Ανακοινώθηκε από το Ινστιτούτο Νόμπελ ο αριθμός των φετινών υποψηφιοτήτων για το ετήσιο βραβείο που θα λάβει ένα πρόσωπο με επιφανή δράση υπέρ του κοινωνικού οφέλους. Βέβαια, το φετινό βραβείο σίγουρα δεν θα απονεμηθεί στο ίδιο πνεύμα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, αφού το 2022 αναμφίβολα θα επισκιαστεί από τον αιματηρό πόλεμο που μαίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, λαμβάνοντας μία θέση στις μαύρες σελίδες της ιστορίας των σύγχρονων κοινωνιών.
Το Ινστιτούτο ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβλήθηκαν φέτος 343 υποψηφιότητες για το βραβείο.
Οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από το ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2016 (τότε ήταν 376) και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 251 πρόσωπα και 92 οργανισμοί. Κανονικά τα ονόματά των υποψηφίων δεν ανακοινώνονται, και παραμένουν απόρρητα για τουλάχιστον πέντε δεκαετίες. Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι κάθε χρόνο αφήνουν να «διαρρεύσει» ή δηλώνουν δημόσια ποιους πρότειναν.
Φέτος, είναι ήδη γνωστό ότι έχουν προταθεί για το βραβείο Νόμπελ οι δημοκράτες αγωνιστές στη Μιανμάρ, η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ο πάπας Φραγκίσκος και ακτιβιστές υπέρ της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, όπως η Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ και ο Βρετανός Ντέιβιντ Ατένμπορο.
Οι υποψηφιότητες κατατίθενται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου κάθε χρόνο. Είναι άγνωστο κατά πόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσει την επιλογή της πενταμελούς Επιτροπής του Ινστιτούτου Νόμπελ, που μπορεί επίσης να έχει προτείνει άλλους υποψηφίους κατά την πρώτη συνεδρίασή της, που πραγματοποιήθηκε χθες (28/2).
Σε μία αρκετά προβλέψιμη τροπή των γεγονότων, ένας Νορβηγός βουλευτής της δεξιάς ανακοίνωσε το Σάββατο (πολύ αργά για να περιληφθεί στις φετινές υποψηφιότητες) ότι θέλει να προτείνει για το Νόμπελ Ειρήνης τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.