COP26: «Οι δικαιολογίες τελείωσαν», οι απειλές εντείνονται

Με τους Βρετανούς οικοδεσπότες να προειδοποιούν ότι «αναβοσβήνουν τα κόκκινα φώτα στο ταμπλό της κλιματικής αλλαγής», ξεκίνησε στη Γλασκώβη η σύνοδος COP26 του ΟΗΕ για το κλίμα, με την επισήμανση ότι οι απειλές εντείνονται όσο δεν υλοποιούνται οι δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων.

«Δεν υποτιμώ την πρόκληση» της επίτευξης μιας αποτελεσματικής συμφωνίας ώστε να μειωθούν επαρκώς οι εκπομπές, τόνισε ο Αλόκ Σάρμα, ο Βρετανός πρόεδρος της COP26, απευθυνόμενος στους συνέδρους κατά την έναρξη των συνομιλιών. Όμως, πρόσθεσε, «πιστεύω ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα».

Πρώτη ημέρα της συνόδου και στη Γλασκώβη έβρεχε καταρρακτωδώς. Ένα δέντρο έπεσε στη σιδηροδρομική γραμμή από το Λονδίνο, με αποτέλεσμα κάποιοι αντιπρόσωποι να τρέχουν την τελευταία στιγμή να εξασφαλίσουν ένα αεροπορικό εισιτήριο ή να νοικιάσουν αυτοκίνητο για να παραστούν εγκαίρως στην έναρξη.

Άλλοι προσπαθούσαν να καταλάβουν πώς λειτουργούν οι εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνά τους για τα καθημερινά τεστ για την Covid-19. Κάποιοι έφτασαν στο συνεδριακό κέντρο κρατώντας τα αρνητικά τεστ στο χέρι.

«Αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη COP», παραδέχτηκε ο Σάρμα.

Όμως το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η COP26 είναι ίσως το αποτέλεσμα της συνόδου της G20, κατά την οποία οι ηγέτες στήριξαν την πρόταση για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όμως δεν έλαβαν καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το πώς θα πετύχουν αυτόν τον στόχο.

Καθώς οι ηγέτες των χωρών θα φτάνουν από αύριο στη Γλασκώβη, οι πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τη μείωση των εκπομπών θα είναι ζωτικής σημασίας ώστε οι οικοδεσπότες να επιτύχουν τον πρωταρχικό τους στόχο: να «διατηρήσουν ζωντανό τον 1,5 βαθμό».

«Αν η G20 ήταν πρόβα τζενεράλε για την COP26, τότε οι παγκόσμιοι ηγέτες μπέρδευαν τις ατάκες τους» σχολίασε η Τζένιφερ Μόργκαν, η εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace International, χαρακτηρίζοντας «αδύναμο» το αποτέλεσμα της συνόδου της Ρώμης.

Ο Άλντεν Μέγιερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της ομάδας προβληματισμού για το κλίμα Ε3G, σημείωσε ότι απομένει να γίνει ακόμη «σκληρή δουλειά», ιδίως σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της χρηματοδότησης, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία στη Γλασκώβη.

«Οι δικαιολογίες τελείωσαν»

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση, η επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα Πατρίσια Εσπινόσα παραδέχτηκε ότι η γρήγορη στροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε μια πιο πράσινη τροχιά, ώστε να αποφευχθούν οι θανατηφόρες κλιματικές επιπτώσεις, είναι ένα έργο που συνεπάγεται τρομακτικές δυσκολίες.

«Η μετάβαση που χρειαζόμαστε είναι κάτι πέραν του εύρους, της κλίμακας και της ταχύτητας που έχει επιτύχει στο παρελθόν η ανθρωπότητα. Είναι ένα τρομακτικό έργο. Αλλά η ανθρωπότητα είναι ένα είδος που καθορίζεται από την εφευρετικότητά της», σχολίασε.

Η Εσπινόσα ενθάρρυνε τους διαπραγματευτές «να έχουν στο μυαλό τους την ευρύτερη εικόνα» καθώς θα συζητούν λεπτομέρειες για πράγματα όπως η χρηματοδότηση και οι αγορές άνθρακα και τους υπενθύμισε ότι πρέπει να σκέφτονται «τι προσπαθούμε να επιτύχουμε όλοι μαζί (…) και την εμπιστοσύνη με την οποία σας περιβάλλουν δισεκατομμύρια» άνθρωποι.

Ο Αμπντάλ Σαχίντ, ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προέτρεψε τους διαπραγματευτές «να είναι ειλικρινείς μεταξύ τους και με τον υπόλοιπο κόσμο» για τις αποτυχίες του παρελθόντος, επειδή δεν έδρασαν αρκετά γρήγορα για να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές απειλές. Ζήτησε επίσης «να επιλέξουν τις δύσκολες αλλά αναγκαίες ενέργειες».

«Οι δικαιολογίες τελείωσαν. Είναι καιρός να κάνουμε το σωστό» είπε ο Σαχίντ, ο οποίος είναι υπουργός Εξωτερικών των Μαλδίβων, στον Ινδικό Ωκεανό.

Την ώρα που ξεκινούσαν οι συζητήσεις, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας προειδοποιούσε ότι τα τελευταία επτά χρόνια θα καταγραφούν ως τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Ο Οργανισμός ανέφερε ότι ο πλανήτης οδεύει προς «αχαρτογράφητα νερά» και τόνισε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη εξαιτίας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου απειλεί με “μακροπρόθεσμες συνέπειες τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές”.

Ο δήμαρχος του Ντε Μόινς, Φρανκ Κάουνι, σημείωσε ότι αλλαγές δεν παρατηρούνται μόνο στις φτωχότερες χώρες, που θεωρούνται πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Στην πόλη του, στην Πολιτεία της Αϊόβα, τα ακραία φαινόμενα έχουν κάνει την εμφάνισή τους: πρόσφατα έπεσαν 250 χιλιοστά βροχής μέσα σε τρεις ώρες ενώ χτυπήθηκε και από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 130 χιλιομέτρων την ώρα. «Πρόκειται για παγκόσμια καταστροφή και πρέπει να επιβιβαστούμε όλοι στο πλοίο. Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο. Αυτό θα είναι το νέο φυσιολογικό» είπε ο Κάουνι, ο πρόεδρος της ICLEI, μιας ένωσης βιώσιμων αυτοδιοικήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.