Στην αρχή των διαδηλώσεων το έβαλε στα πόδια. Τώρα, επιχειρεί να «γυρίσει το παιχνίδι» επικαλούμενος το Νόμο περί μέτρων έκτακτης ανάγκης, για να καταστείλει τις διαμαρτυρίες των φορτηγατζήδων, ενάντια στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Οι δημοσκοπήσει δείχνουν το 63% των Καναδών να τον καταψηφίζει για τη στάση του στην κρίση με τις νταλίκες, ενώ το 48% τον θεωρεί ακατάλληλο για το «επάγγελμα»!
Η ενεργοποίηση ενός Νόμου που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε καιρό ειρήνης, (μόνον το 1970 ενεργοποιήθηκε ο «περί πολέμου νόμος» από τον πατέρα Τριντώ για την καταστολή αυτονομιστών στο Κεμπέκ) αποτελεί, σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, την πιο επιθετική κίνηση του Τριντώ, μετά τη ντροπιαστική «φυγή» του σε άγνωστη τοποθεσία, την πρώτη κιόλας ημέρα της διαμαρτυρίας των φορτηγατζήδων.
«Πυγμή» εκ των υστέρων
Η επιβολή του καθεστώτος που επικαλέστηκε ο Καναδός πρωθυπουργός πρακτικά σημαίνει την αναστολή διαδηλώσεων, δημόσιων συγκεντρώσεων, την απαγόρευση ταξιδιών αλλά και το πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών οποιουδήποτε συνδέεται με το κίνημα της νταλίκας, χωρίς να απαιτείται δικαστική απόφαση, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών στις οποίες ανήκουν τα φορτηγά που βρίσκονται στους τόπους διαμαρτυρίας.
Όταν η διασυνοριακή γέφυρα Αμπάσαντορ, που συνδέει τις ΗΠΑ με τον Καναδά είχε ανοίξει μετά από αναίμακτη παρέμβαση της αστυνομίας του Οντάριο και είχε ήδη δοθεί στην κυκλοφορία, ο Καναδός πρωθυπουργός αποφάσισε να δείξει «πυγμή», ανακοινώνοντας την απόφασή του να κάνει χρήση του Νόμου περί μέτρων έκτακτης ανάγκης. Την ίδια ώρα που κυβερνήτες περιοχών του Καναδά εξάγγειλαν ο ένας μετά τον άλλο, την άρση των μέτρων κατά του κόβιντ.
Διαφωνίες και άρσεις μέτρων για τον κόβιντ
Στην εφαρμογή του νόμου έκτακτων μέτρων διαφώνησαν τουλάχιστον 4 πρωθυπουργοί επαρχιών, ενώ ο κυβερνήτης του Οντάριο Ντάγκλας Φορντ σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους διαμαρτυρόμενους ανακοίνωσε την κατάργηση του υγειονομικού διαβατηρίου από την 1η Μαρτίου.
Η επαρχία Σασκάτσουαν ,επίσης, θα καταργήσει όλα τα μέτρα κατά του κόβιντ στο τέλος αυτού του μήνα, ενώ ο πρωθυπουργός της Αλμπέρτα ανακοίνωσε πως «σχεδόν» όλα τα μέτρα θα αρθούν σε λίγες εβδομάδες.
Ακατάλληλος για το «επάγγελμα»
Σύμφωνα με έρευνα του καναδικού Ινστιτούτου Maru το 63% καταψηφίζει τον Τριντώ για τη στάση του στην κρίση του κινήματος της νταλίκας ενώ για το 48% των ερωτηθέντων θεωρείται ακατάλληλος για το «επάγγελμα».
Το 65% των Καναδών, σύμφωνα με την εφημερίδα Toronto Sun επίσης, θα ήθελαν να παραμείνει στην Οττάβα όταν καταλαμβάνονταν οι δρόμοι γύρω από το Κοινοβούλιο, και να έχει δημόσια παρουσία. Το ίδιο ποσοστό θεωρεί επίσης ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει ενεργήσει νωρίτερα!!!
Ως εκ τούτου, ο απολογισμός της διαχείρισης των διαδηλώσεων και της πολιορκίας της Οττάβα – που εισέρχονται πλέον στην τέταρτη εβδομάδα- είναι εξαιρετικά αρνητικός για τον Τριντώ.
Βέβαια, στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου ο Τριντώ, είχε χάσει τη λαϊκή ψήφο, λαμβάνοντας το χαμηλότερο ποσοστό σε εθνικές εκλογές για οποιοδήποτε κυβερνών κόμμα στην καναδική ιστορία.
Έχοντας προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 15 Αυγούστου , ανήμερα της πτώσης της Καμπούλ, όλο το διάστημα μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου επικρίθηκε έντονα για αργούς χειρισμούς στην απομάκρυνση Καναδών και Αφγανών πολιτών από το Αφγανιστάν.
Αυτό όμως που τσαλάκωσε κυριολεκτικά την εικόνα του πάλαι ποτέ «ωραίου» Τζάστιν ήταν το κίνημα της νταλίκας, καθώς, ως γνωστόν, επέλεξε να «φυγαδευτεί» σε άγνωστη τοποθεσία, μόλις οι πρώτοι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στο κέντρο της Οττάβα.
«Απειλούνται η Δημοκρατία και οι πολιτικές ελευθερίες»
Βαθιά προβληματική κι αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει η Toronto Sun την απόφαση του Τριντώ να επικαλεστεί τον νόμο «Έκτακτης Ανάγκης», ενώ προβλέπει μακροχρόνιες συνέπειες για τη χώρα, σε περίπτωση εφαρμογής.
Η Καναδική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες διαμήνυσε στον Τριντώ πως επίκληση των μέτρων έκτακτης ανάγκης, μπορεί να γίνει μόνον όταν το κράτος δεν δύναται να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τους υπάρχοντες νόμους
Ο επικεφαλής της ένωσης Νόα Μέντελσον Αβίβ δήλωσε ότι, όταν η νόμοι εκτάκτων μέτρων γίνονται κανονικότητα τότε «απειλούνται η Δημοκρατία και οι ελευθερίες».
«Οι διαμαρτυρίες μπορεί να είναι ενοχλητικές και πολλοί μπορεί να διαφωνούν μαζί τους, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί μια τέτοια την απόφαση» σχολίασε η Τζοάνα Μπάρον, μέλος του Καναδικού Ιδρύματος για το Σύνταγμα.
Τελικά, ο μόνος λόγος που θα μπορούσε να δικαιολογήσει ως αναγκαίο ένα τόσο ακραίο μέτρο –το Νόμο περί μέτρων έκτακτης ανάγκης- είναι η ανικανότητα του Τζάστιν Τριντώ, σχολιάζει σαρκαστικά η εφημερίδα Toronto Sun.
Όταν όμως τόσο σοβαρές αποφάσεις λαμβάνονται από έναν αποτυχημένο πολιτικό ο κίνδυνος… εκτροπής των πραγμάτων, με ανεξέλεγκτες συνέπειες και πέρα από τα σύνορα του Καναδά είναι ορατός.