Για την κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο φταίνε Ελλάδα και Κύπρος, επαναλαμβάνει η Άγκυρα.
Σε φουλ ρυθμούς δουλεύει η προπαγανδιστική πένα στην Άγκυρα, η οποία με μια ακόμη κατάπτυστη ανακοίνωσή της μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, επιτίθεται σε Ελλάδα και Κύπρο λέγοντας πως είναι «υπεύθυνες για την αναζωπύρωση και κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ ρίχνει λάσπη και στην ΕΕ, την οποία καλεί να εγκαταλείψει «τη στρατηγική τύφλωση».
Με αφορμή το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και τις αποφάσεις (σ.σ. που βέβαια δεν ελήφθησαν ουσιαστικά) για τη διεύρυνση στην ΕΕ, η Τουρκία εξαπολύει κεκαλυμμένες απειλές ότι δεν υπάρχει περίπτωση λύσης στο Κυπριακό αν δεν περάσει το δικό της, ενώ δεν λείπει και η αναφορά περί «μαξιμαλιστικής στάσης του ελληνοκυπριακού διδύμου», αλλά και αναφορά σε « παράδειγμα χρήσης στενόμυαλων και ιδιοτελών συμφερόντων».
Η ανακοίνωση:
«Οι αποφάσεις για τη διεύρυνση που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων έδειξαν για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ προσεγγίζει τη διεύρυνση στο πλαίσιο της αλληλεγγύης ως προς τα μέλη και όχι της στρατηγικής προοπτικής.
Στα σημεία των αποφάσεων διεύρυνσης που αφορούν τη χώρα μας, αγνοείται ότι η χώρα μας διεξάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και η σημασία της χώρας μας τόσο για την ΕΕ όσο και για την περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία παραβλέπεται ή και παραποιείται.
Αυτές οι αποφάσεις, που αποτελούν νέο παράδειγμα χρήσης των στενόμυαλων και ιδιοτελών συμφερόντων ορισμένων κρατών μελών από την ΕΕ, δεν συμβάλλουν στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και δεν εξυπηρετούν τα γενικά συμφέροντα της Ευρώπης και δεν μας φέρνουν πιο κοντά στον στόχο της δημιουργίας μιας θετικής και εποικοδομητικής ατζέντας.
Με έκπληξη βλέπουμε ότι η ΕΕ ενεργεί ως ομάδα συμφερόντων που βασίζεται στο παζάρι, όχι σε σύνολο αρχών και αξιών, κατά τη λήψη αυτών των αποφάσεων.
Τα μέρη των προαναφερθέντων ψηφισμάτων για την Ανατολικό Μεσόγειο και το Κυπριακό, είναι επίσης αποφάσεις αποκομμένες από την πραγματικότητα, μονόπλευρες, ασυνεπείς και αντανακλούν τη μαξιμαλιστική στάση του ελληνοκυπριακού διδύμου.
Σε αυτές τις αποφάσεις αγνοούνται και πάλι οι Τουρκοκύπριοι και αγνοούνται οι μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, που έχουν κλιμακώσει και αναζωπυρώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όσο συνεχίζεται αυτή η στάση της ΕΕ, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εποικοδομητική συμβολή στο Κυπριακό. Με την ευκαιρία αυτή, καλούμε την ΕΕ να δει ξανά τις πραγματικότητες στο νησί και να τερματίσει την πολιτική της να αγνοεί τους Τουρκοκύπριους και τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους.
Η Τουρκία έχει τη βούληση να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω μιας συγκεκριμένης και θετικής ατζέντας βασισμένης στην προοπτική ένταξης.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι αυτές οι πολιτικές, οι οποίες είναι αποκομμένες από την πραγματικότητα, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της ιδεολογικής και ενταξιακής αλληλεγγύης, δεν θα ωφελήσουν τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. Καλούμε την ΕΕ να εγκαταλείψει αυτή τη στρατηγική τύφλωση».