανάστευσης πτηνών, μελετήθηκαν 145 βιολογικά είδη σε αυτά τα βιοεργαστήρια.
«Ταυτόχρονα, εντοπίστηκαν τουλάχιστον δύο είδη αποδημητικών πτηνών, οι διαδρομές των οποίων περνούν κυρίως από το έδαφος της Ρωσίας», είπε.
Σύμφωνα με τον Kirillov, μελετήθηκαν επίσης οι διαδρομές των αποδημητικών πτηνών, οι διαδρομές των οποίων περνούν από άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
https://twitter.com/rianru/status/1501913461906890754?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1501913461906890754%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pronews.gr%2Famyna-asfaleia%2Fdiethnis-asfaleia%2Fsta-ergastiria-viologikou-polemou-tis-oukranias-etoimazan-ious-san-tin-gripi-ton-ptinon-lene-oi-rosoi%2F
Ο Κιρίλοφ ανακοίνωσε επίσης τη μελέτη της εξάπλωσης ασθενειών μέσω νυχτερίδων.
«Επιπλέον, ενδιαφέρον είναι το έργο R-781, όπου οι νυχτερίδες θεωρούνται φορείς δυνητικών παραγόντων βιολογικών όπλων.
Μεταξύ των προτεραιοτήτων είναι η μελέτη των βακτηριακών και ιικών παθογόνων που μπορούν να μεταδοθούν από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο: τους αιτιολογικούς παράγοντες της πανώλης, της λεπτοσπείρωσης, της βρουκέλλωσης, καθώς και των κοροναϊών και των φιλοϊών », είπε ο Kirillov.
Σημειώνεται ότι οι μελέτες έγιναν σε άμεση γειτνίαση με τα ρωσικά σύνορα στις περιοχές των ακτών της Μαύρης Θάλασσας και στον Καύκασο. Η έρευνα του Πενταγώνου δεν πραγματοποιήθηκε μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Γεωργία.
Ο Κιρίλοφ τόνισε ότι αυτό το έργο είναι από τα πιο επικίνδυνα, απερίσκεπτα και ανεύθυνα, αφού είναι πολύ δύσκολο να το ελέγξεις.
«Από όλες τις μεθόδους που αναπτύχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποσταθεροποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης, αυτή είναι μια από τις πιο απερίσκεπτες και ανεύθυνες, καθώς δεν επιτρέπει τον έλεγχο της περαιτέρω εξέλιξης της κατάστασης.
Αυτό επιβεβαιώνεται από την πορεία της πανδημίας μιας νέας λοίμωξης κορωνοϊού, η εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά της οποίας εγείρουν πολλά ερωτηματικά ».