Χάος στα σύνορα Λευκορωσίας- Πολωνίας με χιλιάδες μετανάστες – Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση

Δραματική είναι η κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας, με χιλιάδες μετανάστες να αναζητούν μια ευκαιρία για να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.  Η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι μετακινεί στρατεύματα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, με τις Βρυξέλλες να κατηγορούν το Μινσκ για τις εικόνες χάους που επικρατούν και τη Βορειατλαντική Συμμαχία να χαρακτηρίζει απαράδεκτη την τακτική Λουκασένκο.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε σήμερα πως η κρίση με τους μετανάστες στα σύνορα της Λευκορωσίας απειλεί «τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ».

«Το σφράγισμα των πολωνικών συνόρων είναι προς το εθνικό συμφέρον μας. Όμως σήμερα διακυβεύεται η σταθερότητα και η ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης.

πολωνία Λευκορωσία

Η Λευκορωσία, από την πλευρά της, κατήγγειλε τις «αβάσιμες» κατηγορίες της Βαρσοβίας, σύμφωνα με τις οποίες το Μινσκ βρίσκεται πίσω από τις απόπειρες παράνομης διέλευσης χιλιάδων μεταναστών στα πολωνικά σύνορα.

«Το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας θεωρεί τις κατηγορίες της πολωνικής πλευράς αβάσιμες και αδικαιολόγητες», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, κατηγορώντας με τη σειρά του την Πολωνία ότι αυξάνει «εσκεμμένα» την ένταση.

Η Γερμανία καλεί την ΕΕ να συμβάλει στην αναχαίτιση των ροών από τη Λευκορωσία

Η Γερμανία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να «λάβει μέτρα» για να συμβάλει στην αποτροπή της μαζικής εισροής μεταναστών, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας. «Η Πολωνία ή η Γερμανία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ολομόναχες» το πρόβλημα, τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στην ταμπλόιντ εφημερίδα Bild, καλώντας την ΕΕ να σχηματίσει «κοινό μέτωπο».

«Οφείλουμε να βοηθήσουμε την πολωνική κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της. Αυτό θα έπρεπε να είναι υπόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καλώ τώρα να ληφθούν μέτρα», ανέφερε. Η παρότρυνση αυτή ήρθε μετά την ανακοίνωση της πολωνικής πλευράς ότι απέτρεψε την προσπάθεια εκατοντάδων μεταναστών να περάσουν παράνομα τα σύνορά της με τη Λευκορωσία και ότι χιλιάδες ακόμη έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό το τμήμα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

«Φοβόμαστε ότι δεν θα υπάρξει παρά κλιμάκωση αυτού του είδους των ενεργειών στα πολωνικά σύνορα στο εγγύς μέλλον, και ότι θα έχει ένοπλη φύση», δήλωσε ο Πιοτρ Μίλερ, εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης.

Πολωνία Λευκορωσία

Ο Χορστ Ζεεχόφερ τόνισε ότι υποστηρίζει την απόφαση της Πολωνίας να υψώσει τείχος στα σύνορα με τη Λευκορωσία.  «Δεν μπορούμε να επικρίνουμε (…) την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Χωρίς τη χρήση πυροβόλων όπλων ασφαλώς, αλλά διαφορετικών διαθέσιμων μέσων», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι στη Γερμανία, που γειτονεύει με την Πολωνία, καταγράφεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων από τη Λευκορωσία. Μόνο τον Οκτώβριο, έφθασαν τους 5.000, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές.

Το Βερολίνο αντέδρασε ενισχύοντας τους ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία και αναπτύσσοντας επιπλέον αστυνομικούς σε αυτά.  «Η Γερμανία θα μπορούσε πολύ γρήγορα να στείλει δυνάμεις της αστυνομίας για να βοηθήσουν την Πολωνία, εάν αυτό επιθυμεί» η Βαρσοβία, δήλωσε στην Bild ο Στέφαν Μάγερ, ανώτερο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Η Ε.Ε. κατηγορεί τον Λουκασένκο

Η ΕΕ κατηγορεί τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκάσενκο ότι μεταφέρει αεροπορικώς στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της χώρας του, μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική τους οποίους κατόπιν στέλνει να περάσουν με τα πόδια τα σύνορα με χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν στην κυβέρνησή του οι Βρυξέλλες εξαιτίας της καταστολής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Λουκάσενκο απορρίπτει την κατηγορία αυτή.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε τη Δευτέρα τα κράτη μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν την επιβολή νέων κυρώσεων. «Η εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς είναι απαράδεκτη», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν. Πέρα από την επιβολή νέων κυρώσεων στο Μινσκ, τόνισε ότι η ΕΕ «θα εξετάσει το πώς θα επιβάλει κυρώσεις σε αεροπορικές εταιρείες τρίτων χωρών» που μεταφέρουν μετανάστες στη Λευκορωσία.

Μερική αναστολή της εφαρμογής της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων ΕΕ-Λευκορωσίας

Σήμερα, το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση για μερική αναστολή της εφαρμογής της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων ΕΕ-Λευκορωσίας, ως απάντηση στη συνεχιζόμενη υβριδική επίθεση που εξαπέλυσε το καθεστώς της Λευκορωσίας.

Η αναστολή καλύπτει τις διατάξεις που απαλλάσσουν από απαιτήσεις για αποδεικτικά έγγραφα, ρυθμίζουν την έκδοση θεωρήσεων πολλαπλής εισόδου και μειώνουν τα τέλη αίτησης θεώρησης, όπως ισχύουν για τους υπαλλήλους του καθεστώτος της Λευκορωσίας. Αυτή η απόφαση δεν θα επηρεάσει τους απλούς πολίτες της Λευκορωσίας, οι οποίοι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων τα οποία απολαμβάνουν επί του παρόντος.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή είχε προτείνει τη λήψη μέτρων εναντίον του καθεστώτος Λουκασένκο, ως απάντηση στην εργαλειοποίηση ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς.

Όπως ανέφερε η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της, η εν λόγω απόφαση ήταν η απάντηση στις προσπάθειες του καθεστώτος της Λευκορωσίας να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της διευκολύνοντας την παράτυπη μετανάστευση για πολιτικούς σκοπούς, καθώς και σε συνέχεια της απόφασή της 28ης Ιουνίου για αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Λευκορωσίας. Παράλληλα, είχε επισημάνει ότι αφορά σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων που έχουν σχέση με το καθεστώς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, REUTERS

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.