Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σχεδιάζει να ταξιδέψει στο Κίεβο και τη Μόσχα, σύμφωνα με τη Welt. Ο Ουκρανός ομόλογός της Ντμίτρο Κουλέμπα απαιτεί επίδειξη δύναμης από την Μπάερμποκ απέναντι στη Ρωσία, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, συμπληρώνοντας πως ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο πιέζει για παράδοση όπλων.
Λίγο πριν την πρώτη της επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Μπέρμποκ στο Κίεβο και τη Μόσχα, ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο προέτρεψε την υπουργό να υποσχεθεί ότι θα προμηθεύσει στην Ουκρανία όπλα για την εθνική άμυνα.
Η απροθυμία ή ακόμη και η άρνηση των παραδόσεων όπλων από την Μπέρμποκ και συνολικά τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι “πολύ απογοητευτική και πικρή”, δήλωσε ο πρεσβευτής Andrij Melnyk του Γερμανικού Πρακτορείου Τύπου.
“Οι άνθρωποι στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά απογοητευμένοι. Τώρα έχει έρθει η στιγμή της αλήθειας για το ποιος είναι ο πραγματικός φίλος”.
Οι Ουκρανοί γνωρίζουν ότι η συμφωνία συνασπισμού μεταξύ του SPD, των Πρασίνων και του FDP προβλέπει μια περιοριστική πολιτική εξαγωγών όπλων που δεν επιτρέπει παραδόσεις όπλων σε περιοχές κρίσης, είπε ο Μέλνικ.
“Αλλά αυτό το πολιτικό έγγραφο δεν είναι Βίβλος. Και ο κόσμος αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή τον μεγαλύτερο κίνδυνο ενός τεράστιου πολέμου στη μέση της Ευρώπης, του χειρότερου από το 1945”.
Η κρατική υπόσταση της Ουκρανίας απειλείται από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι Ουκρανοί έχουν το “ιερό δικαίωμα στην αυτοάμυνα”.
Η Ουκρανία ζητά προμήθειες όπλων από τη Γερμανία εδώ και χρόνια προκειμένου να μπορέσει να αμυνθεί έναντι πιθανής ρωσικής επίθεσης – μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία.
Ωστόσο, ο ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ουκρανία εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας τον περασμένο Μάιο ότι δύσκολα θα μπορούσε να αρνηθεί στη χώρα τα “αμυντικά όπλα”.
Ενόψει της ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, το κορυφαίο στέλεχος του CDU Φρίντριχ Μερτς υποστηρίζει επίσης το ενδεχόμενο παραδόσεων όπλων.
Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, η Μπέρμποκ είπε στο dpa πως “μια άλλη στρατιωτική κλιμάκωση δεν θα έφερνε περισσότερη ασφάλεια στην Ουκρανία”.
Ο Melnyk επεσήμανε ότι το γερμανικό ποινικό δίκαιο περιλαμβάνει το αδίκημα της “μη παροχής βοήθειας”.
“Η ίδια βασική αρχή ισχύει και στις διακρατικές σχέσεις”, είπε. “Κάνουμε λοιπόν έκκληση στη γερμανική κυβέρνηση, προσωπικά στον υπουργό Εξωτερικών Μπέρμποκ, να βοηθήσει επειγόντως την Ουκρανία με τα απαραίτητα αμυντικά όπλα. Αυτό είναι ηθικά και ανθρώπινα επιβεβλημένο”.
Η Μπέρμποκ σχεδιάζει να ταξιδέψει στο Κίεβο και τη Μόσχα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με γαλλικές πληροφορίες, προγραμματίζεται και κοινή επίσκεψη με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν στην περιοχή των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με την Μπέρμποκ, θέλει να χρησιμοποιήσει “κανάλια συνομιλίας σε όλα τα διαφορετικά επίπεδα” στην τρέχουσα κατάσταση κρίσης. Αυτό απαιτεί πολλή επιμονή, υπομονή και “γερά νεύρα”.
Πριν από την επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να δείξει δύναμη απέναντι στη Ρωσία. “Αναμένουμε από τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ακολουθήσει μια σταθερή και ξεκάθαρη πορεία ενάντια στις ρωσικές απειλές και απόπειρες εκφοβισμού – μαζί με την Ουκρανία και τους εταίρους και τους συμμάχους μας”, δήλωσε ο Κουλέμπα στην “Bild am Sonntag”.
“Κανένα επιχειρηματικό ενδιαφέρον και καμία ανάγκη να δείξουμε κατανόηση για τον Πούτιν δεν αξίζει να επιτρέψουμε έναν αιματηρό πόλεμο στην Ευρώπη”, προειδοποίησε ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ουκρανίας. Ο Κουλέμπα περιέγραψε τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν ως “κύριο” στο να υποκινεί φόβους.
Από τη σκοπιά του ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου ακολουθεί ένα ξεκάθαρο μοτίβο συμπεριφοράς: “Πρώτα δημιουργεί προβλήματα και κρίσεις. Στη συνέχεια καλεί τους άλλους να συζητήσουν και να λύσουν τα προβλήματα και τις κρίσεις μαζί του. Και στο τέλος ο ίδιος προτείνει λύσεις που απαιτούν παραχωρήσεις από τους αντιπάλους του.” Ωστόσο, ο Πούτιν πρέπει να αντιταχθεί αποφασιστικά σε αυτά: “Ο Πρόεδρος Πούτιν σταματά μόνο εκεί που τον σταματούν, καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα της δύναμης”.
Στο “BamS”, ο Kuleba επιβεβαίωσε επίσης τη βούληση της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. “Αν ο Πούτιν θέλει να μάθει γιατί οι γείτονές του φιλοδοξούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, το μόνο που έχει να κάνει είναι να κοιτάξει στον καθρέφτη”, επεσήμανε.
Ενόψει της μαζικής ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, η Δύση φοβάται ότι η Ρωσία προετοιμάζει επί του παρόντος μια εισβολή στη γειτονική χώρα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Το Κρεμλίνο το απορρίπτει.
Πηγή: capital.gr