Τη στιγμή που οι ΗΠΑ, για λόγους δικών τους συμφερόντων, με πρόσχημα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, απαγορεύουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία, η ΕΕ, εξαιτίας της ανάγκης της για ενεργειακούς πόρους από τη Ρωσία, κάνει το αντίθετο
Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάϊντεν ανακοίνωνε ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ενεργειακών πόρων από τη Ρωσία, μια ώρα αργότερα, ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να προβεί σε ανάλογο βήμα.
Αντίστοιχη κατάσταση παρατηρείται και στη Γερμανία, με τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, να θέλει αρχικά να συνεχιστεί η προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως αναφέρει η εφημερίδα, Süddeutsche Zeitung, και τη Ρωσία να απειλεί ακόμα και με διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1, όπως αναφέρει η εφημερίδα, Der Tagesspiegel.
Είναι προφανές ότι από το κλείσιμο της κάνουλας διοχέτευσης ρωσικού φυσικού αερίου, οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες θα πουλήσουν το υγροποιημένο αέριό τους (LNG) στην Ευρώπη, και η μεγάλη χαμένη θα είναι η Ευρώπη, η οποία θα κληθεί να αγοράσει αέριο σε πολύ υψηλότερες τιμές. Ως γνωστόν, ένα από τα σχέδια προώθησης αμερικανικού LNG προβλέπει τερματικό σταθμό και αγωγό στην Αλεξανδρούπολη.
Να σημειωθεί ότι, αν και μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει αυξήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που κατευθύνονται προς την Ευρώπη, μέσω των αγωγών που υπάρχουν στην Ουκρανία. Πόλεμος, πόλεμος, αλλά και μπίζνες, μπίζνες!
Πυρηνικά
Στο μεταξύ, όμως, στον κυβερνητικό σχηματισμό της Γερμανίας επικρατεί αλαλούμ με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τη στιγμή που ο κόσμος «καίγεται» από τις τιμές της ενέργειας και η Ευρώπη δεν έχει φροντίσει να έχει επαρκή ενεργειακά αποθέματα, οι Πράσινοι ζητούν το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα, Die Zeit, η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας προωθεί το αντίθετο και ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την αναβολή της εγκατάλειψης της ατομικής ενέργειας, καθώς και το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας πυρηνικών σταθμών που δεν λειτουργούν.
«Πράσινη ανάπτυξη» και EastMed
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ενώ ο κόσμος βρίσκεται σε αναταραχή από τον πόλεμο και τις τιμές της ενέργειας, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα σχέδια της «πράσινης ανάπτυξης». Μιας τεράστιας χρυσοφόρας «μπίζνας» διεθνώς, την οποία προωθούν μεγάλα συμφέροντα, πρωτίστως στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Ένα άρμα, στο οποίο έχει δέσει και την Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τεράστιες έως τώρα συνέπειες για την οικονομία της χώρας, την κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι Αμερικανοί έσβησαν με μια μονοκονδυλιά το σχέδιο αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, EastMed, χωρίς να βγάλει κιχ η ελληνική κυβέρνηση. Αντίθετα, προηγουμένως, δια στόματος αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, αναμασώντας την καραμέλα της «πράσινης ανάπτυξης», προετοίμαζαν την κοινή γνώμη για το οριστικό ναυάγιο EastMed.
Γερμανική «πράσινη γραμμή»
Με ιδιαίτερη ένταση προωθεί την «πράσινη ανάπτυξη» το Βερολίνο, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποσπάσει και στην Ελλάδα το μερίδιο του λέοντος του αναπτυξιακού ευρω-πακέτου, μαζί με τα κάθε λογής μεγάλα εγχώρια διαπλεκόμενα πολιτικο-οικονομικά κυκλώματα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, Die Welt, σε έγγραφο του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας το οποίο διαμορφώνεται πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, προωθείται η κατάργηση του φυσικού αερίου στη χώρα και η αντικατάστασή του από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Βέβαια, είναι γνωστές οι παρατηρήσεις ότι οι ΑΠΕ δεν αρκούν για να τροφοδοτήσουν μια χώρα με ενέργεια.
Η ομάδα που διαμόρφωνε αυτό το σχέδιο, αναφέρει η εφημερίδα, είχε συσταθεί ήδη πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μετά τη ρωσική εισβολή, το έργο της task force διευρύνθηκε και αφορά και τη μελλοντική στρατηγική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην ενεργειακή πολιτική. Η έκθεση επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, αλλά δεν έγινε λόγω ενστάσεων από την Καγκελαρία και το ομοσπονδιακό υπουργείο Υποδομών.
