Οι ΗΠΑ έριξαν πρώτοι τη «μητέρα όλων των βομβών» στο Αφγανιστάν

Τη μεγαλύτερη μη πυρηνική τους βόμβα GBU-43, η οποία χαρακτηρίζεται και «μητέρα όλων των βομβών» (MOAB), εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά θέσεων των μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Η βόμβα περιείχε περίπου 11 τόνους εκρηκτικών.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτού του είδους η βόμβα.

Η βόμβα ερρίφθη από αεροσκάφος MC-130, ενώ στόχος ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Η βόμβα BGU-43, ή MOAB (Massive Ordinance Air Blast κατά την επίσημη ονομασία της, ή Mother of All Bombs, «μητέρα όλων των βομβών», όπως αποκαλείται από Αμερικανούς στρατιωτικούς), η ισχύς της οποίας ισοδυναμεί με περίπου 11 τόνους ΤΝΤ, έπληξε την περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ. Συγκεκριμένα έπληξε «μια σειρά από σήραγγες» που χρησιμοποιούσε το Ισλαμικό Κράτος.

Σημειώνεται ότι η θερμοβαρική βόμβα μπορεί να διαπεράσει 60 μέτρα ενισχυμένου σκυροδέματος και είναι εμπλουτισμένη με το εκρηκτικό Η6 του αμερικανικού στρατού το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για ευκολία σε εκσκαφές, κατεδαφίσεις και οχυρώσεις.

Η πρώτη δοκιμή της πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου το 2003 στην αεροπορική βάση της Φλόριντα. Η βόμβα ζυγίζει 9.525 κιλά, είναι 9, 15 μέτρα ενώ κατευθύνεται από δορυφόρο.

«Ήταν η πιο ισχυρή έκρηξη που έχω δει ποτέ. Η περιοχή τυλίχθηκε από τεράστιες φλόγες», δήλωσε ο Εσμαΐλ Σινουάρι κυβερνήτης της περιοχής Ατσίν.

Η δράση της

Η βόμβα με το που έρχεται σε επαφή με το έδαφος εξαπολύει μια καταστροφική πύρινη που εξαϋλώνει τα πάντα σε μια απόσταση δέκα μέτρων. Στα νανοδευτερόλεπτα, μετά την αρχική έκρηξη στο Αφγανιστάν, όλο το οξυγόνο από τις σήραγγες εξαφανίσθηκε και μαζί τους και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αφού τα πνευμόνια τους κυριολεκτικά διαλύθηκαν.

Επίσης στα ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη το ωστικό κύμα πρέπει να «έτρεξε» με την ταχύτητα του ήχου για τουλάχιστον ενάμιση χιλιόμετρο προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς σε όποιον βρέθηκε στο δρόμο του, ενώ ισοπέδωσε ότι βρήκε στο δρόμο του όπως για παράδειγμα κτήρια ή δέντρα.

Όπως περιγράφουν ειδικοί οι άτυχοι που επλήγησαν από το ωστικό κύμα θα πρέπει να είχαν αιμορραγία από τα αυτιά, ενώ και τα εσωτερικά όργανά τους θα υπέστησαν ζημιά. Εκτιμάται ότι όσοι βρέθηκαν σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την έκρηξη και στην κατεύθυνση του ωστικού κύματος είναι πολύ πιθανό να έχασαν την ακοή τους.

Αυτοί που βρέθηκαν μέσα στα τούνελ πρέπει να συνεθλίβησαν.

Όσοι επέζησαν της έκρηξης θα νιώθουν για πάντα τον τρόμο. Το ψυχολογικό τραύμα είναι πιθανό να μην επουλωθεί ποτέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κρατήρας που άνοιξε η βόμβα πρέπει να ξεπερνά σε διάμετρο τα 90 μέτρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βόμβα εκρηγνύεται σε δύο στάδια από το εκρηκτικό H6 το ο οποίο περιέχει αλουμίνιο σε μορφή σκόνης. Έτσι κατά την πρώτη έκρηξη, λίγο πριν η βόμβα ακουμπήσει το έδαφος, η εύφλεκτη σκόνη του αλουμινίου εξαπλώνεται με καταστροφικές συνέπειες για ότι βρει μπροστά της, ενώ η δεύτερη έκρηξη προκαλεί ένα βαρομετρικό σοκ, μια πίεση που κινείται, από το σημείο μηδέν, με την ταχύτητα του ήχου. Αυτή η «βαρομετρική» έκρηξη κυριολεκτικά αφαιρεί το οξυγόνο από τις σήραγγες. Έτσι όσοι δεν αποτεφρώθηκαν από την πρώτη έκρηξη θα υπέστησαν και θα πέθαναν από την σύνθλιψη των εσωτερικών τους οργάνων. Όσοι βρέθηκαν σε απόσταση 150 μεταξύ άλλων πρέπει να ακρωτηριάστηκαν ή να υπέστησαν εγκαύματα τρίτου βαθμού.

Πηγή: The National Interest

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.