Κοροναϊός – Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο τραπέζι της Ευρώπης – Ποιοι το βλέπουν θετικά, ποια τα εμπόδια

Νέα δεδομένα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Ευρώπη, δημιουργούν οι εξελίξεις με την πανδημία, την ώρα που το τέταρτο κύμα και ο κοροναϊός σαρώνει την Ήπειρο, παίρνοντας τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά.

Το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού έχει αποκτήσει άλλη βαρύτητα από επίσημα χείλη, ενώ ήδη εφαρμόζεται καθολικά στην Αυστρία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γηραιά Ηπειρο, δρ Χανς Κλούγκε, ο οποίος μιλώντας στο BBC προειδοποίησε ότι, αν δεν αναληφθεί άμεσα δράση, υπάρχει κίνδυνος να θρηνήσουμε άλλους 500.000 νεκρούς ως τον Μάρτιο.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός ως έσχατο μέσο

Ο δρ Κλούγκε τόνισε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των Ευρωπαίων πολιτών θα πρέπει να είναι το «έσχατο μέσο» αντιμετώπισης της πανδημίας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι έφτασε η ώρα να διεξαχθεί σοβαρή νομική και κοινωνική συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα.

«Προτού φτάσουμε εκεί υπάρχουν κι άλλα μέτρα, όπως το υγειονομικό διαβατήριο. Δεν συνιστά περιορισμό της ελευθερίας, αλλά, τουναντίον, ένα μέσο για να διατηρήσουμε την ατομική μας ελευθερία», επέμεινε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, επισημαίνοντας ότι η Covid-19 έγινε πάλι πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση το νομικό πλαίσιο γύρω από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι το πρώτο που πρέπει να εξεταστεί σε μία χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Guardian», ήδη η κυβέρνηση συνασπισμού Πρασίνων και Συντηρητικών στην Αυστρία προετοιμάζει το νομικό υπόβαθρο προκειμένου να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον γενικό πληθυσμό, με μοναδική εξαίρεση άτομα που έχουν ιατρικούς λόγους να μην εμβολιαστούν.

 

Η απόφαση της κυβέρνησης πάντως αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, χωρίς να έχει γίνει ακόμη ξεκάθαρο το όριο ηλικίας πάνω από το οποίο θα πρέπει κάθε πολίτης στην Αυστρία να κάνει το εμβόλιο έναντι του κοροναϊού.

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται πως οι αρνητές του εμβολίου θα αντιμετωπίζουν διοικητικά πρόστιμα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να επιβάλλεται και ποινή φυλάκισης στο ενδεχόμενο ο πολίτης να αδυνατεί να πληρώσει την ποινή του.

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού και οι Γερμανοί – 7 στους 10 ζητούν λύση «α λα Αυστρία»

«Ναι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό ενάντια στον κοροναϊό, στο πρότυπο της απόφασης που έλαβε η Αυστρία, λέει και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στη Γερμανία, ενώ η χώρα περνάει με ιδιαίτερη σφοδρότητα το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού του Ινστιτούτου Civey για λογαριασμό του περιοδικού Der Spiegel, το 72% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της επιβολής υποχρέωσης εμβολιασμού, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 20%. Αναποφάσιστοι δηλώνουν οι ερωτηθέντες μόνο σε ποσοστό 4%.

Πώς τοποθετούνται οι πολίτες ανά κομματική προτίμηση

Μεταξύ των ψηφοφόρων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Πρασίνων και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) τα ποσοστά υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι άνω του 85%, ενώ στην περίπτωση των Φιλελευθέρων (FDP) βρίσκονται στο 59% και της Αριστεράς στο 72%. Συντριπτικά κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού τάσσεται το 70% των ψηφοφόρων της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), με το 27% να διατυπώνει διαφορετική άποψη.

 

Επιλεκτικός υποχρεωτικός εμβολιασμός

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες πάντως, οι κυβερνήσεις έχουν επιλέξει το μοτίβο του επιλεκτικού υποχρεωτικού εμβολιασμού κυρίως στους υγειονομικούς, ενώ έχουν λάβει άλλου είδους μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Τι ισχύει με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες

Ιταλία

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία ήταν μία από τις πρώτες που επέβαλαν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Από τα τέλη Μαϊου οι υγειονομικοί υποχρεούνται να εμβολιαστούν, ειδάλλως αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο προσωρινής απομάκρυνσης από τον χώρο εργασίας (με διακοπή της καταβολής του μισθού) μέχρι και απόλυσης. Σύμφωνα με την Ιατρικό Σύλλογο της χώρας FNOMCeO μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου πάνω από 2.000 γιατροί βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας, αλλά κάπου 500 επέστρεψαν στις δουλειές τους από τη στιγμή που έκαναν το εμβόλιο.