Μεταξύ άλλων, προτεινόταν η απαγόρευση της εγκατάστασης καυστήρων φυσικού αερίου στα κτίρια από το 2025, ενώ θα επιτρέπεται μόνο η εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης που θα λειτουργούν κατά 65% με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Λόγος γίνεται και για τα σχέδια ενεργειακής αποδοτικότητας στη βιομηχανία, η οποία καλύπτει το 35% των ενεργειακών αναγκών της με φυσικό αέριο.
Η έκθεση, επίσης, ναι μεν προβλέπει σημαντική χρηματοδότηση από το κράτος γι’ αυτή τη μετάβαση, αλλά δεν είναι σαφείς οι πηγές της χρηματοδότησης (!).
Ρωσικοί αγωγοί
Στην παρούσα φάση, πάντως, ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστούν οι εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία.
«Ο εφοδιασμός της Ευρώπης με ενέργεια για τη θέρμανση, τις μεταφορές, την ηλεκτροδότηση και τη βιομηχανία δεν μπορεί να διασφαλιστεί αυτή τη στιγμή με άλλον τρόπο», είπε. Πρόσθεσε, δε, ότι ναι μεν καταβάλλεται εντατική προσπάθεια να αναπτυχθούν εναλλακτικές λύσεις στη ρωσική ενέργεια, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη.
Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα, Der Tagesspiegel υποστηρίζει ότι «η Ρωσία απειλεί με διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1».
Ο Nord Stream 1 μεταφέρει περίπου το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, η οποία καλύπτει κατά 30%-40% τις ανάγκες της σε αέριο από τη Ρωσία. Ο έτερος υποθαλάσσιος αγωγός, Nord Stream 2, αν και έχει τελειώσει, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, εξαιτίας των αμερικανικών πιέσεων προηγουμένως, και τώρα του πολέμου στην Ουκρανία.
Απειλές για εμπάργκο
Η εφημερίδα τονίζει ότι για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία απειλεί ανοιχτά να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1, από τον οποίο διοχετεύονται στην Ευρώπη 60 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
«Έχουμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε μια ανταποδοτική απόφαση (σ.σ. στις ευρω-κυρώσεις) και να επιβάλλουμε εμπάργκο στη διοχέτευση του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, στον οποίο σήμερα η ροή είναι μάξιμουμ 100%», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλαξάντρ Νόβακ. Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν θα ληφθεί αυτή η απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είχε ανακοινώσει πρόσφατα την αναστολή της αδειοδότησης του αγωγού Νord Stream 2. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ρωσία θεωρείται ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στην Ευρώπη, εφοδιάζοντάς την με το 30% της ετήσιας κατανάλωσης.
Να σημειωθεί πως στην επικείμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη, θα συζητηθεί και το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, με τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να θέλουν, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP, να μειώσουν σταδιακά την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.
Ατομική ενέργεια
Η εφημερίδα, Die Zeit, τονίζει πάντως ότι τη στιγμή που «ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει κρίση με το φυσικό αέριο, οι υπουργοί των Πρασίνων, Robert Habeck και Steffi Lemke, θέλουν παρόλα αυτά να κλείσουν τους πυρηνικούς σταθμούς, όπως έχει προγραμματιστεί».
Ειδικότερα, ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας, Robert Habeck, και η υπουργός Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης, Πυρηνικής Ασφάλειας και Προστασίας του Καταναλωτή, Steffi Lemke, τάσσονται κατά της παράτασης λειτουργίας των τριών πυρηνικών εργοστασίων που έχουν απομείνει στη Γερμανία, παρά την πιθανότητα να παρατηρηθούν ελλείψεις στον ενεργειακό ανεφοδιασμό συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι τρεις εναπομείναντες πυρηνικοί σταθμοί στη Γερμανία σχεδιαζόταν να τεθούν εκτός λειτουργίας στο τέλος του έτους, ενώ η κοινή έκθεση των υπουργείων αναφέρει ότι σε περίπτωση παράτασης, τα εργοστάσια αυτά δεν θα παρήγαγαν επιπρόσθετο ρεύμα τον χειμώνα του 2022/2023, αλλά το νωρίτερο το φθινόπωρο του 2023, καθώς θα έπρεπε να τροφοδοτηθούν με νέα θερμοστοιχεία.
Παράλληλα, το υψηλό κόστος που θα συνεπαγόταν η παράταση της λειτουργίας θα δικαιολογούνταν μόνο εφόσον επρόκειτο για παράταση για τουλάχιστον τρία έως πέντε χρόνια.