Από τον Σεπτέμβριο όλοι οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υποχρεούνται να επιδεικνύουν «πράσινο πάσο», που πιστοποιεί ότι εμβολιάστηκαν, ανέρρωσαν πρόσφατα από την Covid-19 και άρα διαθέτουν φυσική ανοσία ή ότι διαγνώστηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό το προηγούμενο 48ωρο. Το κράτος καλύπτει μόνον τα έξοδα των διαγνωστικών τεστ για εκείνους που αδυνατούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας. Το «πράσινο πάσο» είναι υποχρεωτικό και σε κινηματογράφους, μουσεία και εσωτερικούς αθλητικούς χώρους ή σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων.

Γαλλία

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ισχύει από τα μέσα Σεπτεμβρίου στη Γαλλία όχι μόνον για τους υγειονομικούς, αλλά και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες υποχρεούνται να κάνουν το εμβόλιο. Οι εργοδότες τους, όπως και στην Ιταλία, δεν μπορούν να απολύσουν τους ανεμβολίαστους, αλλά μπορούν να τους βάλουν σε αναστολή με διακοπή καταβολής των μισθών τους.

Κι όλα αυτά την ώρα που επιστρέφει στο Παρίσι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία.

Βρετανία

Στις αρχές Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, όπου σαρώνει το νέο κύμα της πανδημίας, ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στα κρατικά νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας από τον ερχόμενο… Απρίλιο ομολογώντας έτσι εμπράκτως ότι γνωρίζει ότι πολλά μέλη του προσωπικού θα αντιδράσουν στον εμβολιασμό και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της χώρας θα αντιμετώπιζε μεγαλύτερες ελλείψεις προσωπικού μεσούντος του χειμώνα εφόσον το μέτρο εφαρμοζόταν νωρίτερα.

Προς το παρόν, πάντως, το μέτρο θα ισχύσει μόνον στην Αγγλία και δεν σχεδιάζονται μέχρι τώρα ανάλογα βήματα στην Ουαλία, τη Σκωτία ή τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ισπανία

Στην Ισπανία, που ενέκρινε προ ημερών τον εμβολιασμό με αναμνηστική δόση για τους άνω των 70, έχει ανάψει η κουβέντα για τα κατά πόσον θα ισχύσει υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους τους εργαζομένους και όχι μόνον εκείνους του κλάδου Υγείας. Η ένωση εργοδοτών της χώρας τάσσεται υπέρ του μέτρου, αλλά διαφωνεί – τουλάχιστον προς το παρόν – η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας.

Ορισμένες αυτόνομες περιοχές έχουν προτείνει νομοσχέδια για την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά δεν έχουν τεθεί σε ισχύ. Η περιοχή της Γαλικίας ήθελε να εφαρμόσει ένα σύστημα με «πράσινο πάσο» παρόμοιο με εκείνο της Ιταλίας, αλλά απέσυρε την πρότασή της όταν η κυβέρνηση Σάντσεθ στη Μαδρίτη ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο το καλοκαίρι να εξετάσει τη νομιμότητα του μέτρου.

Δεδομένου του υψηλού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης (άνω του 85% στα άτομα ηλικίας 20 έως 69 ετών και σχεδόν 100% στους υγειονομικούς) θα ήταν μάλλον δύσκολο να θεωρήσει το Δικαστήριο το μέτρο σύννομο με το Ισπανικό Σύνταγμα, που θέτει υψηλά τον πήχη αναφορικά με τους περιορισμούς των ελευθεριών των πολιτών.

Διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών

Το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις χώρες αυτές έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με δεκάδες χιλιάδες να κατεβαίνουν στους δρόμους. Στην Ιταλία 300 υγειονομική έσυραν την κυβέρνηση στα δικαστήρια, ενώ στα μέσα Οκτωβρίου λιμενεργάτες στην Τεργέστη απέκλεισαν το λιμάνι για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση να άρει το μέτρο του «πράσινου πάσου» ή τουλάχιστον να είναι δωρεάν τα διαγνωστικά τεστ. Η αστυνομία διέλυσε το μπλόκο, αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίζονται.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.